Beskæftigelsesministeren har besluttet at forlænge dele af Frikommuneforsøg II til udgangen af 2025. Forsøgsperioden var i første omgang aftalt for perioden 2017-2021, men en række af forsøgene er efterfølgende blevet forlænget flere gange.
Byrådet besluttede i november 2021 at udnytte muligheden for at forlænge tre af forsøgene til udgangen af 2022 (pkt. 213). I marts 2023 blev forsøgene yderligere forlænget til udgangen af 2023 (pkt. 28). Senest 25. januar besluttede Byrådet at forlængede deltagelsen i frikommuneforsøget i 2024 (pkt. 4).
Frem til udgangen af 2024 deltog Rebild Kommune i frikommuneforsøget med
- Lægeattest til rehabiliteringsteammøde
- Fritagelse for forelæggelse af visse jobafklaringssager for rehabiliteringsteamet
- Ledighedsydelse – fritagelse for årlig revurdering
Frikommuneforsøgene omkring lægeattest til rehabiliteringsteammøde og fritagelse for forelæggelse af visse jobafklaringssager for rehabiliteringsteamet er en del af aftalen om forenkling af sygedagpengereglerne, som træder i kraft 1. januar 2025. Det betyder, at det kun er frikommuneforsøget omkring ledighedsydelse og fritagelse for den årlige revurdering, der fortsat er aktuel.
Forvaltningen anbefaler, at forsøget omkring ledighedsydelse og fritagelse for den årlige revurdering forlænges til udgangen af 2025.
Dette underbygges herunder i en kort præsentation og en faglig vurdering af forsøget.
Forsøget:
Ifølge den gældende lovgivning skal kommunen hver gang der er gået et år vurdere, om betingelserne for at få et fleksjob fortsat er opfyldt. Der er en række krav til, hvilke forhold der skal redegøres for i revurderingerne. Med forsøget er kommunerne fritaget for at skulle udarbejde den årlige revurdering, da der i forvejen sker en kvalificeret revurdering i kontaktforløbet ved opfølgningssamtaler. Den årlige revurdering er medvirkende til at skabe et unødigt pres på borgerne og skabe usikkerhed omkring forsørgelsesgrundlag, hvormed fokus på job risikerer at forsvinde. Endvidere er det oplevelsen, at regelsættet bidrager til, at kommunerne anvender ressourcer på at gennemføre en rettidig revurdering, uden værdi for sagen eller borger, hvorved der spildes ressourcer, der bedre finder anvendelse på jobskabelse i samarbejde med borgerne. Formålet med forsøget er at skabe en forenkling i regelsættet, så borgerne oplever sammenhæng mellem behov og tiltag.
Den faglige vurdering:
Forsøget har betydet, at der ikke udføres meningsløs sagsbehandling eller oversagsbehandles, og har i frigivet ressourcer til øget jobfokus.