1. Årligt råderum
I budgetproceduren har byrådet vedtaget, at der årligt i første halvår udarbejdes et råderumskatalog for hvert fagudvalg. Det giver fagområderne mulighed for at arbejde langsigtet og strategisk med råderum. Ideelt skal der hvert år kunne indfris et råderum, som konsekvens af langsigtede planer.
Det er målet, at råderumsarbejdet tager udgangspunkt i et udviklings- og investeringsperspektiv, der sigter mod at gentænke velfærden og fremtidssikre kommunens drift. Eventuelt via samarbejde på tværs af kommunens fagområder eller brug af investeringsmodeller.
Formål med råderum:
Formålet med råderummet er proaktivt at realisere et råderum baseret på grundigt forarbejde til:
- At imødegå en eventuel ubalance i kommunens økonomi i forlængelse af regeringsaftalen
- Investering i initiativer der forventes at give afkast over tid
- Konsolidering af kommunens økonomi
- Omprioritering mellem fagområder og styrkelse af udvalgte områder.
Da kataloget skal dække de kommende 4 års budgetlægning, er der mulighed for at arbejde med et langsigtet perspektiv.
Det er vedtaget, at der laves et katalog på 8 mio. kr. årligt. Økonomiudvalget vil på mødet d. 14. februar 2024 behandle fordeling af råderumsopgaven.
- Udvalget bedes behandle opstart af udarbejdelse af et råderumskatalog.
2. Dialog og kommunikation med borgere og civilsamfund
Aktuelt inddrages borgere via råd og nævn i udarbejdelse af budgettet. Byrådet har vedtaget, at det skal overvejes om, og i givet fald hvordan borger og civilsamfund inddrages i budgetlægning, med sigte på at styrke borgernær dialog og kommunikation.
- Udvalget bedes drøfte og beslutte processen omkring inddragelse.
3. Drift
Udgangspunktet for budgetdrøftelserne er de aktuelle driftsrammer i det vedtagne budget 2024-2027.
Fagudvalgene har ansvar for at sikre budgetoverholdelse inden for eget fagområder, jf. kommunens økonomiske politik. Eventuelle nye budgetforslag skal som udgangspunkt finansieres via omprioritering indenfor udvalgets samlede budget. Eventuelle forventede merudgifter skal imødekommes med handleplaner.
- På den baggrund bedes fagudvalget drøfte og eventuelt beslutte behovet for initiativer på driften.
4. Anlæg
Udgangspunktet for budgetlægning af anlæg er den aktuelle byrådsvedtagne 10-årige investeringsoversigt, der dækker perioden 2023-2032.
Såfremt der ønskes nye anlæg, skal det samtidig overvejes hvilke anlæg, der skal udgå af budgettet eller tidsforskydes i den 10-årige investeringsoversigt.
- På den baggrund bedes fagudvalget drøfte eget anlægsbehov.
Styrke det langsigtede perspektiv til realisering af konkrete projekter og initiativer
I budget 2024-2027 vedtog byrådet at igangsætte en proces der skal sikre en direkte styringssammenhæng mellem det langsigtede perspektiv for Rebilds udvikling og den konkrete budgetlægning. Heri indgår en ambition om langsigtet dimensionering af dagtilbud, skoler, idrætsfaciliteter, infrastruktur, ældreområdet m.v. som skal indgå i den 10- årige investeringsoversigt. Da forvaltningen vil fremlægge et forslag til en styrket styringskæde for økonomiudvalget i løbet af første kvartal 2024, vil forslaget formentlig påvirke budgetprocessen allerede fra budget 2025-2028.
Den videre proces
Ifølge budgetprocessen skal budgetforslag fremlægges på fagudvalgsmøderne i maj, hvor de bliver samlet og behandlet af økonomiudvalget og derfra indgår i den videre budgetlægning. Der anvendes en skabelon, for at sikre ensartet materiale.