
Spørgsmål og svar
Vi har samlet en række spørgsmål og svar, som måske kan hjælpe dig. Er der andet du gerne vil vide noget om, er du velkommen til at kontakte os på
Eller på telefon 9988 9530 i tidsrummet 8.00-12.00.
-
Hvis du ikke har en miljøkasse kan du kontakte Affaldskontoret, så sørger vi for, at du får leveret en. Du skal dog være opmærksom på at flere husstande i andels- og etagebebyggelser deles om miljøkassen – du kan spørge din vicevært, hvis du er i tvivl.
Du kan også bestille en via selvbetjeningsløsningen under ordningen dagrenovation
-
Du kan benytte app'en "Affaldsportal" eller fortælle os om det via selvbetjeningsløsningen.
Det er vigtigt at du melder det ind samme dag, som du har fået tømt, så vi kan give din besked videre til skraldemanden.
-
Du kan melde skaden ind via selvbetjeningsløsningen, via app'en "Affaldsportal" eller kontakte Affaldskontoret.
Så sørger vi for at du få repareret containeren eller får leveret en anden.
-
Du har selv ansvaret for at din container bliver rengjort.
Du kan vælge selv at gøre det eller du kan bestille en rengøring af containeren på
Rengøring af containeren koster 625 kr.
Hvis du har bestilt en ombytning af din container til en anden størrelse, skal du huske at gøre den gamle container ren inden vi ombytter den.
-
Du kan finde alle relevante oplysninger her på hjemmesiden.
Hvis du ønsker et hurtigt overblik, kan du også læse affaldshæftet, som bliver udgivet en gang om året.
Hvis du ønsker et fysisk eksemplar kan det hentes i Borgerservice, på genbrugspladserne eller på bibliotekerne, ellers kan du finde det her på siden. -
Hvis du ejer et hus, der ikke er beboet i minimum 6 måneder, så har du mulighed for at blive fritaget for at betale for renovation.
For yderligere oplysninger og anmodning om fritagelse skal du kontakte Affaldskontoret.
-
Du betaler for renovation to gange om året.
Det er forsyningen, der opkræver beløbet.
Hvis du i løbet af året, har fået ombyttet din container til en mindre eller større fremgår det af opkrævningen.
Genbrugscontainer
-
Vi sender affaldet til et sorteringsanlæg, der kan adskille de forskellige typer plast og metal.
Anlægget registrerer de enkelte stykker affald, og derfor er det vigtigt, at du lægger affaldet løst i containeren. Hvis det ligger i poser eller er pakket ind i andet affald, kan det ikke registreres og dermed ikke genanvendes.
Du må altså ikke lægge flere plastbøtter inden i hinanden og sætte låg på. Du må heller ikke komme plast og metal i en skraldepose, og lægge det i containeren. Men du kan tømme posens indhold ned i containeren, og lægge posen i for sig.
-
Din container bliver tømt af en skraldemand, der kører i en specialindrettet skraldebil med to rum. De to slags affald falder dermed ned i hver sin side af skraldebilen, og bliver ikke blandet sammen.
Se videoen "Vi blander ikke dit affald" på Miljøstyrelsens hjemmeside
Papir og småt pap kommer til et firma, som sorterer papir og pap hver for sig, og sender det til genanvendelse.
Plast og metal afleverer vi på et sorteringsanlæg. Her bliver de forskellige slags plast og metal skilt fra hinanden og sendt til genanvendelse. En lille del af affaldet vil ikke kunne genanvendes og bliver brændt.
-
Papir og småt pap skal være rent og tørt. Der må ikke være fugt eller madrester på papiret.
Plast og metal skal være tømt og uden rester. Plastbeholdere som for eksempel ketchup- og dressingflasker, som det ikke er muligt at skylle, bør tømmes så meget som muligt.
Brug en sjat vand til at skylle tomatdåsen eller leverpostejbakken. Du kan for eksempel sætte dåserne ned i køkkenvasken, når du vasker hænder.
Hvis affaldet er så beskidt at du skal bruge meget vand, varmt vand eller sæbe for at få det rent, skal affaldet i stedet smides ud sammen med dit restaffald.
Det er mennesker, der skal håndtere affaldet, når det bliver hentet hos dig, så affaldet skal ikke være uhygiejnisk. En god tommelfingerregel er, at affaldet skal være så rent, at du selv ville håndtere det efter en måned.
Se videoen "Tips om affald og rengøring" på Miljøstyrelsens hjemmeside
-
Nej. Det bliver genanvendt. Vi er interesserede i at genanvende så meget som muligt – det er nemlig langt det billigste, og det bedste for miljøet.
Det kan dog ikke undgås at en lille del af det sorterede affald, er fejlsorteret eller uegnet til genanvendelse. Og det bliver brændt.
-
Når du har sorteret pålægspakker, aviser, konservesdåser og så videre fra dagrenovationen og smidt det i genbrugscontaineren, kan de indgå i eller blive til nye materialer.
Papir og småt pap kan få nyt liv igen og igen. Papir kan blive til nyt papir, og kan genanvendes mange gange. Til allersidst kan det for eksempel ende som toiletpapir. Det kræver meget mindre vand og energi at genanvende papiret end at lave nyt papir.
Metal og plast kan indgå i nye produkter af metal og plast. For eksempel kan din isbøtte kan blive til en indkøbspose, og din konservesdåse kan blive til en ringeklokke.
-
Du kan bestille en ekstra genbrugscontainer. Den er gratis og kan bestilles via selvbetjeningsløsningen eller ved at kontakte Affaldskontoret.