På byrådsmødet i september 2016 blev det besluttet, at igangsætte en analyse af den kommunale befordring med det formål, at optimere og effektivisere flextrafikken. Beslutningen udsprang af, at Rebild Kommune har en forventet samlet udfordring i budgettet på 1,5 mio. kr. i 2017.Udfordringen på befordringsområdet kan opdeles i to dele – Kollektiv trafik og flextrafik. NTs budgetforslag for Rebild Kommune i 2017, viser en forventet merudgift på ca. 1,5 mio.kr. på det kollektive trafikområde i forhold til år 2016. I 2016 brugte Rebild Kommune samlet set 25 mio. kr. på befordring. Kollektiv trafik udgør 11,1 mio.kr, flextrafik udgør ligeledes ca. 11 mio. kr. og resten er transportudgifter udenfor NT´s budget Rebild Kommune har i samarbejde med Nordjyllands Trafikselskab (NT) gennemført en analyse af kommunens nuværende befordring af visiterede borgere til flextrafikken. (Jfr. sag 162, BY 13. oktober 2016 og sag på TMU den 5. april 2017, hvor det bl.a. er beskrevet, at der i analysen af den kommunale befordring aktuelt fokuseres på flextrafikken). Flextrafikken er en samlet betegnelse for NT´s ordninger om fast og variabel behovsstyret kørsel. Dvs. alt andet end kollektiv trafik. Udfordringen går på effektivisering og optimering af visiteringen og den gode vognudnyttelse.Analysen er gennemført. Der er skabt et overblik over den hidtidige praksis af de administrative arbejdsgange og nuværende serviceniveauer i forbindelse med visitering til udvalgte kørselsordninger, samt forslag til effektiviseringstiltag for den fremtidige flextrafik i Rebild Kommune.Effektiviseringsforslagene er omsat i forslag til nye serviceniveaubeskrivelser. De kørselsordninger, der forslås at blive omfattet af nye serviceniveaubeskrivelser er: Læge og speciallæge, Genoptræning, Visiterede dagcentre, Afprøvning af hjælpemidler, Skolekørsel, Specialundervisning, Børn og unge med handicap og Handicappede voksne og Individuel handicapkørsel (flexhandicap).
Effektiviseringstiltagene og udkast til nye servicebeskrivelser baserer sig på drøftelser på workshops med ledere og medarbejdere med ansvar for befordring. Ca. 20 ledere og medarbejdere der dagligt arbejder med, og har ansvar for befordring i kommunen har bidraget til analysen.NT har med baggrund heri opstillet 17 effektiviseringstiltag, som Rebild Kommune kan implementere, og som kan medføre, at kommunens flextrafik kan planlægges og udføres mere effektivt. Forvaltningen anbefaler, at effektiviseringstiltagene 1 til og med 15 implementeres:
1. Koordinere kørsel til institutioner i Aalborg med Aalborg Kommunes kørsel så borgere samkøres.
2. Flytte hjemkørsel fra SFO så det matcher hjemkørsel fra skole.
3. Elever i modtageklasse afhentes/afleveres på distriktsskolen fremfor på bopælsadressen.
4. Afhentning og aflevering på opsamlingssteder fremfor på bopælsadressen.
5. Blande børn og voksne i planlægningen af kørslen.
6. Samle ind- og hjemkørsler så der er én ind- og én hjemkørsel ved hvert dagcenter.
7. Lave en fast årlig replanlægning af kørsel til dagcentre.
8. Tænke på tværs af kørselsordninger og institution/center i planlægningen af den faste kørsel.
9. Sikre at kørsel afmeldes ved sygdom så biler ikke kører forgæves.
10. Udarbejde informationsfoldere målrettet borgere med kørselsordninger.
11. Kørsel med borgere til læge, genoptræning o.l. målrettes off-peak periode.
12. Differentiere serviceniveau afhængig af peak/off-peak (et alternativ til 11).
13. Samle borgernes kørsel ift. Geografi på faste tidspunkter af dagen (i off-peak perioden).
14. Lave større afleverings- og afhentningsinterval.
15. Ved bestilling af kørsel til/fra læge afsættes mere tid til lægekonsultationen.
16. Samle hjemkørsler på færre tidspunkter for normalklasseelever.
17. Den maksimale transporttid, som borgerne udsættes for, sættes op.
Tiltagene er en række anbefalinger, som alle i forskellig grad kan bidrage til at optimere og koordinere planlægningen af flextrafikken og dermed sikre den gode vognudnyttelse, hvor vognen og kapaciteten i vognen anvendes effektivt i den tid den er på vejene.
Ved hvert af effektiviseringstiltagene fremgår en række elementer, som beskriver baggrunden for hvorfor tiltaget er relevant samt konsekvenser, hvilke kørselsordninger det er relevant for, og hvilken indvirken det vil have på kørslen i kommunen, at tiltaget implementeres.
Derudover er angivet besparelsespotentiale og nøgletal. Der er lavet en graduering af besparelsespotentialet for at indikere, hvilke planlægningsprincipper, der er størst potentiale i at implementere. Ved hver graduering er desuden estimeret en procentsats for at indikere et besparelsespotentiale. Gradueringen spænder fra stort potentiale (>10 %), medium potentiale (5-9 %) og lille potentiale (1-4 %). Resultatet indarbejdes i kommunens næste udbud af flextrafikken, som skal gennemføres i perioden oktober 2017 - marts 2018.
Rammen og udgangspunktet for arbejdet har været de nugældende serviceniveauer for udførelsen af flextrafikken samt oplysninger om mødetider, ringetider eller interval kørslen udføres i. Bilag A indeholder nuværende ringetider, mødetider, åbningstider og tidspunkter for kørsel. Bilag B indeholder det nuværende serviceniveau. En implementering af tiltagene vil i flere tilfælde medføre ændringer i tidspunkterne samt serviceniveauet fremadrettet. Konsekvenserne af en evt. implementering fremgår af bilag A og B, og er markeret med grønt.
Rebild Kommune har ikke tidligere haft en servicebeskrivelse for flextrafikken. Det gældende serviceniveau indenfor de mange forskellige kørselsordninger er samlet i en servicebeskrivelse. Effektiviseringstiltag er markeret med grønt, ligesom det er angivet hvilket tiltag, der er tale om.For en god ordens skyld skal det nævnes, at man kunne vælge at foretage besparelser på den kollektive trafik. Således busafgange med få passagerer nedlægges eftersom det også er udgifterne hertil, der er budgetmæssigt udfordret. Der er netop fortaget mindre justeringer og det er mest oplagt at se på mulighederne for besparelser på flextrafikken før der igen ses på den kollektive trafik.
Økonomi
Hvis effektiviseringstiltagene for den fremtidige udførsel af flextrafik i Rebild Kommune gennemføres og indarbejdes i det kommende udbud af kørselsområdet, som gennemføres i perioden oktober 2017 til marts 2018, vil det kunne give en samlet besparelse på udgifterne til kørselsområdet i Rebild Kommune. Den reelle besparelse vil først kunne påvises efter implementering og kørselsstart, når kørslen har kørt et stykke tid.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at Sundhedsudvalget, Udvalget for Teknik og Miljø og Børne- og Ungdomsudvalget sender effektiviseringsforslag 1 - 15 og servicebeskrivelser for flextrafikken i høring hos Handicaprådet, Ældrerådet og Skolebestyrelser med høringsfrist den 21. August 2017.
Sundhedsudvalget, 13. juni 2017, pkt. 74:
Godkendt.
Jeanette Sagan deltog ikke i behandlingen af sagen.
Udvalget for Teknik og Miljø, 14. juni 2017, pkt. 88:
Godkendt.
Børne- og Ungdomsudvalget, 14. juni 2017, pkt. 97:
Forslag sendes i høring som indstillet.
Jeanette Sagan deltog ikke i behandlingen af sagen.
Supplerende sagsfremstilling - efter høring
Effektiviseringsforslag 1 - 15 for den fremtidige udførsel af flextrafik i Rebild Kommune og serviceniveaubeskrivelse har været sendt i høring hos Handicaprådet, Ældrerådet og skolebestyrelser.Rammen og udgangspunktet for arbejdet har været de nugældende serviceniveauer for udførelsen af flextrafikken samt oplysninger om mødetider, ringetider eller interval kørslen udføres i.
Bilag A indeholder nuværende ringetider, mødetider, åbningstider og tidspunkter for kørsel. Bilag B indeholder det nuværende serviceniveau. En implementering af tiltagene vil i flere tilfælde medføre ændringer i tidspunkterne samt serviceniveauet fremadrettet. Konsekvenserne af en evt. implementering fremgår af bilag A og B, og er markeret med grønt. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra:
- Karensmindeskolen
- Skørping Skole
- Sortebakkeskolen
- Bavnebakkeskolen
- Haverslev Ravnkilde Skole
- Ældrerådet
- Handicaprådet
Alle de originale høringssvar er vedhæftet som bilag. Det samme er en kommenteret oversigt, hvori forvaltningens bemærkninger fremgår.Karensmindeskolen bakker op mht. effektiviseringsforslagene, og skriver at der er brug for nytænkning på området samt, at det er et skridt i den rigtige retning.
Skørping Skole har ingen kommentarer til høringsmaterialet.Sortebakkeskolen, Haverslev-Ravnkilde Skole og Bavnebakkeskolen har primært input, der koncentrerer sig om tiltag 3: "Elever i modtageklasse afhentes/afleveres på distriktsskolen fremfor på bopælsadressen" og tiltag 4: "Afhentning og aflevering på opsamlingssteder fremfor på bopælsadresse. Det fremgår af høringssvarene, at det er vigtigt, at det ikke er distriktsskolen, som har tilsynet med eleverne i en eventuel ventetid på næste bus. Endvidere at centrale opsamlingssteder kan være en udfordring for de yngste børn.
Forvaltningen er enig i, at det ikke er distriktsskolen, der har tilsynet med eleverne i en eventuel ventetid på næste bus.
En forudsætning for tiltag 3 er, at de gældende afstandskriterier fra bopælsadresse til distriktsskole skal være overholdt.
Vedr. tiltag nr. 4 vil det ligeledes altid bero på en individuel konkret vurdering om borgeren kan transporteres til et opholdssted. Haverslev Ravnkilde Skole og Handicaprådet påpeger, at det er nødvendigt, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en nøje vurdering omkring sammensætningen af personer, der transporteres sammen.
Forvaltningen er enig. Det vil altid bero på en individuel vurdering, hvor relevant forvaltning skal godkende at borger må samkøres med andre voksne/børn.På baggrund af høringssvaret fra Ældrerådet forslår forvaltningen, at tiltag nr. 6: "Der er én indkørsel og én hjemkørsel ved hvert dagcenter" slettes fra serviceniveaubeskrivelse for flextrafikken.
Af høringssvaret fremgår det, at konsekvenserne, som beskrevet under tiltag 6 er for store og vil medføre øgede udgifter andet steds til bl.a. hjemmehjælp.
Ændringen er markeret med rødt i serviceniveaubeskrivelserne (s. 12).