(Du kan hente kriterierne i printvenlig version længere nede).
Den 12.10.2023 vedtog byrådet i Rebild Kommune nedenstående kriterier for vurdering af ansøgning for vedvarende energianlæg (VE).
Den primære hensigt med vurderingskriterierne er at skabe en gennemsigtighed i forhold til grundlaget og for at ensrette den administrative og politiske vurdering af VE-ansøgninger.
Kriterierne skal ikke opfattes som en prioriteret oplistning af kriterier, men kriterier der samlet set indgår i den indledende vurdering af VE-ansøgninger. Kriterierne skal heller ikke opfattes som et faktaark ift. godkendelse af konkrete projekter. Det vil sige, at et projekt ikke nødvendigvis automatisk opnår godkendelse, hvis det vurderes positivt ift. alle kriterierne. På samme vis vil ansøgninger, der ikke nødvendigvis opfylder alle kriterier kunne opnå godkendelse, hvis den samlede vurdering er positiv.
Kriterierne er oplistet nedenfor med en kort beskrivelse af hvert enkelt punkt.
Lokal involvering og hvordan projektet passer ind i forhold til andre aktiviteter
Ansøger skal redegøre for hvilket område, anlægget ønskes placeret i og hvilken sammenhæng projektet kan have med lokalområdets nuværende aktiviteter og funktioner samt hvordan disse aktiviteter evt. kan understøttes med projektet.
Projekter med en lokal forankring er oftest de mest succesfulde projekter og derfor skal ansøger redegøre for, i hvilket omfang, der er lokal forankring, der kan skabe værdi for den enkelte borger og lokalsamfund.
Dialog med nærmeste naboer
Ansøger skal redegøre for status vedrørende dialog og evt. aftaler med naboer indenfor 500 m af solenergianlæg og 6 gange møllehøjden fra vindmøller.
Ved ansøgninger omhandlende biogasanlæg, skal der redegøres for bebyggelse, der ligger indenfor 500 meter af biogasanlægget.
Kommuneplanens retningslinjer
Ansøger skal redegøre for, i hvilken grad projektet er i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer for vindmølle-, solenergi- og biogasanlæg.
Ansøger skal redegøre for landskabelige tilpasninger, herunder hensyntagen til områdets eksisterende landskabselementer som ådale, markstrukturer, gennemgående læbælter og overgange mellem skærmende beplantningsbælter, samt de karakteristiske landskabselementer.
Arealinteresser i det åbne land
Ansøger skal redegøre hvordan projektet tilpasses § 3-beskyttede naturarealer, fortidsminder, byggelinjer, trafikafvikling mv.
Ansøger skal redegøre for evt. tiltag i forhold til biodiversitet.
Solcelle- og vindmølleanlæg på terræn er ofte indhegnede og meget arealkrævende. Ansøger skal rede-gøre for virkningen og påvirkningen af fysiske barrierer i forhold til mennesker og dyr.
Herunder:
- Hvordan anlægget tilpasses med korridorer i forhold til sammenhæng mellem naturområder og funktion som økologiske spredningskorridorer.
- Opretholdelse eller etablering af offentlige stiforbindelser og/eller markveje gennem eller i tilknytning til anlægget, hvor det er hensigtsmæssigt i forhold til omkringliggende bysamfund og bebyggelse.