Kvaliteten af badevandet

Bade kvalitet
I hver badesæson tages der prøver af badevandet, og der undersøges for bakterier. Badesøerne i Rebild Kommune har alle opnået ’udmærket badevandskvalitet’, som er den bedste score der kan opnås. Store Økssø og Madum Sø har stort set aldrig problemer mens Hornum Sø af og til får problemer midt i august.

Hvis prøverne viser, at bakterier ikke er et problem, så får badestedet en høj score i badevandskvalitet. Er bakterier ofte et problem, så får badestedet en lav score.

Resultater

Badevandskvalitet er en score for et badesteds historik i sidste fire år, men de seneste resultater siger mere om tilstanden lige nu.
Når et badested har ’udmærket badevandskvalitet’, så kan man nøjes med fire prøver henover badesæsonen.
I Rebild Kommune får vi taget seks prøver for hver sø hver badesæsonen, så vi har en bedre dækning i skolernes sommerferie.

Resultaterne vil blive offentliggjort via dette link til vores prøveudtager. Her kan du hente og læse resultater for alle parametrene og downloade analyserapporter i pdf-format.

Vi har samlet resultaterne for 2013-2019 for de tre søer, så du kan se dem her:

Hornum Sø

Madum Sø

Store Økssø

Hvis du bare gerne vil vide om der er badeforbud i en sø, så annonceres status for badevandet på forsiden for badevand på både dansk, engelsk og tysk.

I tilfælde af et badeforbud, så vil der også blive advaret via skiltning ved den berørte badesø.

Badeforbud

Badeforbud kan skyldes to ting:

  • For høje koncentrationer af bakterier
  • For høje koncentrationer af giftige alger (som regel cyanobakterier, som også kendes som blågrønalger)

Det er kun bakterier, der har en indflydelse på badevandskvaliteten (historikken) og der analyseres derfor kun rutinemæssigt for bakterier. Hvis der er mange alger i vandet, så kan vi få lavet en algeprøve, så vi ved om der er giftige alger i vandet.

Store Økssø og Madum Sø har stort set aldrig problemer med giftige alger, men Hornum Sø får af og til problemer midt i august. Så hvis du bader i Hornum Sø: vær opmærksom på algeopblomstringer i august (se billedgalleri).

 

Der er dukket en alge op i Store Økssø, der kan give en fedtet fornemmelse på huden. Der er tale om Gonyostomum semen, som er glad for jern. 

Gonystomum er ikke giftig, men enkelte kan opleve kløe på huden. Hvis det klør, anbefales det at tage et bad, da kløen stammer fra slimtrådene.

 

 

Menu