Den gennemførte evaluering af budgetprocessen viste generel tilfredshed med proceduren for budget 2024-2027. Derfor har Økonomiudvalget d. 13. december 2023 vedtaget, at der tages udgangspunkt i samme proces som sidste år, med visse justeringer.
Den aktuelle budgetproces indebærer, at fagudvalg behandler eget budget i perioden februar til maj. Fra maj til august udarbejder økonomiudvalget et forslag til budget i balance, som præsenteres på Byrådets budgetseminar sidst i august og dernæst i september sendes til behandling i fagudvalg og i høring.
Temamøderne for byrådet vil berøre relevante emner i budgetlægningen.
De vedtagne forslag til justeringer indebærer følgende:
1. Årligt råderum
Det forslås, at fagudvalgene årligt udarbejder et råderumskatalog i budgetarbejdet i første halvår af budgetprocessen. Det giver fagområderne mulighed for at arbejde langsigtet og strategisk med råderum. Ideelt skal der hvert år kunne indfris et råderum, som konsekvens af konkrete langsigtede planer.
Det er målet, at råderumsarbejdet tager udgangspunkt i et udviklings- og investeringsperspektiv, der sigter mod at gentænke velfærden og fremtidssikre kommunens drift. Tidsmæssigt med mulighed for samarbejde på tværs af kommunens fagområder.
Der er flere formål med råderumskataloget:
- Der kan realiseres et råderum baseret på grundigt forarbejde til at imødegå en eventuel ubalance i kommunens økonomi i forlængelse af regeringsaftalen,
- Investering i initiativer der forventes at give afkast over tid,
- Konsolidering af kommunens økonomi,
- Omprioritering mellem fagområder og styrkelse af udvalgte områder.
Ud over udarbejdelse af råderumskataloget skal fagudvalg fortsat sikre balance indenfor eget område.
Arbejdet med råderum skal ses i lyset af, at alle større budgetområder er omfattet af budgetmodeller, der sikrer uændret serviceniveau selv om der bliver flere børn, ældre eller borgere som har behov for hjælp, eksempelvis på det sociale område eller sundhedsområdet.
Råderumsarbejdet forudsættes at følge byrådsperioderne. Forstået således, at markante omlægninger forankres primo byrådsperioderne i sammenhæng med byrådets strategiarbejde primo byrådsperioden.
Konkret forslås, at der laves et råderum på 8 mio. kr. årligt fordelt efter serviceudgifter. I lyset af de betydelige strukturelle omlægninger indeholdt i de sidste to års budgetlægninger, er der med dette års budgetprocedure og det forslåede råderum på 8 mio. kr. ikke lagt op til større strategiske omprioriteringer på tværs af kommunens fagområder. Et sådant ønske kan eventuelt indarbejdes i budgetproceduren for budget 2026-2029 og ses i sammenhæng med næste byrådsperiode. Råderummet svarer til den ønskede likviditetsforbedring i 2025 i forhold til den målsætning byrådet har vedtaget for likviditet. Råderummet reduceres i basisbudgettet.
Såfremt kommunens samlede ubalance viser sig mindre end det udarbejdede råderum, kan byrådet anullere råderumsforslag. Viser ubalancen sig større end dette, må Økonomiudvalget vurdere behovet for yderligere konkrete handlinger.
2. Dialog og kommunikation med borgere og civilsamfund
Der tilstræbes en proces, hvor borger og civilsamfund inddrages i budgetlægning, hvor det giver mening, for at styrke borgernær debat og samskabelse.
3. Lokal og borgernær formidling af det aftalte budget
Der foretages en borgernær formidling af budgettet umiddelbart efter budgetaftalen er indgået.
4. Fastholde udvidet brug af "spørgsmål og svar"
Øget brug af "spørgsmål og svar" skal give ens faglige forudsætninger ved forhandlingerne, i fagudvalgenes arbejde i første halvår 2024 og i sammenhæng med borgermøder.
5. Forhandlingsproces
Som udgangspunkt fastholdes en forhandlingsproces over tre møder med fokus på hhv. drift, anlæg og tekst og indgåelse af aftale, med sonderingsmøder afholdt forud og fortsat skarp bagkant på møderækken.
Styrke det langsigtede perspektiv til realisering af konkrete projekter og initiativer
I budget 2024-2027 vedtog byrådet at igangsætte en proces der skal sikre en direkte styringssammenhæng mellem det langsigtede perspektiv for Rebilds udvikling forankret i kommunens planstrategi og kommuneplan til den operationelle udmøntning udtrykt i lokalplaner, befolkningsprognoser og anlægsbudgettet.
I disse overvejelser indgår en ambition om langsigtet dimensionering af dagtilbud, skoler, idrætsfaciliteter, infrastruktur, ældreområdet m.v. og at de afledte kapacitetstilpasninger skal indgå i den 10-årige investeringsoversigt.
Forvaltningen vil fremlægge et forslag til en styrket styringskæde for økonomiudvalget i løbet af første kvartal 2024. Forslaget vil formentlig allerede fra budget 2025 påvirke budgetlægningen – eksempelvis på anlægsområdet. Styringskæden forventes desuden at blive integreret i næste års budgetprocedure.
ØKV2 fremrykkes til august
Ved sidste års vedtagelse af budgetproceduren blev ØKV2 flyttet til politisk behandling i september for ressoucemæssigt at give plads til basisbudgettet inden sommer, så et ”budget i balance” kunne udarbejdes lige efter sommer. Opgaven med basisbudgettet inden sommer har vist sig mindre end forudsat. Derfor kan ønske fremsat under Økonomiudvalgets behandling af evalueringen om at ØKV2 igen behandles politisk i august imødekommes.
Udfordringer
Nedenfor redegøres kort for større udfordringer for budgetlægningen for 2025-2028:
- Byrådet har i budget 2024-2027 fastholdt målsætning om en likviditet på 3.000 kr. pr. indbygger, der forudsætter en forbedring af kassen på 8 mio. kr. årligt. Aktuelt er budgetlagt med 0 mio. kr. i kassehenlæggelser i 2025, hvorfor der henstår en balanceopgave på 8 mio. kr. i 2025.
- Efter nogle år med merudgifter på driften og lav likviditet skal Rebild Kommune fortsat fokusere på budgetoverholdelse i 2024 og fremover.
- Ved valget af selvbudgettering i 2024 er der forudsat og hjemtaget en gevinst på 30 mio. kr., som forudsættes modregnet af regeringen i bloktilskuddet i 2027. Det er forudsat at midlerne forbliver i kassen til 2027.
- Som beskrevet bygger effekten af budgetstrategien fra budget 2023 og 2024 på betydelige strukturelle omlægninger. Eksekveringen politisk og administrativt er central for overholdelse af kommunens budget.
- Det er forudsat i budget 2024-2027, at de samlede nettoanlægsudgifter skal udgøre 42, 31, 53 og 96 mio. kr. i perioden 2024-2027. Vigtigt for likviditet at de årlige nettoanlægsudgifter overholdes. Heri er taget højde for 1/2-del af provenu fra skattestigning.
- SVM-regeringen har tilkendegivet at Jobcentrene skal ”nedlægges” og senest i 2030 skal kommunerne spare 3 mia. kr. herved. Det er uklart hvordan og hvor hurtigt denne beslutning vil blive udmøntet.
- Regeringen vil endvidere frisætte kommunerne og spare 3 mia. kr. på kommunernes administrative opgaver frem til 2030. Det svarer til mellem 11-15 mio. kr. i Rebild. De første 3,5 mio. kr. er udmøntet af regeringen i budget 2024. Regeringen har dog ikke gennemført forenklinger. Det er uklart hvordan Rebild kan realisere den resterende forudsatte besparelse.