Baggrund
Den nordjyske kulturaftale "KulturKANten" er et samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner: Frederikshavn, Læsø, Hjørring, Brønderslev, Morsø, Thisted, Jammerbugt, Aalborg, Rebild, Vesthimmerlands og Mariagerfjord samt Region Nordjylland og Kulturministeriet.
Visionen for den nuværende aftale "KulturKANten 2017-2020" er at vække lysten, rykke grænserne og styrke sammenhængen. Kulturen og nordjyderne skal møde hinanden på nye og overraskende måder.
Der lægges vægt på ”kultur med kant”. Aftalen skal række ud til nordjyderne og udvide horisonter ved at udvikle og tilbyde kunst og kultur af høj kvalitet. Kulturaftalen skal dog overordnet set favne bredt, således at flere kan se sig selv i aftalens indhold og aktiviteter. Dette ligger til grund for aftalens vision om at skabe møder, se muligheder og nænsomt rykke grænser. Visionen favner både det smalle og det brede og skaber mulighed for at en rig mangfoldighed af aktører og interessenter kan se sig selv i aftalen.
Visionen udmøntes gennem tre indsatsområder:
1. Nye møder og fællesskaber, med fokus på det nordjyske aftryk på Kulturmødet Mors
2. Muligheder for dannelse og talent, hvor børnekultur, ungekultur og talentudvikling understøttes
3. Mangfoldig kultur der rykker, hvor en karavane af national, regional og lokal kultur præsenteres i alle nordjyske kommuner.
På tværs af de tre indsatsområder ligger Ud-over-KANten-puljen på i alt 800.000 kr. fordelt over 4 år. I denne pulje kan det kulturelle vækstlag søge op til 10.000 kr.
På tværs af indsatsområderne ligger også KAN-puljen på i alt 2,4 mio. kr. med 2 ansøgningsfrister i aftaleperioden. Her kan regionens kulturaktører søge midler til større projekter, der understøtter KulturKANtens vision.
Økonomi
Kulturministeriet bidrager til KulturKANten med 2,3 mio. kr. om året til indsatsområderne og med ca. 1,46 mio. årligt specifikt til ordningerne Børns Møde Med Kunsten og Med Skolen i Biografen. De nordjyske kommuner bidrager med 3 kr. pr borger pr år, samt med et mindre administrationsbidrag. (Læsø er undtaget administrationsgebyr pga. størrelse). Region Nordjylland bidrager med 1.5 mio kr. årligt. Rebild Kommunes bidrag i 2019 er på 94.748 kr. Heraf går de 5.000 kr. til administration.
Ca. 90 % af midlerne går til indsatsområderne og ca. 10 % til administration. Kulturministeriets og Region Nordjyllands bidrag anvendes alene til indsatsområderne, og Kulturministeriets finansiering af de enkelte indsatsområder må ikke overstige 50%.
Vedhæftet dagsordenen er en oversigt over ansøgninger fra Rebild Kommune til de to puljer i 2018 og 2019.
Synlighed i forhold til KulturKANtens puljer
Fra Rebild Kommune er der i 2018 ikke kommet ansøgninger til Ud-Over-KANten-puljen, og kun en enkelt ansøgning er sendt fra Rebild Kommune til KAN-puljen. I 2018 er BMMK-ordningen blevet benyttet 4 gange af skoler i Rebild Kommune, og Biografordningen er benyttet 58 gange.
I dialogen med kommunens kulturarrangører nævner forvaltningen allerede i dag mulighederne for kulturstøtte fra KulturKANten. Fremadrettet kan forvaltningen sætte ind med en forstærket indsats i forhold til at synliggøre KulturKANtens puljer, ved at nævne KulturKANten i de bevillingsbreve, der sendes til samtlige ansøgere til kulturrådets puljer. Sikre lettilgængelig omtale af puljerne på kommunens hjemmeside samt eventuelt kommunes facebookside. Sidstnævnte kunne foregå i sammenhæng med omtale af kulturrådets egne puljer.