Bælum Møllelaug ønsker at indgå i et samarbejde med Rebild Kommune om at skabe endnu en historisk attraktion i Rebild Kommune ved genrejsning af Bælum Mølle til en funktionsduelig, autentisk og levende kulturhistorisk oplevelse. Møllen vil fungere som levende museum for både turister og Rebild Kommunes borgere. Her vil besøgende kunne lære om møllens historie og funktion i landbrugssamfundet, se træhåndværk og maskineri samt male sit eget korn til brødbagning mm. Som turistattraktion vil møllen både henvende sig til de cykelturister, der benytter cykelstien fra Hadsund til Aalborg samt alle feriegæsterne, der bor i Øster Hurup om sommeren.
Møllelauget vil kunne indgå i samarbejde med børnehaver, skoler og andre institutioner som fx Nordjyske Museer.
Eksempler på arrangementer kunne være:
- Rundvisninger og mølledemonstrationer
- Uddannelsesworkshops om mølledrift og historisk landbrug
- Eventarrangementer (fx brød- og bagemesser)
Derudover vil møllen være det naturlige samlingssted for fejringen af den nationale ”Mølledag”, der holdes over hele landet den 3. søndag i juni.
Forslag til realisering af projektet
For at kunne realisere projektet ønsker Bælum Møllelaug at indgå en samarbejdsaftale med Rebild Kommune, der supplerer den nuværende aftale (bilag 4).
Bælum Mølleaug har søgt midler hjem til finansiering af en rapport, der detaljeret beskriver det nødvendige arbejde samt økonomien der skal til for at realisere projektet (bilag 2 og 3).
Det samlede budget for istandsættelse og vedligeholdelse af Bælum Mølle er på kr. 1.182.809 eksklusiv moms.
Bælum Møllelaug har to forslag til realisering af projektet, som forventes færdigt senest 2027:
- Rebild Kommune afsætter 250.000 kr. om året i 3 år, så der kan dannes arbejdsgrundlag for Møllelaugets muligheder i forbindelse med ansøgningerne til de relevante fonde som anvist af Møllebygger Petersen. Som det fremgår af bilagene, er der udarbejdet en plan, hvor en opdeling af arbejdet er muligt. Det vil være fordelagtigt med en længere tidsperiode i forbindelse med renoveringen. Møllelauget såvel som Rebild Kommune får herved den nødvendige tid til at etablere kontakt til de relevante fonde samt få fordelt udgifterne over flere år. Senest i 2027 vil Bælum Mølle fremstå fuldstændig funktionsduelig, som en af de meget få vindmøller der er tilbage i Nordjylland.
- Rebild Kommune garanterer en 50/50 ordning, så renoveringen først starter, når den samlede finansiering er på plads og Møllelauget har fået de fornødne tilsagn fra de forskellige fonde. Denne model vil sandsynligvis fremskynde projektet med mindst et år.
Det er Møllelaugets opfattelse, at hvis der ikke sker synlige ændringer og forbedringer omkring Bælum Mølle, vil det være svært i fremtiden at rekruttere det antal nødvendige frivillige der skal til, for at opretholde de åbningstider den nuværende samarbejdsaftale lægger op til. Derimod vil en istandsættelse betyde en fornyet interesse i lokalområdet for arbejdet med driften og bevarelsen af Bælum Mølle med alle de oplevelser og den kulturhistoriske værdi det medfører.