Haveaffald og kompost

Du kan lave haveaffald, grøntsager, frugt, teblade og kaffegrums om til kompost, som du kan bruge i haven. Se hvordan du kommer i gang med at kompostere ved hjælp af menuen.

Haveaffald skal ikke i dagrenovationscontaineren men afleveres på genbrugspladsen eller stilles ud til storskrald. Haveaffald skal enten bundtes eller i papirsække ved storskraldsindsamling.

Fordele ved havekompostering

  • Du sparer plads i containeren til dagrenovation og kan måske nøjes med en mindre container.
  • Du gavner miljøet, fordi dagrenovation bliver brændt på et forbrændingsanlæg.
  • Du får gratis gødning til din have.

Du kan købe en kompostbeholder af Rebild Kommune. Den koster 250 kr. og kan bestilles ved at kontakte os på affald@rebild.dk eller på telefon 99 88 99 88. Ved køb af kompostbeholder, er leveringen gratis. VIGTIGT: Selvom det i pdf.-brochuren står anført, at kompostbeholderen kan fås i både sort og grøn, kan den kun fås i grøn: Her kan du se hvordan kompostbeholderen ser ud.

Kompostbeholderens placering

Det skal være nemt for dig at tømme kompostspanden, ellers bliver det sjældent en rutine, som vinder indpas hos den travle familie. Kompostbeholderen kan placeres i nærheden af for eksempel cykelskur, garage, affaldsspand eller postkasse, så det er nemt at tage kompostspanden med, når du alligevel skal ud. Kompostbeholderen skal stå i skygge eller halvskygge og meget gerne direkte på jorden - altså ikke på fliser eller lignende underlag.

Sådan gør du

Læg lidt groft materiale fra haven i bunden af kompostbeholderen (for eksempel hækafklip og smågrene), før du lægger køkkenaffald i. Vegetabilsk affald fra køkkenet kan falde sammen, så mikroorganismerne i komposten kommer til at mangle ilt. Hvis det sker, går komposteringen i stå. Du skal derfor tilføje lidt af det grove materiale fra haven, efterhånden som du lægger køkkenaffald i. Det fremmer komposteringsprocessen.

Kompostorm

Hvis du vil sætte yderligere gang i processen kan du tilsætte kompostorm. Du kan købe kompostorm i mange havecentre og planteskoler.

Beholderen bliver nok ikke fuld

Mange har oplevet, at de i årevis, uge efter uge, har fyldt grønt affald i kompostbeholderen uden at den bliver fyldt op. Kompostbeholderen virker næsten som en evighedsmaskine. For at dette kan ske, skal arbejderne i kompostbeholderen have gode arbejdsforhold. Arbejderne er usynligt småkravl, svampe og bakterier - og de synlige røde kompostorme. Gode arbejdsforhold betyder mad nok, ilt nok og en passende fugtighed.

Menu