1. Timeprisen på godkendelse og tilsyn er hævet
Timesatsen på brugerbetaling for miljøgodkendelser og miljøtilsyn på husdyrbrug og virksomheder er steget fra 333,22 kr. i 2020 til 433,41 kr. i 2021. Timesatsen reguleres (PL-reguleres) hvert år og tidligere år er timesatsen steget med 3-7 kr./år. Brugerbetalingsordningen blev i år 2005 ændret fra en fastgebyrordning til en ordning, hvor miljømyndigheden opkræver brugerbetaling for anvendt tid i forbindelse med udarbejdelse af en godkendelse eller udførsel af et tilsyn på den enkelte virksomhed eller husdyrbrug. Forudsætningen for ændringen i brugerbetalingsordningen var, at brugerbetalingen skulle dække 57,79 % af omkostninger til arbejdet omfattet af brugerbetaling. Staten og KL har vurderet, at timesatsen fra 2020 og tidligere ikke længere var tilstrækkelig til at dække omkostningerne for de myndighedsopgaver, som er omfattet af brugerbetalingsbekendtgørelsen. Ved genberegningen af timesatsen på brugerbetaling med en dækningsgrad på 57,79 % er den nye timesats endt på 427 kr. pr. 1-1-2021, som så er PL-reguleret til 433,41 kr.
2. Planklagenævnet afviser klage - Centerområde, Støring Ådale
Planklagenævnet har afvist Danmarks Naturfredningsforening Rebilds klage over, at kommuneplantillæg nr. 16 og lokalplan nr. 312 for centerområdet i Støvring Ådale ikke er blevet miljøvurderet. Rebild Kommune har fået medhold i, at planerne ikke skulle miljøvurderes.
3. Vandløbsvedligeholdelse
Byrådet besluttede den 26. januar 2017, at Driftsenheden skulle stå for vedligeholdelsen af ca. 80 km vandløb, som ikke skulle udbydes eksternt. Baggrunden herfor var bl.a. at sikre bedre pleje og vedligeholdelse af vandløbene med den største naturværdi i Rebild Kommune. Samtidig skulle der sikres bedre og mere varierede arbejdsforhold for åmændene og at Driftsenheden fremadrettet fortsat har interne kompetencer og viden omkring vedligeholdelse af kommunens vandløb. Aftalen med Driftsenheden blev lavet for en 2-årig periode med mulighed for forlængelse.
Det blev aftalt med TMU, at ordningen skulle evalueres efter de første to år. Da de første to år af ordningen forløb tilfredsstillende, blev TMU den 5. december 2018 orienteret om, at forvaltningen ønskede at fortsætte ordningen fremadrettet. Der er nu gået yderligere to år, som også er forløbet tilfredsstillende og forvaltningen forventer derfor at forlænge ordningen med yderligere to år med Driftsenheden.
Forvaltningen ønsker ligeledes at fortsætte med de private entreprenører: Sloths Naturpleje og HedeDanmark. Forvaltningen gør derfor brug af den anden option på forlængelse af kontrakten med de private entreprenører i 2 år fra den 1. juni 2021 til den 31. maj 2023.
4. Danmarks vildeste kommune?
Foreningen Vild med Rebild vil gerne deltage i Miljøministeriets konkurrence sammen med Rebild Kommune.
Vi tilmelder os konkurrencen og til Miljøministeriet lægger vi vægt på, at der i Rebild er tale om en sideløbende og koordineret kommunal og borgerdrevet indsats som har en stor bredde i både initiativer, deltagere og geografi.
Konkurrencen er en invitation til at omfavne, hylde og dyrke den vilde natur i kommunerne. For at gøre indsatsen synlig for så mange som muligt, kan man som kommune tilmelde sig og dyste om at blive Danmarks Vildeste Kommune. I slutningen af 2022 kåres den vildeste kommune, som bliver den kommune med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt, baseret på bl.a. iderigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber. I konkurrencen lægges også op til at en kommune kan vælge at fokusere på noget helt femte, der gør kommunen vild.
5. Ny ekspropriationsansvarlig
Tidligere formand for TMU Kim Edberg Andersen er udpeget som ekspropriationsansvarlig på TMUs møde d. 4. november 2020 under pkt. 208 og i byrådet den 18. nov. 2020. Punktet handler om tilkendegivelse af ekspropriationsvillighed til en ny kildeplads til Skørping Vandværk hvor Kim blev udpeget som ekspropriationsansvarlig.
Forvaltningen foreslår at Teknik- og Miljøudvalget enten udpeger et nyt medlem nu eller afventer behovet for ekspropriation og udpeger en repræsentant hvis det bliver aktuelt.
6. Kort orientering om virksomheds- og landbrugsområdet
Center Natur og Miljø modtog i slutningen af 2020 en stor mængde ansøgninger om udvidelser af husdyrbrug. Samtidig er der stor aktivitet på lokalplaner og virksomhedsgodkendelser. Endelig har Covid-19-situationen påvirket planlægning og afvikling af tilsyn. Centerchefen orienterer om status, herunder udfordringer med afsæt i konkrete sager.
7. Byggesagsgebyr
Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen har i slutningen af 2020 fastsat et maksimalt gebyr på 1.040 kr. for året 2021, for udstedelser af afgørelser jf. Byggeloven. Dette er for de kommuner der har valgt at opkræve et fast byggesagsgebyr. Den 11-01-2021 har styrelsen ændret dette beløb til et maksimalt gebyr på 1.071 kr., da der var tale om en fejl. Center Plan, Byg og Vej vil for resten af af 2021 opkræve et gebyr på 1.071 kr., da det tidligere er besluttet at vi følger styrelsens takster.
8. Fælles møde med RVS-bestyrelse
Adminstrationen afholder ca. hver anden måned chef/direktørmøder med Forsyningen. På seneste møde drøftede vi, hvornår det vil være bedst at afholde et fælles møde for TMU og RVS's bestyrelse. Vores forslag er, at vi kalendersætter et møde umiddelbart efter sommerferien, således at vi har mulighed for en fælles drøftelse inden vi lukker budgetter. Og at hovedtema for mødet er koordinering og prioritering af fælles og relaterede projekter inkl. opdatering på udmøntning af ejerstrategien.
9. Kommunens henvendelse til Miljøstyrelsen vedr. spildevand i det åbne land
Rebild Kommune har i mail af 26. januar 2021 stillet Miljøstyrelsen spørgsmål vedr. spildevandsindsatsen over for ukloakerede ejendomme i spredt bebyggelse, dels i forhold til kloakering dels i forhold til ændrede forudsætninger i kommnede vandplan. Den 26. februar 2021 har Miljøstyrelsen (MST) svaret Rebild Kommune, at man kan anvende nyeste viden om forurening i vandløb, til at afgrænse indsatsen til de vandløbsoplande, hvor der ikke er målopfyldelse og at der kan gennemføres kloakering i det åbne land, hvor Kommunen finder det formålstjenligt. Forvaltningen vil på den baggrund, i dialog med forsyningen, gennemgå og revidere den nuværende plan for indsatsen.