Rebild og Aalborg Kommuner har været i dialog med henblik på at undersøge mulighederne for en tilpasning af kommunegrænsen. Støvring by ligger i dag helt op mod kommunegrænsen mod Aalborg og er klemt i forhold til den fremtidige udvikling af bl.a. det nordlige bynære erhvervsområde og tilhørende infrastruktur.
Forvaltningen i begge kommuner har analyseret på arealernes muligheder og potentialer, hvis kommunetilhørsforholdet ændres. På den baggrund løftes overvejelserne til det politiske niveau.
Oversigt over proces vedr. kommunegrænseændring:
- Initiativ og beslutning: Processen starter med, at de berørte kommunalbestyrelser i enighed ønsker at ændre kommunegrænsen. Forud for en sådan beslutning anbefaler forvaltningerne, at der gennemføres en fælles kommunal høring af berørte borgere.
- Inddragelse af Økonomi- og Indenrigsministeren: Når der er enighed, sendes sagen til Økonomi- og Indenrigsministeren, som kan fastsætte vilkår for ændringen.
- Fastlæggelse af vilkår: Ministeren fastsætter vilkårene for gennemførelsen af grænseændringen i samarbejde med de berørte kommunalbestyrelser.
- Offentlig høring: I nogle tilfælde afholder ministeriet en offentlig høring.
- Endelig beslutning og implementering: Efter fastlæggelse af vilkår og eventuelle høringer træffer ministeren den endelige beslutning og implementerer ændringen.
- Offentliggørelse: Kommunalbestyrelserne før beslutningen og vilkårene herfor tilgængelige for borgerne ved offentliggørelse i den lokale presse eller på anden passende måde efter kommunalbestyrelsernes bestemmelse.
Beskrivelse af de indstillede arealer
Arealet ved Støvring
Støvring, Rebild Kommunes største by, har begrænsede udviklingsmuligheder på grund af natur- og landskabsområder mod øst, større husdyrbrug mod syd, motorvejen mod vest og kommunegrænsen mod nord (se bilag 1). For at sikre fremtidig erhvervsudvikling er det relevant at udvide mod nord, hvor et erhvervs- og aflastningsområde grænser op til kommunegrænsen og udfordrer byens helhedsplanlægning og infrastruktur.
Det foreslåede udvidelsesområde er påvirket af restriktioner, herunder en 200 meters zone omkring en naturgasledning samt bevaringsværdige landskaber, særlige naturområder og økologiske forbindelser. Af det samlede areal vurderes cirka 24 hektar at have erhvervspotentiale.
Området ved kommunegrænsen er præget af landskabs- og naturområder, der krydser kommuneskellet. Ændringer i udpegningerne kræver politiske beslutninger baseret på faglige vurderinger og kan tiltrække statslig opmærksomhed, især i forhold til Grønt Danmarkskort.
Som bilag 1 er vedhæftet et forslag til de arealer, der skal indgå i høringen om overførsel fra Aalborg til Rebild Kommune.
Arealet ved Tofte Mose/Smidie
Området er udpeget som et størremmenhængende og bevaringsværdigt landskab med restriktioner mod skovrejsning på grund af de landskabelige interesser ved kanten af Ll. Vildmose. Store dele af området er omfattet af Grønt Danmarkskort, som inkluderer naturbeskyttelsesinteresser og økologiske forbindelser, særligt i ådalen ved Tofte Mose mod øst og potentielle naturbeskyttelsesinteresser mod vest.
Området rummer også lavbundsjorder, særligt langs Tofte Mose og Korup Ådal, der kan genoprettes som en del af Tørve22-projektet. I Haslevgårde Ådal vest for Tofte Mose er der potentiale for at styrke forbindelsen mellem Portlandmosen, Mellemområdet og Tofte Mose.
Som bilag 2 er vedhæftet et forslag til de arealer, der skal indgå i høringen om overførsel fra Rebild til Aalborg Kommune.
Ejendomme på tværs af kommunegrænsen
Ved en eventuel ændring af kommunegrænsen er det vigtigt at overveje, hvordan de berørte boliger påvirkes. For marker og ubeboede arealer har en ændring af kommunetilhørsforholdet som udgangspunkt mindre betydning. Planlægning, ekspropriation eller opkøb af disse arealer vil skulle tage højde for, at de kan blive sammenlagt med andre landbrugsejendomme, uanset hvilken kommune de tilhører. En fremtidig opgave vil være at udarbejde en plan for de marker og arealer, der ikke inddrages i den nye planlægning.
Borgerrelaterede perspektiver og videre proces
Ændringen af kommunegrænsen kan medføre økonomiske konsekvenser, såsom ændrede omkostninger til service- og vedligehold. Borgerne vil også kunne opleve ændringer i forhold til kommuneskat, institutionsudgifter og forskelle i serviceniveau, f.eks. inden for dagpleje, plejecentre og byggesagsbehandling.
Forvaltningerne anbefaler, at de berørte borgere inviteres til møde og får mulighed for at indsende kommentarer og forslag til justeringer, inden sagen oversendes til Økonomi- og Indenrigsministeren. Den skitserede ændring vil have betydning for 10 borgere, der vil overgå fra Aalborg til Rebild Kommune nord for Støvring.
På baggrund af ovenstående dialog fremsættes en politisk beslutningssag til de to byråd. Hvis begge byråd er positive for ændring af kommunegrænsen, skal der indsendes en konkret ansøgning til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvorefter ministeriet varetager høring og fastsætter vilkår for ændringen.
Tidsplan
Borgerdialog og indledende fælles kommunal høring gennemføres primo 2025 med henblik på, at den samlede proces ved Økonomi- og Indenrigsministeren kan afsluttes inden kommunalvalget i november 2025.
Der henvises i øvrigt til bilag 3 for et samlet notat om den foreslåede kommunegrænseændring.