Alle de nordjyske kommuner og Region Nordjylland er igennem Business Region North Denmark (BRN) med til at styrke betingelserne for udvikling og vækst i hele Nordjylland.
En vigtig del af i samarbejdet består i at identificere fælles nordjyske styrker, udfordringer og interesser samt udvikle løsninger, som kan komme hele regionen til gavn. Således er det også afgørende, at alle aktører og hermed også kommunerne og regionen spiller ind med centrale udfordringer og potentielle forslag, som samlet set bidrager til udvikling og vækst i Nordjylland.
Som business region har BRN en fleksibilitet og handlefrihed til selvstændigt at udpege og arbejde med en række indsatser, som vi samlet set finder centrale for at skabe vækst og udvikling i Nordjylland. Det er BRN-bestyrelsen (de 11 borgmestre og regionsrådsformanden), som sætter retningen for samarbejdet og peger på hvilke dagsordner, der skal arbejdes med i BRN. Dette sker igennem dialog og stærkt samspil med erhvervslivet, organisationer, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, kommuner og region samt operatører på erhvervs- og beskæftigelsesområdet.
Dette samspil afspejles i BRN’s samarbejdsdiagram for 2020 nedenfor:

På bestyrelsesmødet d. 23. april godkendte BRN-bestyrelsen årsrapporten for 2020. BRN-bestyrelsen har ønsket, at BRN’s årsrapport for 2020 samt BRN’s handlingsplan for 2021 fremsendes til relevante udvalg og råd i kommunerne og Regionen med henblik på orientering om arbejdet i BRN.
Årsrapporten har til formål at give et indblik i og status på nogle af de fælles nordjyske indsatser i regi af BRN, samt et økonomisk overblik over budgetåret 2020. På samme måde bidrager BRN’s Handlingsplan 2021 med et indblik i de fremadrettede opgaver og indsatser.
BRN arbejder for fælles nordjyske indsatser og interesser Inden for følgende fem indsatsområder:
- Klima og grøn omstilling
- Erhvervsudvikling og jobskabelse
- Kvalificeret arbejdskraft
- Infrastruktur
- Internationalt samarbejde
Med udgangspunkt i det enkelte indsatsområde, gives der en kort opsummerende status samt et udsnit af udvalgte højdepunkter fra 2020. Hvert indsatsområde har derudover en tilhørende artikel, der udfolder relevante perspektiver og historier.
Samarbejde og partnerskaber er et kardinalpunkt for BRN. Indsatserne afspejler derfor også, at et samlet Nordjylland kan opnå mere i fællesskab, end den enkelte kommune eller Regionen kan på egen hånd. I årsrapporten fremgår derfor også et samarbejdsdiagram, der illustrerer BRN’s samarbejdsflader til både nordjyske og nationale aktører.
Et udpluk fra 2020
På erhvervsområdet har 2020 været et udpræget konsolideringsår. Erhvervsfremmestrategien fra 2018 er ved bundfælde sig, turismefremmesystemet er kommet på plads med nye destinationsselskaber, og de tidligere viden- og erhvervsklynger er nu samlet i nationale klynger med hubs og hovedsæder fordelt landet over.
For BRN, ligesom for alle andre, var 2020 kraftigt påvirket af coronapandemien. Her fokuserede BRN i høj grad på interessevaretagelse over for Erhvervsstyrelsen og statslige myndigheder for at sikre de bedst mulige rammevilkår, der understøttede erhvervsudviklingen i en svær tid, samt for at sikre rammerne for at løfte dem, der nu stod uden arbejde, videre til nye muligheder.
Samtidig har BRN sikret fremdrift af eksisterende indsatser. Det ses eksempelvis i videreførelsen af den nordjyske succesordning Vækst via Viden i version 2.0, der matcher højtuddannede med små og mellemstore virksomheder i hele Nordjylland, da der her er et særligt vækstpotentiale. Indsatsen, der også har fået national opmærksomhed, skal med nye matchværktøjer, en udvidet partnerkreds og en fortsættelse af den eftertragtede Vækstpilotordning skabe 2.000 match frem mod 2023. Ligesom BRN fortsat har skabt lydhørhed blandt relevante beslutningstagere om betydningen af den 3. Limfjordsforbindelse samt en udvidelse af Rute 26/34.
Derudover har BRN også affødt nye, vigtige indsatser på tværs af regionen. Her fylder særligt det grønne, da der her er et betydeligt vækstpotentiale. Derfor har BRN i 2020 tilføjet et særskilt indsatsområde til porteføljen; Klima og Grøn Omstilling.
Samtlige nordjyske kommuner og Region Nordjylland blev en del af det nationale DK2020-partnerskab, hvor der skal udarbejdes lokale klimahandlingsplaner med konkrete handlingsspor til at indfri nationale og internationale klimamålsætninger efter samme ’best practice’-standarder. Det får kommunerne blandt andet hjælp til igennem et nyoprettet DK2020-sekretariat tilknyttet BRN.
Derudover er samtlige nordjyske kommuner og Regionen gået sammen om en målsætning om at være selvforsynende med vedvarende energi i 2040. Det skal realiseres igennem Grøn Energi Nordjylland 2040, hvor der nu skal udarbejdes en strategisk energiplanlægning for hele Nordjylland, hvor samtlige af Nordjyllands energi- og transportsystemer skal kobles sammen i ét integreret og fleksibelt system.
Mange gode grønne indsatser fordrer også øget koordinering og samtænkning. Derfor har BRN og Kommunekontaktrådet Nordjylland (KKR) også udarbejdet Den Fælles Nordjyske Klimaambition, der skal være med til at sikre en fælles retning for vores grønne engagement, så Nordjylland maksimerer sit samlede grønne aftryk og skaber grobund for at gøre grøn omstilling til grøn vækst. Klimaambitionen er udsendt til behandling i by- og regionsråd frem til 31. maj 2021.
BRN’s Handlingsplan 2021: Flere nordjyske interesser skal tydeliggøres
For BRN byder 2021 på endnu flere spændende dagsordener, hvor Nordjylland kan og bør markere sig med en fælles stemme. Heriblandt kan nævnes den øgede sektorkobling på energiområdet og fremtidssikring af forsyningsinfrastrukturen. Fokus herpå skyldes særligt, at forsyningsinfrastrukturen skal være en accelerator for den grønne udvikling frem for en potentiel bremseklods, hvilket kan have stor indflydelse på flere af BRN’s konkrete indsatser og deres målsætninger. I forlængelse heraf kommer BRN generelt til at fremme Nordjyllands position som Danmarks grønne region.
På samme måde får landspolitiske agendaer som landbrugsforhandlinger, naturnationalparker og de igangværende infrastrukturforhandlinger stort fokus fra BRN, da også disse områder har stor betydning for Nordjyllands betingelser for udvikling og vækst.
I 2021 vil BRN også fortsat stille skarpt på fremtidens arbejdskraft, og hvordan vi bedst sikrer de nordjyske virksomheders adgang til de nødvendige kompetencer. Heriblandt bidrager BRN til en styrket koordinering og dialog med uddannelsesinstitutioner, erhvervsfremmeaktører, jobcentre, erhvervskontorer og mange flere, ligesom BRN medfinansierer og følger udarbejdelse af undersøgelsen ”FremKom 4 – analyse af fremtidens kompetencebehov”.
Sammen med andre centrale aktører kommer BRN derfor også i 2021 til at lufte den nordjyske stemme og sætte spotlight på både fælles udfordringer, styrker, potentialer og interesser på en bred palette af områder.
Mere information:
Læs mere om BRN
Se hvem, der repræsenterer din kommune/region
Find aktuelle materialer og publikationer
Kontakt sekretariatet