Budget 2025
Rebild Kommunes budget for 2025 har været i høring. Her på siden kan du se høringssvarene.
Du finder høringssvarene nederst på siden under høringsmaterialet.
Basisbudget
Hvis du ønsker at læse basisbudgettet inden du afgiver høringssvar, skal du følge dette link:
Et budget i balance, samlet materiale
Herunder kan du hente det notat, der beskriver forslaget til et budget i balance. Desuden kan du se, hvordan det er forslået at disponere kommunens anlægsmidler. Der er også en beskrivelse af de enkelte anlæg.
Vedlagte dokumenter
Høringssvar
MED-udvalg
-
Se vedhæftede fil for høringssvar fra SektorMED Center Pleje og Omsorg.
-
Hermed Høringssvar til budget 2025 fra MED udvalget i Dagtilbud Nord
-
Høringssvar fra Dagtilbud Øst
-
Se vedlagte bilag
-
Høringssvar til Budget 2025
Under henvisning til “Budget 2025” sender vi fra Sektor MED Børne- og Ungeudvalget, medarbejdersiden, hermed vores input til ovennævnte høringsmateriale:
Idet vi anerkender, at der er et budget i balance, må vi også pointere, at dette budget i balance også har konsekvenser for driften inden for vores område. Bl.a. mærkes det i daginstitutionerne, at minimumsnormeringen er udskudt. Det bevirker, at medarbejderne skal løbe stærkere og får følelsen af ikke at løse kerneopgaven, hvilket belaster arbejdsmiljøet.
Ligeledes anerkender vi, at der samlet set er tilført flere penge til skolevæsenet fordelt på færre skoler. Dog ser vi ind i, at der er øget tilførsel af penge fra almenområdet til specialtilbud, og at specialområdet stadig er presset dels pga. stigningen af visiterede og den fysiske omstrukturering, der ligger for.
I forbindelse med tilblivelsen af den nye skole er der et håb om, at vedligeholdelsen af de eksisterende skoler og institutioner ikke går i glemmebogen, og at der i inklusions øjemed også er et blik for, at der kan skabes fysiske rammer for, at skolerne rent faktisk kan inkludere flere i almenskolen.
Med venlig hilsen
På vegne af
Sektor MED Børne- og ungeudvalget
MedarbejdersidenLise Dahl Vestergaard, næstformand
-
Høringssvar fra MED-udvalget for Center Børn og Unges administration, konsulent- og tilsynsteam.
Vi vil indledningsvis gerne anerkende, at der er skabt et budget i balance.
Samtidig vil vi også gerne gøre opmærksom på, at dét ikke er skabt uden konsekvenser for vores arbejdsplads og arbejdsmiljø.
Inden for de sidste bare fem år har følgende konkrete besparelser haft betydning for vores arbejdsplads og arbejdsmiljø/arbejdsvilkår:
· Formiddagspausen er fjernet
· Kantineordning er fjernet
- Det betyder både, at der ikke længere er mulighed for at købe forplejning
men også at vi bruger meget mere tid på at sørge for mødeforplejning.· Kørsel til høj takst er fjernet
· Vores arbejdsplads er fjernet (3:2)
- Vi har færre arbejdspladser, og deles nu om skrivebordene
- Væsentlig forringelse i fysisk arbejdsmiljø, herunder meget mere
støj/forstyrrelser, dårlig ventilation og mørke arbejdspladser uden adgang
til naturligt lys/luft (vinduer)- Antallet af mødelokaler er mere end halveret – det betyder meget mere
(spild) tid til kalendergymnastik og logistik omkring lokationer,
forplejninger, mødefaciliteter og trans-port til andre/nye lokationer.Vi kan godt mærke, at der er blevet afskediget medarbejdere på rådhusene, og der er flere opgaver, som ikke løses som før eller som tager længere tid.
Samtidig arbejder vi med et område (skole- og dagtilbudsområde), som er i rivende udvikling og står over for flere opgaver med stigende kompleksitet (ny skole og Vision 2030 blandt andet).
I tråd med høringssvaret fra medarbejdersiden i Hoved-MED vil vi gerne fremhæve, at der er behov for at have vedvarende fokus på at sikre en attraktiv arbejdsplads i forhold til fremadrettet rekruttering og fastholdelse af kompetente medarbejdere.
Råd og nævn
-
Rebild kommunes Ældreråds bemærkninger til Budget 2025 - Moderniseringsplan 2
Overordnede betragtninger:
Borgernes første og største prioritering omkring pleje- og ældreboliger er, at nærhedsprincippet fastholdes.
Ældrecentre placeret i lokalområderne giver lokale arbejdspladser og understøtter rekrutteringen inden for plejesektoren.
Der skal tages hensyn til Rebild kommunes karakter af typisk landkommune, hvorfor størrelsen af ældrecentrene skal nedjusteres fra de 40 – 50 somatiske pladser, som nævnt i oplægget til ca. 30 pladser. Fastholdes forvaltningens oplæg, vil det betyde at enten Bælum- eller Terndrup Ældrecenter nedlægges og at der samtidig skal etableres nye pladser på det tilbageværende center.
På sigt skal der etableres et kommunalt Ældrecenter i Støvring og ældrecentrene i Suldrup, Terndrup, Bælum samt Rørbæk skal renoveres og gøres tidssvarende alt efter hvilken stand de er i.
Der er rigtig gode erfaringer med specialplejehjemmet Ådalcenteret for demente, men for demente i mindre svær grad er nærhedsprincippet også af stor vigtighed. De gode erfaringer man har haft i Bælum på dette område vil med fordel kunne udbredes til andre områder af kommunen.
I Bælum bør grunden mellem Ældrecenteret og Spar Købmanden reserveres til en eventuel fremtidig tilbygning, og salget af grunden skal sættes i bero hurtigst muligt.
Moderniseringsplanen skal ikke styres af nogle budgetforudsætninger, som der er lagt op til, men udelukkende tage hensyn til borgernes konkrete behov og ønsker. Er det herefter nødvendigt at udskyde dele af planen, er det det man bør gøre. Også set i lyset af de lokale- såvel som landsdækkende prognoser, der entydigt peger på at der i fremtiden kommer til at mangle såvel ældreboliger som plejepladser over hele landet.
I Rebild kommune kunne man ved fordel overveje renovering frem for nybyggeri, da nybyggeriet ofte bare ligne nye bygninger udarbejdet på baggrund af gamle ideer og tegninger uden skelen til nutidige eller fremtidige behov. Et konkret eksempel kunne blandt flere være Stenstrup Plejecenter i Svendborg kommune der blev renoveret tilbage i 2009.
Ud fra oplægget kan der komme på tale, at indrette specielle afsnit til særlige målgrupper. Ældrerådets holdning hertil er, at det altid skal være fagligheden der skal være styrende for hvilke løsninger der vælges.
Endelig er der ingen afklaring på, hvor vores sundhedsvæsen bevæger sig hen. Alle muligheder omkring en sundhedsreform på landsplan fortoner sig ud i horisonten, og muligheden for at landspolitikerne får taget en beslutning formindskes i takt med at valget nærmer sig.
Privatperson
-
Jeg bliver nødt til at skrive dette høringssvar, for min dreng er simpelthen så oprevet. Vi brugte en lang gåtur, hvor det eneste han talte om, var skolegården. Vi har før talt om skolegården, og det, at der ikke er plads, natur eller ting de kan lave, men jeg har aldrig før lyttet så meget til en uforstående dreng, som slet ikke forstod, at der ikke kunne gøres noget.
Han går i 5.klasse og er med i elevrådet. Han siger, at alle klasserepræsentanterne snakker om, at de gerne vil have flere ting i skolegården. Han siger, at der intet er at lave. Der er ingen gynger, ingen natur, ingen plads. ”Bare der var PLADS, Mor. Der er ikke engang PLADS til et sted, hvor vi bare kan sidde og snakke.”, og ”der er intet grønt, intet!”. ”Der er kun én multibane, og der er ofte 30, som spiller der”. ”Vi har også foreslået en indedag, fordi der så ikke var så mange i skolegården, men den har de også taget fra os nu.” Dette er blot noget af det, som han har sagt.
Og da jeg spurgte ind til, om ikke de kunne gøre noget i elevrådet, så var svaret: ”Mor, vi prøver hele tiden, men der sker INGENTING.” ”Det eneste vi kan få igennem, det er sådan noget nemt noget, som for eksempel indedag.” Jeg forklarede ham, at skolen ikke havde så mange penge, og at det var derfor, at der ikke var noget. ”Det er ligesom om, at vi startede på 100, der var skov, et klatretårn, sand, bane, træer og de dersens man kan køre rundt i. Og så fik vi 0. og nu er det bare minus 100. For der er ingenting. Hvis vi bare havde træer eller bare SAND Mor” ”Og så prøv at tænk på de store. De har SLET ingenting.”
Nu har I lige fået et uddrag af min samtale. Og jeg beder jer – vi må simpelthen gøre noget. Hvis vi vil have de unge til at holde sig væk fra skærmene, og interagere med hinanden, så skal de have omgivelserne til det. Og det skal være noget, hvor de kan spille sammen, være sammen og være børn.
Vi MÅ gøre noget.
I øvrigt: Sidste weekend brugte jeg i Viborg – i Brunshåb. Min 8-årige datter og mine to nevøer var med på deres skole. Og de havde så mange forskellige fede legepladsområder. Min pige var bare sådan: ”What hvor er det fedt!” og så sagde hun noget, som også smerter i mit hjerte: ”Gid jeg gik på den skole her”.
Brunshåb skole har blandt andet dette udenfor: Heste, høns med dertil udeområde, Forskellige grønne områder – også med skov, hvor der er bygget huler i massevis, gynger, multibaner, basketbaner, trampoliner, svævebane, flere forskellige tårne, trådkarrusel, mooncarbane, legehuse, bordtennisbord og skateboardramper. Noget til alle aldre, forskellige områder. Her lever børnene – og her trives de.Jeg har billeder, hvis I vil se.
Venlige hilsner
Sanne - Mor til to børn på Bavnebakkeskolen i Støvring -
Som mor til to skolebørn på 8 og 10 år på Skørping skole, er jeg nødt til at gøre opmærksom på, hvor farlig deres vej er til skole. Som mange andre forældre fra Skørping tør jeg faktisk ikke lade dem cykle, da de skal flette ind mellem busser og anden trafik ved stationen. Det er simpelthen så farligt for dem.
Derudover er rundkørslen ved skolen en udfordring for børnene. Senest for en måneds tid siden var der ambulancer på stedet. Og det er ikke første gang, at der sker ulykker i rundkørslen. Det er faktisk vurderet for FARLIGT for skolepatruljen at stå der, så de har fået et forbud af sikkerhedsmæssige årsager. Det er jo helt skørt, at vi så skal sende vores børn ind i den rundkørsel. Og der er ikke nogen alternativ skolevej.
Desuden er der en stor tilflytning i de nybyggede områder i Skørping nord, hvorfor presset nede omkring stationen af den årsag også bliver større. Børnene fra de nye områder skal jo også i skole.
Vi er mange, der er nervøse for den dag et barn kommer alvorligt til skade, og vil stærkt appellere til at politikkerne tager det seriøst og prioriterer det.
Bestyrelse i kommunal institution
-
Se vedlagte bilag
-
Høringssvar til budget 25 fra MED og skolebestyrelse på Sortebakkeskolen
-
Høringssvar Dagtilbud Øst
-
Høringssvar - budget 2025. På vegne af Forældrebestyrelsen for Dagtilbudsområde Rebild Nord.
-
Hermed høringssvar fra lokalMED og skolebestyrelse på Bavnebakkeskolen
Forening og selvejende institution
-
Høringssvaret er vedhæftet som PDF fil
-
Gymnastik sportens vilkår i Rebild kommune er presset max og har været det gennem adskillelige år. Der var tidligere udsigt til, at sportens vilkår skulle bedres. Men på ulykkelig vis blev dette håb slukket for et år siden. Der appelleres hermed til, at man nu får givet denne sportsgren tilsagn om en bevilling, med udbetaling snarest og ikke i 2028-29. Endvidere en bevilling af en størrelse, så også gymnastiksporten kan få opdaterede sportsfaciliteter, som matcher 2024 niveau både mht. sikkerhed og standard. Dette vil endelig give gymnaster fra Rebild kommune ligestillede vilkår med de gymnaster, de konkurrerer med. Mvh Øster Hornum Idrætsforening, Øster Hornum Hallen og MeNaTek projektgruppen
-
Nu hvor kommunens økonomi ser ud til at være i bedring, så håber jeg at der vil være rum til genindførelse af Aktiv Ferie på Fritidsområdet.
Ordningen har gennem årene både givet kommunens foreninger mulighed for at vise sig frem for kommunens børn og unge, men også givet en stor del børn mulighed for meningsfulde aktiviteter i skolernes sommerferie. Dette for mange børn der ellers ikke ser frem til ferietur og indhold i deres sommerferie.
Min egen forening har deltaget aktivt i aktiv ferie. Dette har giver mange nye medlemmer men ikke mindst mange børn som efterfølgende er blevet medlem hos os via kommunens Fritidspas ordning.
Så der er tale om en vigtig ordning som for så penge har gjort en stor forskel for mange foreninger og ikke mindst børn for relativt få penge da arbejdet i foreningerne langt hen af vejen kommer fra frivilligt arbejde.
-
Skolelederforeningen, Rebild
Øvrige
-
Pluk de lavthængende frugter
Vi hører igen og igen: Kommunen mangler penge, derfor kommer dette forslag om to lavthængende frugter:
Der indføres en 40 km hastighedsbegrænsning i Jyllandsgade, på Sverriggårdsvej og på Møldrupvej fra Jyllandsgade til hen under Broen til rundkørslen, hvor der i dag er 30 km hastighedsbegrænsning.
Det burde være en selvfølge, at der kan indføres denne hastighedsbegrænsning, eftersom der både i Støvring og Øster Hornum er en 40 km hastighedsgrænse.Der etableres fodgængerfelt med tavler og blink over Møldrupvej, der hvor der i dag er en mulighed for overgang med en helle midt på vejen, så skolebørnene og andre fodgængere kan komme sikkert over Møldrupvej. Desværre er et skolebarn blevet ramt af en bilist på dette sted. Det må ikke ske igen.
Der er blevet holdt mange møder om områdefornyelse i Skørping med fokus på de bløde trafikanter. Det er helt åbenlyst, at trafiksikkerheden for de bløde trafikanter er et stort problem i Skørping og fordrer en helhedsorienteret løsning. MEN indtil det sker, så opfordres Rebild Kommune til at plukke de lavthængende frugter.
Samtidig vil vi erindre byrådet om, at der ligger et Forslag til Cykelstiplan for Rebild kommune fra februar 2020
Virksomhed
-
Høringssvar fra Kilden Børne- og Ungeruniverss, Skolebestyrelse og MED
-
Hermed høringssvar fra Suldrup Skole
Læs vedhæftede fil med høringssvar fra Hoved-MED