Du kan ikke bruge rebild.dk i Internet Explorer. Du skal bruge en anden web-browser. Internet Explorer udgår i slutningen af 2021.

Selvbetjening

Spar turen til rådhuset! Vores selvbetjening har åbent 24 timer i døgnet hele året rundt. Og du kan bruge den hjemmefra.

Enhedslisten Rebild og Det Radikale Venstre anmoder om, at punkt 193 fra TMU's møde den 9. november behandles på byrådets førstkommende møde

"Supplerende høring af 8 råstofområder

Rebild kommune har fra Regionen modtaget supplerende høring af 8 råstofområder i Rebild kommune. Udvalget skal tage stilling til om høringsvaret skal forholde sig til, hvorvidt der bør opstilles forudsætninger for efterbehandling i 6 graveområder med særlige drikkevandsinteresser.

Sagsfremstilling

Rebild Kommune har i forbindelse med Region Nordjyllands udarbejdelse af Råstofplan 2016 modtaget en supplerende høring af 8 graveområder beliggende i Rebild Kommune. I Kommunens høringssvar kommenterer forvaltningen en række tekniske og redaktionelle fejl og mangler. Desuden bliver der i høringssvaret refereret til kommunens tidligere høringssvar til udkast råstofplanen.

I 6 af høringerne, spørger Regionen til, hvorvidt kommunen ønsker forudsætninger om den fremtidige arealanvendelse af efterbehandlede områder - "at området som udgangspunkt ikke må sprøjtes og gødes eller på anden måde udsættes for forurening, der kan påvirke grundvandet". Dette var også en del af Regionens debatoplæg til Råstofplan 2016.

Debatoplægget modtog Rebild Kommune den 7. januar 2015. Regionen rejste i oplægget følgende temaer i høringen:

1. Skal Region Nordjylland igangsætte kortlægning af nye råstofforekomster med sand, grus og sten i Vendsyssel og Thy, med henblik på at udligne de regionale skævheder for disse materialer?

2. Skal råstofgrave i højre grad efterbehandles på en måde, så de bidrager til at tilføre natur i områderne efter endt indvinding? Skal der ved råstofindvinding i råstofgrave nær byområder søges indgåelse af aftaler om efterbehandling til rekreative formål?

3. Skal råstofplanen i højre grad indeholde retningslinjer / forudsætninger, der er med til at styre indvinding og efterbehandling i det enkelte graveområde?

4. Kan der findes egnede alternativer til de ofte knappe råstoffer, som f.eks. tørv og moler?

 Udvalget for Teknik og Miljø besluttede på møde den 26. februar 2015, at følgende ændringer i forvaltningens forslag skulle foretages:

Ad 2) Det er Rebild Kommunes opfattelse, at der i forbindelse med udlægning af områder til råstofgravning skal tages hensyn til den eksisterende arealanvendelse. Rebild Kommunes ønsker i forbindelse med efterbehandlingen af råstofgrave, er at der skal stilles krav om, at arealet føres tilbage til tilstanden før råstofudvinding og

Ad 3) at punkt nr. 3 udgår.

I forbindelse med Regionens høringer af råstoftilladelser og forslag til Råstofplan har kommunen imidlertid givet høringssvar, som bl.a. lægger vægt på at grundvandshensynene skal varetages ved råstofindvinding og efterbehandling.

Øster Hornum graveområde

Rebild Kommune har i høringssvar til udkast til råstotilladelse ved Øster Hornum desuden/samtidig kommet med et supplerende høringssvar til Råstofplan 2016 for graveområdet. Her lægger kommunen vægt på bl.a., at der er grundvandsinteresser og hvordan indvindingen af råstoffer vil være problematisk.

Siem Skov og Øster Hornum graveområde

I den debat, der har været omkring graveområderne i Siem Skov og Øster Hornum, har der været fokus på, at grundvandsinteresser skulle beskyttes.

Samlet vurdering:

Det er forvaltningens opfattelse, at kommunens tidligere høringssvar i råstofsammenhæng, ikke har været helt entydige. Det er forvaltningens vurdering, at en effektiv grundvandsbeskyttelse ved råstofindvinding først og fremmest sikres gennem at stille vilkår til anvendelsen i efterbehandlingsplanen.

Det er forvaltningens vurdering, at kommunen bør opfordre Regionen til, i Råstofplanen og en evt. råstoftilladelse, at tage højde for og sætte vilkår, så grundvandsinteresser er beskyttet mod forurening også efter endt råstofindvinding. Forvaltningen vil i de enkelte høringer foretage en konkret vurdering af, om der er særlige grundvandsinteresser, der skal tilgodeses.

Indstilling

Forvaltningen indstiller, at Udvalget for Teknik og Miljø træffer beslutning om, at kommunen i høringssvaret opfordrer regionen til at have generelle retningslinjer til efterbehandlingen af de 6 graveområder, med henblik på at beskytte grundvandsinteresser indenfor OSD-områder, Vandværkers indvindvindingsopland og NFI-områder.

Udvalget for Teknik og Miljø, 9. november 2016, pkt. 193

Et flertal bestående af Jeppe Ugilt, Thomas Simoni Thomsen og Ole Frederiksen ønskede i høringssvaret anført at området så vidt muligt føres tilbage til tilstanden før råstofudgravningen, dog med hensyntagen til beskyttelse af drikkevandsinteresser.

Morten Lem ønsker, at der i videst mulig omfang tages hensyn til drikkevandsinteresser, og at der i hver enkelt tilfælde tages hensyn til de omkringliggende landskabstyper.

Rasmus Rask ønsker at der i videst mulig omfang tages hensyn til drikkevandsinteresser og at der i hver enkelt tilfælde tages hensyn til de omkringliggende landskabstyper. Graveområderne ved Siem og Øster Hornum ønskes fortsat udtaget". 

ESDH ID
Sagsfremstilling

Monsido - statistik

Cookieinformation