Baggrund
I disse år ser vi flere og flere unge, der hverken har erhvervskompencegivende uddannelse eller arbejdsmarkedstilknytning. Derudover udtrykker mange erhverv bekymring for adgangen til arbejdskraft i de kommende år, hvor ungdomsårgangene bliver mindre og for få af de unge tager en erhvervsuddannelse i forhold til behovet for faglært arbejdskraft. Ovenstående forhold peger på, at der er brug for at øge andelen af unge med uddannelse og stabil arbejdsmarkedstilknytning - til gavn for både den enkelte unge og arbejdsmarkedet, og dermed for samfundet.På den baggrund har Beskæftigelsesudvalget et ønske om at skabe rammerne for en intensiveret indsats, der kan kvalificere unges uddannelses- og erhvervsvalg gennem øget kendskab til erhvervslivet og uddannelsesmuligheder fra de tidlige ungdomsår.
Derudover har der igennem længere tid fra flere sider, herunder Dansk Industri (DI), været givet udtryk for et ønske om, at Rebild Kommune sætter mere fokus på erhvervspraktikker for elever i udskolingen med henblik på derigennem at understøtte søgningen til erhvervsuddannelser. I dag er det som udgangspunkt sådan, at den enkelte unge i Rebild Kommune selv skal finde sin praktikplads, hvilket kan resultere i, at der ikke bliver det optimale udbytte af erhvervspraktikkerne ift. kendskab til nye arbejdsområder, virksomheder etc. og – i sidste ende – ift. oplyste uddannelsesvalg.
I dialog mellem udvalgsformand for Beskæftigelsesudvalget, DI og forvaltningen er der tillige givet udtryk for ønske om, udover erhvervspraktikkerne, at der arbejdes fokuseret med fritidsjob til unge med henblik på at skabe en tidlig arbejdsmarkedstilknytning.
Med udgangspunkt i ovenstående drøftelser, blev der på udvalgets møde i april behandlet en initiativsag om unge og uddannelses- og erhvervsvalg, hvor forskellige temaer blev drøftet.
Udvalget bad på mødet om at få en beslutningssag om samme tema på udvalgsmødet i maj.
Målgruppe
Målgruppen er unge i Rebild Kommune, herunder både unge i grundskolens 6. – 10. kl., samt øvrige unge op til 30 år, som endnu ikke har gennemført en kompetencegivende ungdomsuddannelse og ikke er i job.
Formål
At de unge i Rebild Kommune skal have viden og kendskab til uddannelses- og erhvervsvalg, som kan give dem mulighed for at vælge den levevej, der passer til den enkeltes forudsætninger og giver dem mulighed for et godt voksenliv, hvor de i videst muligt omfang kan forsørge sig selv.
Herunder skal der arbejdes med:
- At udvikle nye initiativer inden for uddannelses- og erhvervsområdet i et forpligtende samarbejde mellem relevante interessenter og aktører.
- At unge i Rebild Kommune bliver inspireret til et godt uddannelses- og erhvervsvalg gennem en tidlig kontakt mellem den unge, skoler og uddannelsesinstitutionerne samt erhvervslivet.
- At der bliver skabt nye muligheder for erhvervspraktik og fritidsjob for unge i Rebild.
Indhold
Der udvikles og afprøves forskellige indsatser med det formål at kvalificere unges uddannelses- og erhvervsvalg. Mulighederne og rammerne er bredde og vil i høj grad være defineret af arbejdsgruppernes kreativitet. Følgende aktiviteter skal indgå:
- Der afholdes en ”Ung-i-Rebild-uge”, der sammensættes af en række aktiviteter for målgruppen med det formål at inspirere til uddannelses- og erhvervsvalg, samt med henblik på at skabe kontakter ift. etablering af erhvervspraktikker og fritidsjob.
”Ung-i-Rebild-ugen” forventes afholdt første gang i 2024.
- Etablering af faste aftaler om erhvervspraktikker med virksomheder
- Etablering af faste aftaler med virksomheder om fritidsjob
Organisering
Indsatsen forankres politisk i Beskæftigelsesudvalget og administrativt i Center Arbejdsmarked og Borgerservice (CAB). Beskæftigelsesudvalget får halvårligt en status på indsatsen.
Der ansættes en tovholder i CAB med reference til centerchefen. Tovholder ansættes på deltid, med et forventet timetal til opstarten i 2023 på 18-20 timer pr. uge og i 2024 og 2025 på 14 timer pr. uge.
Da indsatserne i forhold til styrkelse af unges erhvervs- og uddannelsesvalg vil omfatte målgrupper og allerede eksisterende indsatser i både Center Børn og Unge, Center Sundhed, Kultur og Fritid, samt Center Arbejdsmarked og Borgerservice, vil der være behov for ledelsesmæssig forankring i alle involverede centre.
Der nedsættes derfor en styregruppe bestående af:
• Tovholder for indsatsen
• Leder af Ungdomsskolen
• Centerchef for Center Børn og Unge
• Centerchef for Center Arbejdsmarked og Borgerservice (formand)
Der nedsættes en eller flere arbejdsgrupper, der skal udvikle indsatser, der bidrager til opnåelse af formålet. Derudover skal arbejdsgruppen/arbejdsgrupperne være med til at planlægge, afprøve og evaluere indsatserne.
Arbejdsgruppen/arbejdsgrupperne forventes at bestå af repræsentanter fra følgende, men efter behov inddrages andre:
- Erhvervslivet, private og offentlige virksomheder
- DI
- Lokal(e) arbejdsgivere fra private virksomheder udenfor DI’s område
- Lokale(e) arbejdsgivere fra offentlige virksomheder, f.eks. SOSU og/eller det pædagogiske område
- Uddannelsesinstitution(er)
- Repræsentanter fra Rebild Kommune
- En repræsentant fra skoleområdet
- En repræsentant fra Ungdomsskolen
- En repræsentant fra Ungeenheden
- En repræsentant fra Virksomhedsservice
- Tovholder (formand)
Den videre proces
Med henblik på at sikre den tværfaglige forankring, der er nødvendig for at opnå succes med indsatserne, vil styregruppen udarbejde et forslag til kommissorium for arbejdsgruppen/arbejdsgrupperne, samt et forslag til endelig deltagerkreds i arbejdsgruppen/arbejdsgrupperne.
Forslagene fra styregruppen fremlægges til beslutning i følgende politiske udvalg på møderne i juni 2023:
• Beskæftigelsesudvalget
• Børne- og Familieudvalget
• Kultur-, Fritids- og Sundhedsudvalget
Beslutning fra Beskæftigelsesudvalget, 11. april 2023, pkt. 33:
Godkendt.
Repræsentant fra Center Pleje og Omsorg indgår fremadrettet i Styregruppen, og forslag fra Styregruppen kan fremlægges i alle relevante fagudvalg.
Sidsel Brøndberg Simonsen deltog ikke i behandlingen af sagen.
Supplerende sagsfremstilling 6. juni 2023
På baggrund af beslutningen på Beskæftigelsesudvalgets møde den 11. april, er der i en tværgående styregruppe blevet drøftet og arbejdet med udarbejdelse af kommissorium for tværgående arbejdsgrupper, der skulle arbejde med hvert af følgende områder; erhvervspraktikker, fritidsjob og "Ung-i-Rebild-ugen". Imidlertid giver en nuværende økonomiske situation i Rebild Kommune centrene behov for at kunne fokusere på egne kerneopgaver og levner ikke ressourcer til tværkommunale "kan-opgaver". Såvel i de enkelte fagudvalg som i forvaltningerne prioriteres de helt nødvendige opgaver, mens øvrige opgaver sættes i bero eller helt nedlægges. Styregruppen foreslog på den baggrund at nedlægge sig selv og ikke udarbejde kommissorium for tværfaglige arbejdsgrupper til fremlæggelse på fagudvalgene. Istedet foreslås det, at indsatsen forankres og primært prioriteres udført i CAB, der dog vil søge det gode samarbejde med de øvrige centre i indsatsens enkelte dele på samme måde som i forhold til øvrige målgrupper og indsatser. Der lægges således op til at videreføre igangsættelse af den nye indsats ift. unges uddannelses- og erhvervsvalg, men alene forankret i CAB. Indsatsen forankres fortsat politisk i Beskæftigelsesudvalget.