I forlængelse af evalueringen af udlægning af specialundervisningsmidler og specialklasser i efteråret 2014 blev det besluttet, at der skulle igangsættes et arbejde med at se nærmere på organiseringen af kommunes specialklasser for elever med generelle indlæringsvaskeligheder. En bredt repræsenteret arbejdsgruppe blev nedsat ultimo foråret 2015 og har siden arbejdet med at finde forslag til en ny organisering på baggrund af det faldende elevtal og det faktum, at en del af de nuværende elever i de tre klasser har andre udfordringer end den oprindelige målgruppebeskrivelse.
Udviklingen efter udlægningen af midlerne til specialundervisning viser, at der er sket et fald i det antal elever der er visiteret til specialklasser for elever med generelle indlæringsvanskeligheder. I de 3 specialklasser er der medio november samlet set 34 elever – fordelt på henholdsvis 20, 8 og 6 elever. (incl. elever fra andre kommuner).
Arbejdsgruppens opgave var at udarbejde:
- Forslag til ny organisering af S-klasserne – herunder forslag til placering.
- Ny målgruppebeskrivelse for S-klasserne
- Forslag til en model for at etablere målrettede specialiserede tilbud i kortere perioder, hvor der er særlig behov for det
Arbejdsgruppen har bestået af, Børn og Ungechef, en skoleleder fra hver af de tre skoler med specialklasser for elever med generele indlæringsvanskeliegheder, viceskoleleder fra Skibstedskolen, faglig leder samt en psykolog fra Inklusion/PPR, en repræsentant fra Ungdommens Uddannelsesvejledning samt en konsulent fra Center Børn og Unge. De tre skolebestyrelser fik tilbud om at have en repræsentant med i arbejdsgruppen. De to af skolerne afstod herfra og fra den sidste skole måtte skolebestyrelsesmedlemmet trække sig, da deltagelse i arbejdsgruppen ikke var foreneligt med hans lønarbejde.
Arbejdsgruppens forslag (se rapport)
Arbejdsgruppen er fremkommet med to forslag til organisering af specialklasserne fremadrettet.
Forslag 1: Opret et nyt samlet tilbud for elever med generelle indlæringsvanskeligheder i Støvring – konkret på Karensmindeskolen. Baggrunden er at skabe et godt fagligt miljø i forhold til målgruppen, og sikre at eleverne vil have andre elever at spejle sig i. Ulempen er, at det betyder ekstra køretid for de fleste elever samt øgede udgifter hertil.
Forslag 2: Nedlæg specialkassen på Karensmindeskolen og etablere en udvidet specialklasse på Sortebakkeskolen, som ligeledes indeholder en gruppe for elever med specifikke vanskeligheder. Specialklassen på Terndrup Skole fastholdes. Forslaget er begrundet i, at der er meget få elever i specialklasserne på Karensmindeskolen og at de alle er tilknyttet overbygningen og snart forlader folkeskolen. Derudover har den nuværende elevgruppe i specialklassen på Sortebakkeskolen andre udfordringer end bare generelle indlæringsvanskeligheder. Såfremt et sådan tilbud oprettes, bør der efterfølgende ses nærmere på snitflader mellem et sådant tilbud og AK-klassen.
Årsagen til at specialklassen på Sortebakkeskolen ikke foreslås nedlagt skyldes arbejdsgruppens vurdering af, at det vil medføre mere transporttid for endnu flere elever (tid som både er en udfordring for eleverne og er meget omkostningstung). En overvejende del af eleverne i specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder kommer fra kommunens sydlige eller østlige del.
Målgruppebeskrivelser - nyt forslag
Specialklasser for elever med generelle indlæringsvanskeligheder (G-klasser)
Specialklassen er for elever med generelle indlæringsvanskeligheder i 0.- 10. klasse, som ikke trives i den almene folkeskole og med behov for et mindre og struktureret skoletilbud, som er kompleksitets- og relationsreduceret. Denne gruppe elever kan have tillægsdiagnoser, men disse bør ikke være elevernes primære problematik.
Specialklasser for elever med specifikke vanskeligheder (S-gruppe)
Specialgruppen er for elever med specifikke vanskeligheder i 0.-10. klasse, som forhindrer, at eleverne kan trives og udvikler sig i den almene folkeskole. Disse børn vil ofte være kendetegnet ved, at de har behov for et mindre og struktureret læringsmiljø. Eksempler på vanskeligheder denne gruppe kunne have kunne fx være sanseintegrationsvanskeligheder eller specifikke kognitive vanskeligheder. Disse børn er ofte normaltbegavede eller tæt derpå og har derfor brug for spejling i børn med gennemsnitlige indlæringsmæssige forudsætninger også, hvorfor det er vigtigt at indtænke denne gruppe meget fleksibelt og have særlig fokus på at inkludere disse elever i normalundervisningen med støtte.
Afklaringsforløb
Arbejdsgruppen forslår, at der etableres et afklaringsforløb til de elever, der har en uklar profil ift. hvilket tilbud, der bedst vil kunne tilgodese deres konkrete udfordringer.
Et tiltag, hvor elever der ikke længere kan rummes i den almindelige undervisning og som ikke har en hel ren profil i forhold til de tilbud vi har, henvises de til et afklaringsforløb, der varetages af Skibstedskolen. Afklaringsforløbet varer i udgangspunkt 6 måneder med mulighed for forlængelse i max 3 måneder. Afklaringsforløbet kan foregå på Skibstedskolen, men kan ligeledes etableres andre steder i kommunen under hensyntagen til de konkrete elever. Under forløbet inddrages både familien og distriktsskolen samt evt. kommende specialtilbud.
Kompetenceudvikling
Arbejdsgruppen anbefaler, at der igangsættes et kompetenceudviklingsforløb for alle medarbejdere tilknyttet specialklasserne i Rebild Kommune – gerne på tværs af alle de specialiserede tilbud i kommunen – både Skibstedskolen, AK-klassen og Specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Et forløb der evt. kunne medfinansieres af puljen til Fremtidens Folkeskole og søges midler til fra eksterne puljer.
Speciliseret dagtilbud
Endelig foreslår arbejdsgruppen, at der igangsættes et arbejde med at etablere et specialiseret dagtilbud i kommunen i tilknytning til Skibstedskolen, da specialtilbuddene i de omkringliggende kommuner er fyldt op – og enkelte steder er der ventelister. Der kan derfor allerede nu forventes udfordringer i forhold til de børn vi idag kender under børnehavealderen og som har behov for et specialisret dagtilbud.
Familieklasser
Endelig er der under arbejdet med ny organisering af specialklasserne for generelle indlæringsvanskeligheder flere gange blevet påpeget, at der mangler et familieklassetilbud i Rebild Kommune. Arbejdsgruppen foreslår på den baggrund, at der arbejdes videre med sådant et tilbud. Arbejsgruppen foreslår, at det evt. kunne kobles med det tværgående projet: "Fælles indsats", da det netop er et tilbud, der skal oprettes i et samarbejde mellem Center Børn og Unge og Center Familie Handicap.
Høring
Såfremt der skal træffes beslutning om en ændret organisering af specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder skal der igangsættes en høring.
Center Børn og Unge foreslår, at denne koordineres med en evt. høring i forlængelse af undersøgelsen af skoleområdet. Desuden skal det nævnes, at re- og nyvistering til kommunens specialklasser foregår på skolerne i januar 2016 - for elever udenfor kommunen træffes der beslutning herom medio februar 2016. Center Børn og Unge foreslår, at - såfremt forslaget sendes i høring - fastholdes visitationen, men at der som udgangspunkt visiteres til et tilbud for elever med generelle indlæringsvanskeligheder uden angivelse af hvor.