Baggrund
På Børne- og Familieudvalgsmødet den 12. august vedtog udvalget et kommissorium for en analyse af en bæredygtig fremtid for Læringscenter Himmerland. Jævnfør dette kommisorium har fokus i arbejdet ligget på at tilvejebringe et beslutningsgrundlag ift. en fremtidssikring af et attraktivt og bæredygtigt tilbud med høj kvalitet til børnene i tilbuddets børnehave- og skoledel, som samtidig danner rammen om en god arbejdsplads for medarbejdere og ledelse.
I kommissoriet var udpeget tre scenarier, der skulle arbejdes videre med:
1) Tilbuddet forbliver i sine nuværende rammer med uændret organisering
2) Tilbuddet forbliver i sine nuværende rammer, men forankres ledelsesmæssigt som afdeling ved en anden skole - konkret Kilden Børne- og Ungeunivers, da Læringscenter Himmerland er beliggende i Kildens skoledistrikt
3)Tilbuddet flyttes til en almenskole, og etableres som afdeling på denne skole - konkret Suldrup Skole
3.a Som alternativ til en flytning af hele tilbuddet til samme lokalitet, kan tilbuddet opspilttes med baggrund i de to spor, F og P, og flyttes til to forskellige almenskoler - henholdsvis Suldrup Skole og Kilden Børne og Ungeunivers. Dette vil desuden kræve, at der tages særskilt stilling til placering af tilbuddets børnehavedel.
I forbindelse med vedtagelsen af kommissoriet besluttede udvalget på sit møde den 12. august, at scenarie 2 kun skulle indgå i analysen såfremt bestyrelsen for Kilden Børne- og Ungeunivers anså det for at være et muligt, relevant og bæredygtigt scenarie. På et efterfølgende bestyrelsesmøde udtrykte Kildens bestyrelse, at man ikke ønskede en løsning, hvor LCH forbliver på egen matrikel, men som en ledelsesmæssig satellit under Kildens ledelse. Derimod stillede Kilden sig åben overfor, at dele af LCH kunne flyttes til en af Kildens eksisterende matrikler. Af denne årsag blev scenarie 2 ikke medtaget i det videre analysearbejde.
De scenarier, der medtages i kommissoriet, er i analysen blevet vurderet på baggrund af en række overordnede vurderingskriterer (jf. kommissorie), hvoraf bl.a. kan nævnes "Børneperspektiv" (her er der især set på elevernes muligheder for at spejle sig i andre elever, herunder almen-elever), "Udviklings- og sparringsmuligheder hos ledelse og medarbejdere", "Bygningmæssig vurdering" mv.
Analysen er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af ledelses- og medarbejderrepræsentanter fra de berørte skoler; Læringscenter Himmerland, Suldrup Skole og Kilden Børne- og Ungeunivers samt repræsentanter fra forvaltningen (PPR, byggeteam og Center Børn og Unge). Herudover har forvaltningen afholdt møder med repræsentanter for bestyrelserne for de berørte skoler.
Vurdering af scenarierne
På baggund af vurderingerne ud fra de opstillede kriterier, peger en overordnet vurdering på følgende (analysen i sin fulde længde er vedlagt sagen som bilag):
Scenarie 1: Tilbuddet forbliver på nuværende lokalitet
Scenariet kræver ingen omstilling hos elever, medarbejdere og ledelse ift. de fysiske rammer. Det bibringer heller ingen ændring ift. elevernes spejlingsmuligheder og medarbejdere og leders sparringsmuligheder, hvorfor disse ting må tilvejebringes via eksempelvis strukturerede samarbejder med andre skoler/specialtilbud samt lokal omorganisering af ledelsen. Idet tilbuddet har vist sig sårbart i forhold til særligt den manglende ledelsesmæssige sparring, er det en væsentlig udfordring ved dette scenarie fremadrettet at få sikret reel og nær ledelsessparring. Af denne grund har arbejdsgruppen bag analysen også anbefalet, at såfremt der fra politisk side peges på scenarie 1, skal der arbejdes videre med at finde konkrete bud på løsningen af den ledelsesmæssige opgave fremadrettet.
I forhold til at forny tilbuddets fortælling og gøre det mere attraktivt for potentielt kommende elever og deres forældre, vil dette kræve noget andet, hvis tilbuddet bevares på den nuværende lokalitet, idet den naturlige anledning til at kickstarte en ny fortælling udebliver. Der vil derfor skulle igangsættes andre tiltag, såsom blandt andet en præcisering af det pædagogiske ståsted, værdigrundlag samt strategisk kommunikation ift. institutionens omdømme.
Scenariet indebærer i udgangspunktet ikke bygningsmæssige ændringer, dog foreslås en række optimeringer, med henblik på at optimere, fremtidssikre tilbuddet og bidrage til at gøre det mere attraktivt. Samlet udgift ved dette scenarie anslås til 4 mio.kr.
Scenarie 3: Tilbuddet flyttes til Suldrup Skole
Der vil i Suldrup blive mulighed for, at eleverne fra LCH (særligt eleverne fra P-sporet) får gode deltagelses- og spejlingsmuligheder, og eleverne vil med den rette støtte - alt efter den enkeltes muligheder og behov - i et vist omfang kunne indgå i undervisnings-, trivsels- og fællesaktiviteter mv. En flytning af de nuværende LCH-elever vil kræve en omstilling hos den enkelte elev. Det vurderes dog, at der på Suldrup Skole er gode muligheder for at lave nogle bygningsmæssige rammer, som muliggør skærmning for eleverne fra LCH.Medarbejderne fra Læringscenter Himmerland vil blive en del af medarbejdergruppen på Suldrup Skole. Medarbejderne fra LCH vil herigennem opnå mulighed for sparring med medarbejderne knyttet til skolens almenområde, såvel som med medarbejderne knyttet til skolens specialpædagogiske inklusionsgrupper. På samme vis vil lederen af LCH blive en del af Suldrup Skoles ledelsesteam, hvorved der vil være god mulighed for samarbejde og ledelsessparring. En flytning af LCH til Suldrup Skole vil være en oplagt mulighed for at forny fortællingen om tilbuddet. Samtidig kan den større samlede faglige og økonomiske volumen, som en fusion af de to skoler medfører, i kombination med den mere centrale placering, medvirke til en fremtidssikring af tilbuddet.
Den økonomiske udgift forbundet med dette scenarie følger primært af de bygningsmæssige tiltag, der skal til på Suldrup Skole for at gøre plads til LCHs skole- og børnehavedel. Disse udgifter anslås til 12 mio.kr. På den lange bane kan der ligge nogle driftsmæssige fordele ved at gå fra to til én matrikel. Potentialet herved vil dog fordre en nærmere vurdering.
Scenarie 3a:Tilbuddet opspilttes med baggrund i de to spor, F og P, og flyttes til to forskellige almenskoler - henholdsvis Suldrup Skole og Kilden Børne og Ungeunivers
Kilden Børne-ungeunivers
I forhold til en placering i Kilden er afdelingen på Bælum Skole udpeget som en mulighed, dette ud fra, at en placering på Terndrup Skole vil være forbundet med væsentligt nybyggeri. På Bælum Skole vil det være muligt at rumme såvel F-spor som P-spor alt afhængig af, hvad der politisk besluttes. I forhold til den rent bygningsmæssige del, så er der på Bælum Skole mange ledige kvadratmeter, dog er det en udfordring at skolen er i to plan, og samtidig er der ikke en oplagt del af skolen, som kan omdannes til en selvstændig LCH-del. Men forudsat at disse udfordringer løses, vil der på Bælum Skole være mulighed for, at nogle af eleverne fra LCH får gode deltagelses- og spejlingsmuligheder, og eleverne vil med den rette støtte - alt efter den enkeltes muligheder og behov - i et vist omfang kunne indgå i undervisnings-, trivsels- og fællesaktiviteter mv.
I forhold til medarbejdernes sparrings- og udviklingsmuligheder, så vil medarbejderne fra LCH blive en del af medarbejdergruppen på Bælum Skole, men også i Kilden Børne- og Ungeunivers bredt set, herunder medarbejderne fra Kildens s-klasser (specialklasse). Dette giver gode muligheder for sparring med kollegaer på tværs af almen- og specialområde. Herudover vil lederen af LCH blive en del af Kildens ledelsesteam.
Også en flytning til Bælum Skole kan være en anledning til en ny fortælling om LCH, ligesom de faglige og økonomiske synergier kan bidrage til en fremtidssikring af tilbuddet. Dog er Bælum ikke mere centralt end Skibsted, hvorfor en placring her ikke bidrager til at gøre tilbuddet mere attraktivt.
Udgifterne forbundet med en klargøring af Bælum Skole til at kunne huse et af LCHs spor anslåes til at være omkring 6 mio.kr. I dette er også indeholdt udgiften til en klargøring af Børnehaven Kildehaven, som ligger i forbindelse med Bælum Skole, til at modtage LCHs børnhavedel.
Suldrup Skole
En placering af en del af LCH på Suldrup Skole vil ligge indenfor det der er beskrevet ovenfor. Da det ved dette scenarie kun er ét spor som flyttes vil kravene til tilbygning ikke være så store, hvorfor udgiften til de bygningsmæssige ændringer anslås til at være omkring 6 mio.kr.
Fælles opmærksomheder ved dette scenarie
Det skal nærmere afklares, hvordan ledelsesopgaven løftes ved opsplitning. Særligt F-sporet bliver en meget lille del ift. at kunne oppebære en selvstændig ledelse. Samtidig bliver enkeltdelene af LCH små ved en opsplitning af de to spor, hvilket arbejdsgruppen vurderer kan afføde sårbarhed ift. opretholdelse af den faglige og økonomiske bæredygtighed. Endelig vil F-spors-eleverne miste en spejlingsmulighed, hvis de fjernes fra P-sporseleverne, og det vurderes ikke, at de vil kunne spejle sig i almeneleverne.Samlet vil udgifterne ved en opsplitning af LCH og klargøring af de bygningsmæssige rammer i Kilden og på Suldrup skole udgøre en anslået udgift på 12 mio.kr. Hvad scenariet kan få af økonomisk betydning for den efterfølgende drift af LCHs tilbud på de to skoler, vil kræve en nærmere undersøgelse.
Arbejdsgruppens øvrige overvejelser
Fremtid for børnehavedel
I forbindelse med arbejdsgruppens drøftelser omkring punkterne opstillet i kommissoriet, er gruppen blevet opmærksom på andre aspekter ved den fremtidige organisering af Læringscenter Himmerland, som fortjener en uddybende vurdering. På denne bagrrund anbefaler arbejdsgruppen, at der udarbejdes en supplerende beskrivelse af, hvordan Læringscenter Himmerlands børnehavedel bedst organiseres i fremtiden. Dette med baggrund i det lave børnetal i børnehaven (pt. forventes det, at der vil være indskrevet et barn efter sommerferien), som nødvendigvis må indtænkes i overvejelserne omkring børnehavens fremtid. Som kommune er man ikke forpligtet til at råde over et specialtilbud for børnehavebørn, men kommunen skal dog kunne tilvejebringe et tilbud til borgere med behov, hvilket så istedet kan ske ved at købe pladser i nabokommuner. Såfremt det besluttes, at dette aspekt skal beskrives yderligere kan fokus bl.a. ligge på følgende tre muligheder; 1) Køb af pladser i andre kommuner, 2) Etablering af tilbuddet ifbm. en almen-børnehave 3) Mulighed for udvidelser i målgruppen, som kan øge tilbuddets volumen og dermed bæredygtighed.
Idet beslutning om børnehavens fremtidige placering og målgruppe ikke er kritisik ift. stillingstagen vedrørende de opstillede scenarier for skoledelen, foreslås det, at der udarbejdes en selvstændig beskrivelse på denne del. Beskrivelsen kan være klar i første kvartal af 2021, hvorfor en beslutning på baggrund heraf, kan ligge i umiddelbar forlængelse af beslutning vedr. skoledelen.
Fremtid for F-spor
Set i lyset af det meget lille antal elever indskrevet på F-sporet (5 elever efter sommerferien), har arbejdsgruppen også drøftet muligheden for at holde P-sporet i kommunen, men købe pladser til F-sporet i omkringliggende kommuner. Denne vinkel er ikke en del af kommissoriet bag undersøgelsen, og vil kræve en nærmere beskrivelse. I den forbindelse vil der bl.a. skulle laves en vurdering af forskellige forhold såsom; kapacitet i relevante tilbud i andre kommuner samt en afvejning af ønsket om at bevare lokale løsninger og bibeholde specialkompetencer internt i kommunen, sat overfor en vurdering af, hvornår et tilbud bliver for småt og dermed ikke fagligt og økonomisk bæredygtigt.
Da den nævnte beskrivelse vurderes vigtigt ift. at kunne lave en samlet vurdering af de opstillede scenarier, i særdeleshed scenariet der indebærer en opsplitning af tilbuddet (3.a), foreslår forvaltningen at beskrivelsen eftersendes til behandling på udvalgsmødet den 2. december. Den vil herefter kunne eftersendes til høringsparterne, så den kan indgå i deres overvejelser frem til høringsperiodens udløb den 14. januar.
Forvaltningens anbefaling
Med baggrund i ovennævnte anbefaler forvaltningen, at der udarbejdes en kort beskrivelse ift. alternativer til opretholdelse af F-spor i kommunen, som kan fremlægges for udvalget på mødet den 2. december 2020. Tilsvarende udarbejdes en beskrivelse ift. fremtidig placering og organisering af LCHs børnehavedel i første kvartal 2020.
Det er forvaltningens vurdering, at høring af scenarierne for placering af Læringscenter Himmerland godt kan igangsættes, da placering af børnehave og overvejlser omkring F-spor er ikke underlagt en høringsperiode på 8 uger. Derfor kan beskrivelserne på disse elementer godt tilgå i høringsperioden. Tidsplan for høring
Idet scenarie 3 og 3a indebærer, at Læringscenter Himmerland ikke fortsætter som en selvstændig specialskole, vil beslutning om et af disse scenarier forudsætte procedure for nedlæggelse af en skole og dermed en forudgående lovpligtig høringsproces. Høringsprocessen er af otte ugers varighed, og efter endt høring, skal der gå yderligere fire uger før endelig beslutning kan træffes i byrådet.
Processen er skitseret nedenfor.
- 4. november: Analysen behandles i BFU og udsendes efterfølgende i otte ugers høring samt offentliggøres på kommunens hjemmeside
- 14. januar: Høringsperioden slutter
- 3. februar: Politisk behandling i Børne- og Familieudvalget efter endt høring.
- 10. februar: Politisk behandling i Økonomiudvalget
- 18. februar: Politisk behandling i byrådet
- 1. august 2021: beslutning træder i kraft
Et scenarie der indebærer, at LCH ophører med at være en selvstændig skole, vil rent formelt, og i forhold til de administrative og ledelses- og personalemæssige strukturer, træde i kraft pr. 1. august 2021. Tilvejebringelsen af de fysiske rammer på en ny matrikel vil kunne ske i løbet af skoleåret 2021/22.