Kogebog: Klima-Glad-Mad

Klima-Glad-Mad - klimakogebog lavet af elever fra Rebild Kommunes skoler
Klima-Glad-Mad er en kogebog med klimavenlige retter komponeret af eleverne på Rebild Kommunes folkeskoler, ungdomsskole, produktionsskole og efterskoler. Skal du have dit eget eksemplar?

Opskrifterne i kogebogen har alle være med i konkurrencen om at blive årets bedste og mest klimavenlige ret i forbindelse med Klima Rebild i 2015, 2016 og 2017.

Opskrifterne er resultat af en læreproces, hvor eleverne har gjort sig overvejelser om, hvordan de bedst kunne få smag og klimavenlighed til at gå op i en højere enhed.

Forhandlerliste

  • Bogby9520
  • Comwell Rebild Bakker
  • Dagli' Brugsen Suldrup
  • Dagli' Brugsen Øster Hornum
  • Eurospar Nørager
  • Forlaget Rebild (webshop)
  • Halkær Kro
  • Krastrupsøgaaard
  • Min Købmand Ravnkilde
  • Mosskov Pavillonen
  • Museum Rebild - Spillemands- Jagt og Skovbrugsmuseet
  • Rebild Bibliotekerne
  • Rebildcentret
  • Rebildhus
  • Rebildporten (også webshop)
  • Rold StorKro
  • Spar Bælum
  • Støvring Bog & Idé - Legekæden
  • Super Brugsen Støvring
  • Super Brugsen Terndrup

Salg til bibliotekter, boghandler etc. samt skoler uden for Rebild Kommune sker via Forlaget Rebild.

”Klima-Glad-Mad” er lavet af og tilegnet Rebild Kommunes ungdom, men er også en gave til os alle. Initiativet er udsprunget af Klima Rebild, som er en fælles indsats for at sætte fokus på klima og bæredygtighed.

Et af de væsentligste indsatsområder og en af Klima Rebilds livsnerver har været at sætte fokus på madvaner og måltidssammensætning.

I 2015, 2016 og 2017 har kommunens skoler deltaget i konkurrencen om at lave årets klimamenu. Undervejs har skolerne haft mulighed for at få sparring med den professionelle kok Flemming Graff Horup, som har leveret stof til eftertanke.

Eleverne har gjort sig rigtig mange overvejelser om, hvad der har indflydelse på CO2 aftrykket af vores måltider. Både når det gælder de enkelte råvarer, og når det gælder tilberedningsmetoder. De har arbejdet intenst for at få klimavenlighed og smag til at gå op i en højere enhed og har vejet for og imod for hver enkelt ingrediens. I kapitlet ”Klima på menuen” kan du blive klogere på, hvad der spiller ind på fødevarernes klimavenlighed.

Klima-Glad-Mad er ligesom resten af Klima Rebild blevet til ved hjælp af en fælles indsats. Foruden elvernes indsat har vi lyst til at fremhæve nedenstående:

  • Kamilla Bobach fra Skørping Skole var med til at skyde processen i gang med et inspirerende undervisningsforløb, som blev delt med de øvrige skoler, og Jette Poulsen fra Karensmindeskolen har været med til at holde processen i gang gennem alle årene.
  • SuperBrugsen i Støvring, med tidligere formand John Mønsted Jensen i spidsen, har deltaget aktivt siden 2015 med både udstilling, opsøgende informationskampagne og nedsæt-CO2-belastningen-testfamilie. De har bidraget til kogebogen ved at levere lækre råvarer til indkøbspris til gennemprøvning og fotografering af retterne. 
  • Skovrider Bendt Egede Andersen, Naturstyrelsen Himmerland og Søren Risborg, Rebild Kommunes Naturskole har bidraget med afsnittet om ”Skovens Spisekammer”.
  • Kokken Flemming Graff Horup har gennemprøvet og tilrettet de mange opskrifter.
  • Henrik Bugge Mortensen, Forlaget Rebild, har sprogligt bearbejdet opskrifterne, fotograferet retterne, skrevet afsnittet ”Klima på menuen” og stået for bogens tilrettelæggelse.
  • Sidst men ikke mindst har Sussi Handberg - som ildsjæl og tovholder - ”sat gryden over og holdt den i kog”, så medansvaret for klimaet kan plantes hos alle kommunens børn og unge. 

 

Menu