Demensstrategien sætter pejlemærkerne for demensområdet og er med til at skabe rammerne for, hvilke tilbud borgere med demens og deres pårørende kan få i Rebild Kommune.
Formålet med demensstrategien er at løfte og støtte borgere med demens og deres pårørende, så der opleves sammenhæng i indsatser og i tilbuddene samt mulighed for et aktivt, trygt og værdigt liv.
Visionen for demensområdet i Rebild Kommune er, at: Vi er fælles om demens - ingen skal være alene med demens.
I Rebild Kommune mødes borgere med demens og deres pårørende med forståelse for deres situation, ønsker og behov, og demensstrategien skal være med til at sikre den bedste mulige faglighed og udvikling i tilbuddene til borgere med demens og deres pårørende herunder udviklingen af forebyggende indsatser.
En sammenskabende proces
Udarbejdelsen af den nye demensstrategi er sket i en inddragende proces, hvor interne og eksterne interessenter har deltaget på temamøde og bidraget med input til, hvilke indsatser og fokusområder, der vægtes i strategien og i det videre arbejde. På den vis sikres de bedste forudsætninger for et ejerskab til den kommende strategi samtidig med, at de interne og eksterne interessenter er med til kvalificere indsatserne og sikre bredde og dybde i strategien, så den favner væsentlige aspekter, som fokus skal rettes på i det fortsatte arbejde inden for demensområdet i Rebild Kommune og i samarbejde med lokalsamfundet.
Fokusområder og temaer
I demensstrategien belyses målgruppen, indsatser og de fysiske rammer. De nye indsatser, der bliver beskrevet i demensstrategien, har særligt fokus på fire områder:
- Udviklingen i borgere med demens og det faglige niveau i vores tilbud - den røde tråd i organisationen, i hjemmeplejen, på dagcentre og på ældrecentrene
- Udvikling af tilbud til støtte af pårørende
- Udvikling af forebyggende indsatser til borgere med demens herunder fysiske og kognitive træningstilbud
- Det fremtidige behov for specialiserede tilbud i kommunen og placering af demensboliger, aflastnings- og afklaringspladser samt dagcentre.
I demensstrategien arbejdes der med tre temaer, som er et resultat af den sammenskabende proces. De tre temaer er:
- Den røde tråd - sammenhængende forløb. Temaet rummer flere delementer, som udgør forskellige aspekter af en helhedsorienteret indsats.
- Forebyggelse. Temaet rummer såvel den fysiske træning som den kognitive træning og det at være en del af et fællesskab, hvor glæde og sociale relationer er med til at give livskvalitet til den enkelte.
- Tilbud til pårørende. Når ens nærmeste bliver ramt af demens, ændrer livet for den pårørende sig også, og der vil blive behov for viden om sygdommen og dens forløb samt mulighed for aflastning af den pårørende mm.
Med afsæt i dette belyses, hvilke indsatser der skal arbejdes videre med fremadrettet.
Udkast til Rebild Kommunes kommende demensstrategi er vedhæftet som bilag på sagen og udgør høringsmaterialet.
Høring
Det anbefales, at den nye demensstrategi sendes i høring ved Ældrerådet og Sektor MED Pleje og Omsorg samt, at høringsfristen fastsættes til d. 30. marts 2023 kl. 8.00.
Efter høringsperioden vil forvaltningen udarbejde en oversigt med de indkomne høringssvar samt indarbejde disse i strategien, inden demensstrategien behandles politisk med henblik på godkendelse.