Rebild Kommune indgår i det nordjyske frikommunenetværk "En mere fleksibel og effektiv beskæftigelsesindsats". I første runde deltog Rebild Kommune i forsøget "Formkrav til lovpligtige samtaler", som løb fra 1. juli 2017 - 31.12.2021.
Frikommuneforsøg II, som løb fra 1. juli 2018 - 31. december 2021, blev forlænget indtil 31.12.2022 og igen til udgangen af 2023. Følgende forsøg blev forlænget:
- Lægeattest til rehabiliteringsmøde
- Fritagelse for forelæggelse af visse jobafklaringssager for rehabiliteringsteamet
- Ledighedsydelse - fritagelse for årlig revurdering
Byrådet i Rebild Kommune har nu vedtaget, at de tre frikommuneforsøg i Rebild Kommune vedr. valg af lægeattest til rehabiliteringsteammøde, fritagelse for rehabiliteringsteammøde i visse sager samt fritagelse for årlig revurdering i ledighedsydelsessager forlænges igen til udgangen af 2024.
Læs mere om de enkelte forsøg nedenfor.
Lægeattest til rehabiliteringsteammøde
LÆ265 er en lovpligtig lægeattest, der indhentes i forbindelse med, at sagen skal behandles på et rehabiliteringsteammøde. Rehabiliteringsteamet består af en sundhedskoordinator fra regionen samt kommunale repræsentanter fra socialområdet, sundhedsområdet og beskæftigelsesområdet. Målgruppen er personer, der skal have deres sag forelagt rehabiliteringsteamet forud for stillingtagen vedrørende fleksjob, jobafklaringsforløb, ressourceforløb og førtidspension. Attesten er en fremmødeattest, der udfyldes af praktiserende læge.
Forsøget giver mulighed for at fravige kravet om at indhente denne attest i de tilfælde, hvor der i forvejen foreligger tilstrækkelige helbredsmæssige oplysninger.
Fritagelse for forelæggelse af visse jobafklaringssager for rehabiliteringsteamet
En sygemeldt kan modtage sygedagpenge i op til 22 uger. Hvis borgeren fortsat er uarbejdsdygtig grundet egen sygdom men ikke opfylder betingelserne for forlængelse af sygedagpengene, vil borgeren i stedet have ret til et jobafklaringsforløb i op til 2 år. Ved overgangen til jobafklaringsforløb er det et lovkrav, at borgeren skal have sin sag behandlet på et rehabiliteringsteammøde i forhold til, hvilke indsatser der skal være i jobafklaringsforløbet.
Forsøget giver mulighed for at undlade eller udskyde behandling af sager om første jobafklaringsforløb på rehabiliteringsteammøde, hvis der alene er behov for en beskæftigelsesrettet indsats.
Ledighedsydelse – fritagelse for årlig revurdering
Ifølge den gældende lovgivning skal kommunen hver gang, der er gået et år, vurdere, om betingelserne for at få et fleksjob fortsat er opfyldt. Der er en række krav til, hvilke forhold der skal redegøres for i revurderingerne. Med forsøget er kommunerne fritaget for at skulle udarbejde den årlige revurdering, da der i forvejen sker en kvalificeret revurdering i kontaktforløbet ved opfølgningssamtaler.