På baggrund af de lovgivningsmæssige krav om kvalitetsudvikling, kvalitetssikring og resultatmål udarbejdes der årligt en samlet kvalitetsrapport for uddannelsesvejledningen i KUI. Opfølgningen på uddannelsesvejledningen sker i sammenhæng med, at kommunalbestyrelsen fastsætter måltal for det kommende års søgning til ungdomsuddannelserne.
Kvalitetsrapport for uddannelsesvejledningen i Den Kommunale Ungeindsats KUI
Kvalitetsrapportens indhold
Kvalitetsrapporten indeholder en kort beskrivelse af opbygningen af vejledningsindsatsen i KUI i Rebild Kommune og beskrivelse af grundskolevejledningen, samt hvad der har været særligt for skoleåret 2023-24. Måltallene for søgning til næste års ungdomsuddannelser fremgår ligeledes af rapporten.
I rapporten redegøres der ligeledes for forskellige initiativer og indsatsområder, samt særligt om den forberedende grundrunduddannelse (FGU) og særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
Udvalgte nedslag i kvalitetsrapporten
Uddannelsesvejledningen i grundskolen indeholder en fælles kollektiv vejledning samt en række læringsaktiviteter som introkurser, brobygning, uddannelsesaften, virksomhedsuddannelsesaftener og erhvervspraktik, hvor eleverne kan gøre sig erfaringer med sammenhængen mellem beskæftigelse og uddannelse og blive klogere på egne uddannelsesmuligheder.
De 15-17-årige har pligt til at være i uddannelse, beskæftigelse eller anden uddannelsesrettet aktivitet. For unge, som ikke lever op til denne forpligtelse, er det et krav, at kommunen kontakter dem inden for 5 hverdage og sikrer at de får et tilbud om en ny uddannelsesrettet aktivitet inden for 30 kalenderdage. I 2023 var der 83 afbrud af uddannelse for målgruppen. 77 blev kontaktet og 88 fik et nyt tilbud inden for tidsfristen.
FGU-forløbene har i 2023 vist en mindre effekt for de unge i forhold til at komme i uddannelse, men flere er i 2023 kommet i beskæftigelse sammenlignet med 2022. Lidt flere af de unge var efter endt FGU forløb på offentlig forsørgelse, men færre var startet på STU, TAMU og øvrigt.
Måltal for søgning til ungdomsuddannelserne
Det er tidligere besluttet, at andelen af unge fra Rebild Kommune, der søger en erhvervsuddannelse, årligt skal stige med 1 % fra 2020 og frem til 2025.
Baggrunden herfor er Erhvervsuddannelsesreformens mål 1 er, at ”Flere elever skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse." Den politiske ambition var, at mindst 25% skulle vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2020, og at andelen i 2025 skal være min. 30 %. Målet omhandler alene søgningen direkte fra grundskolen og dermed ikke alle unge, der søger ind på erhvervsuddannelserne. Kommunalbestyrelsen skal hvert år opgøre søgeresultaterne og sætte måltal for søgning til både erhvervsuddannelserne, gymnasieuddannelserne og øvrige uddannelser i det kommende år.
I 2024 har 29,3% i Rebild Kommune søgt ind på en erhvervsuddannelse direkte fra grundskolen, og målet på 29% for 2024 er dermed opnået. Det er dermed også realistisk at kunne nå det endelige mål på 30% i 2025. Til sammenligning kan det nævnes, at det på landsplan kun er 19,9% af de unge, der har søgt en erhvervsuddannelse direkte fra grundskolen i 2024.
Målet i 2024 var, at 68% af de unge i Rebild Kommune skulle søge gymnasieuddannelserne. Tallene viser at målsætningen for 2024 ikke er nået, da kun 66,4% har søgt gymnasieuddannelserne i 2024. Lidt flere unge end forventet i Rebild Kommune har søgt FGU og øvrige. Målet var, at 3%, men 4,2 % har søgt i 2024.
På den baggrund foreslås det, at måltallet for unges søgning til erhvervsuddannelserne, direkte fra grundskolen, i 2025 sættes til 30 % og dermed følger målet i erhvervsuddannelsesreformen. Målet for andelen, der søger gymnasieuddannelserne, foreslås at sættes til 66% i 2025. Det betyder, at der positivt arbejdes mod, at andelen af unge der fortsætter under FGU og øvrige, ikke overstiger 4%.
Kvalitetsrapporten for 2022/23 er vedlagt som bilag.