Jf. tidligere sager omkring kapaciteten i Skørping er der pres på dagtilbuddene i Skørping, hvorfor udvalget i november 2022 besluttede, at der midlertidigt blev etableret lokaler til dagtilbud for kommende skolebørn på Skørping Skole i perioden fra 1. januar til og med 31. marts 2023.
De tre børnehaver i Skørping er samlet set normeret til 140 børnehavebørn - og kan jf. de 15 procent vip pr. institution have op til 160 børn.
Børnetallene for 2023 viser pt., at børnehaverne i Skørping allerede i november vil komme op over de 160 børn og dermed over max kapacitet.
Dette er baseret på nuværende indskrevne børn samt de børn, der p.t. er skrevet op til en børnehaveplads i hele 2023. Samlet ser vurderingen således ud. (der er i nedenstående tal ikke taget højde for evt. til/fraflytning)
Som det ses af ovenstående tabel, vil børnehaverne i perioden fra november til og med marts ikke have plads til de børn, der er skrevet op til børnehave i Skørping. I alt mangler der fysisk plads til 22 børn.
I indeværende år var det op til 35 børn, men her var børnehaverne først presset fra januar 2023.
På baggrund af et ønske fra dagtilbuddet om, at finde en samlet løsning til alle kommende skolebørn, har alle 50 børn været samlet i "børn på vej" på Skørping skole.
Antallet af skolebørn til skoleåret 2024-25 er på samme niveau som i år.
På temamøde i april vil byrådet blive præsenteret for den nye befolkningsprognose og der vil komme en sag på vedr. kapacitet ift. Støvring og Skørping i maj måned i Børne- og familieudvalget.
Udfordringen med manglende kapacitet i vinterhalvåret vil på baggrund af de kendte børnetal være en problemstilling, som vil være gældende i Skørping frem til den nye børnehave, er etableret.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at Børne-og Familieudvalget træffer beslutning om, hvilke løsninger de ønsker forvaltningen skal arbejde videre med i forhold til at løse kapacitetsudfordringer i Skørping indtil den nye institution står klar.
Beslutning fra Børne- og Familieudvalget, 12. april 2023, pkt. 53:
Udvalget ønsker at forvaltningen til næste udvalgsmøde arbejder videre med at belyse følgende muligheder for at løse kapacitetsudfordringen i Skørping:
- Forbedringer af nuværende løsning
- Pavillon løsning i Rebild
- Brug af tidligere Hellum Børnehave
- Eventuel ledig kapacitet i andre daginstitutioner
- Skørping Privathospital
Genoptagelse af dagsordenspunkt den 10. maj
Forvaltningen har i samarbejde med byggefolk, dagtilbud og skole arbejdet videre med de 5 forslag udvalget ønskede. Indskrivningstallene fra seneste sagsfremstilling viser, at udfordringen for kommende vinter vil være 22 børn over vip, dvs. max kapacitet i dagtilbuddene i Skørping. I alt er det 42 børn over normering. Der kan forekomme ændringer i forbindelse med til/fraflytning i Skørping. Der gøres endvidere opmærksom på, at der også er stort pres på kapaciteten på 0-2 års området.
Såfremt alle de kommende skolebørn igen ønskes flyttet til anden lokalitet vil det dreje sig om ca. 50 børn. Det er dog ikke nødvendigt ift. at sikre den fornødne kapacitet på børnehaveområdet i Skørping.
Forbedringer af nuværende løsning
Der er flere muligheder for at forbedre den nuværende løsning jf. evaluering af førskolegruppen "Børn på vej" samt kommentarer fra dagtilbud og skole, som er vedlagt sagen. Den løsning der har været anvendt i år kan ikke gøres hel optimalt. I givet fald skal der indtænkes andre lokaler på skolen hertil, hvilket så vil kræve tilpasninger bl.a. ABA anlæg og vil i stedet presse pladsen for skolens børn og personale, hvis man eksempelvis anvendte det tidligere SFO hus, som i dag indeholder 0. klassere og SFO. Disse funktioner vil så skulle flyttes til andre steder - og enten skal der findes andre lokaler til personalerum, forberedelse mm. eller vil det medføre en del gennemgang i lokalerne i løbet af dagen.
Det er enkelte muligheder for at forbedre den lokalitet, der har været benyttet i år.
Det kan overvejes at lade færre børn flytte til tilbuddet på skolen - det vil så betyde, at man ikke samler alle de kommende skolebørn, men evt. bare dele af dem. En mindre børnegruppe kunne i denne sammenhæng også være en fast gruppe med løbende indskrivning - en satellit til en af de øvrige institutioner. Dette vurderes ikke relevant, da det vil stille endnu større krav til ændringer, såsom puslefaciliteter, soverum, indhegnet legeområde og etablering af legeplads til mindre børn.
Der vil fortsat være behov for at sikre mulighed for at børnene kan trække sig, hvilket dog også vil være nemmere, hvis der eksempelvis kun flyttes 25 børn til de samme lokaler, men dette vurderes fortsat ikke som en optimal løsning.
Køkkenfaciliteterne er fortsat placeret langt væk fra lokalerne og vil kræve ekstra personale, da personalet er nødt til at gå fra børnegruppen for at komme til køkkenet - og flyttes der kun en mindre gruppe børn vil der som udgangspunkt være væsentlig færre personaler, der bliver flyttet til børnehaven på skolen.
Legepladsen vil fortsat skulle deles med skolebørnene og vil ikke kunne benyttes på samme måde som i de andre børnehaver. Det vurderes dog, at udeområder i nærheden giver mulighed for i stedet at tage børnene med andre steder hen, hvis ikke det kan koordineres med skolens frikvarter.
Det vurderes desuden som en udfordring, at personalet i en endnu længere periode skal flyttes fra deres normale arbejdssted, hvilket ikke er attraktiv eller godt for arbejdsmiljøet.
Pavillonløsning i Rebild
I forhold til placering af en pavillonløsning i Skørpings distrikt er der peget på Stendalsvej i Rebild. Det er tidligere besluttet, at den foreslåede grund skal udvikles med et bæredygtigt verdensmålsbyggeri, og det er en del af budgetforliget. Efter planen forventes grunden at komme i udbud til juli 2023. Det er vigtigt at være opmærksom på, at området ligger i byzone. Den nordlige del er lokalplanlagt til offentlige formål, bl.a. grønt område, børnehave og vuggestue. Lokalplanen er ikke byggeretsgivende. Den sydlige del af arealet er lokalplanlagt til boligbebyggelse. Arealet kan rumme en midlertidig børnehave, men der skal tages højde for bl.a. støjgener. Derudover kan en midlertidig børnehave påvirke tidsplanen for planerne om et bæredygtigt boligbyggeri på grunden. Det skal undersøges om der skal foretages arkæologiske undersøgelser forinden.
På baggrund af erfaringer fra tidligere pavillonløsninger i både Skørping (vuggestue) og Støvring anslås etableringsudgiften at være 3,8 mio. kr. - dertil kommer lejeudgifter svarende til 2,43 mio. kr. for 3 år. I disse tal er ikke medtaget udgifter til evt. arkæologiske undersøgelser, tilslutningsudgifter samt etablering af legeplads og evt. faciliteter til frokostordning. Den samlede udgift vil således - med ovenstående forbehold - være på minimum 6,23 mio. kr. for en pavillon i 3 år. Dertil kommer almindelige driftsudgifter. Det vides p.t. ikke om det er muligt at skaffe en pavillon i den ønskede størrelse, der kan stå klar til 1. november.
Såfremt denne løsning ønskes, skal der findes finansiering af udgifter hertil. Der er i Økonomiudvalget den 19. april indført et midlertidigt anlægsstop, hvorfor denne løsning vil kræve en godkendelse i Økonomiudvalget.
Brug af tidligere Hellum Børnehave
Den tidligere børnehave i Hellum står p.t. tom og kan rumme 30 børnehavebørn. Det vil kræve en mindre istandsættelse/klargøring at få gjort børnehaven klar til at modtage nye børn. Der er generelt god plads i Hellum og kapaciteten kan udvides til eksempelvis 45 børn - det vil dog kræve, at der skal laves flere toiletter + evt. puslefaciliteter, da der p.t. kun er 2 toiletter.
Børnehaven kan anvendes som en løsning på flere forskellige måder. Børnehaven kan tages i brug indtil der står en ny institution klar i Skørping, hvor man så reelt indskriver børn i tilbuddet, som så efterfølgende kan overgå til en ny institution. Alternativt kan børnehave anvendes i de måneder, der er pres på kapaciteten i Skørping, dvs. i vinterhalvåret, hvor man så kunne vælge at flytte en gruppe af børn til Hellum. Det kunne eksempelvis være nogle af de kommende skolebørn.
Denne løsning vil koste et beløb til istandsættelse/klargøring af børnehavebygningen i Hellum samt til løbende drift heraf. Istandsættelsen og klargøringen vurderes at kunne rummes indenfor de midler afsat hertil ifm. anlægsbudget.
Eventuel ledig kapacitet i andre daginstitutioner
Jf. kommunens pladsanvisningsprincipper tilbydes der som udgangspunkt dagtilbudsplads i det skoledistrikt, hvor barnet bor. Såfremt der ikke er ledige pladser i barnets skoledistrikt, kan der tilbydes pasning i dagtilbud i andre distrikter.
P.t. er der en del ledig kapacitet i henholdsvis Valhalla i Blenstrup og i Kildehaven i Bælum.
Valhalla i Blenstrup, som ligger tættest på Skørping har p.t. i alt 24 børn indskrevet. I praksis vil de kommende skolebørn være i lokaler på 1 sal, hvorfor der kun vil være 14 børn i alderen 3-4 år i underetagen i Valhalla. Der vil således være plads til at indskrive ekstra børn i dagtilbuddet fra eksempelvis Skørping. Der kan som minimum være 50 børn indskrevet.
Dagtilbuddet i Blenstrup tager meget gerne imod nye børn i deres dagtilbud.
En løsning kunne således være, at når der ikke er plads i dagtilbuddene i Skørping tilbydes forældrene pasning i Blenstrup, hvor der kan tilbydes plads i et mindre dagtilbud. Forældrene kan så efterfølgende vælge at lade deres barn stå på venteliste til et dagtilbud i Skørping til der bliver ledig kapacitet der. Dette vil kunne medføre et ekstra skift for børnene, men dette ses i forvejen jævnligt i både Skørping og Støvring, hvis ikke børnene i første omgang får tilbudt det dagtilbud forældrene ønsker. Denne løsning vil ikke medføre ekstra omkostninger for kommunen, da tildelingen pr. barn vil være den samme som ved alle andre indskrivninger i børnehaver. Forældre vil dog få længere fra bopælen til deres børns dagtilbud.
Skørping Privathospital
Byggeteam har haft en overordnet dialog med en mægler for privathospitalet med henblik på at få afklaret om udlejer var interesseret i udlejning til daginstitutionsformål. Mægler har oplyst, at ejer ikke er afvisende, men det skal bero på et konkret projekt, der beskriver omfanget af bygningen der ønskes lejet til daginstitution samt en tidsplan for perioden. Delvis brug af bygningen til daginstitution kan have indflydelse på anvendelsen af øvrige lokaler i samme bygning. Det må vurderes, at det kan blive ret ressourcekrævende både tidsmæssigt og økonomisk at tage dele af bygningen i brug til daginstitutionsformål. Bygningen er tidligere anvendt som hospital, hvilket indretningen bærer præg af. Der vil kun være behov for at leje dele af privathospitalet til midlertidig daginstitution. Lejen af bygningen er ca. 600 kr. årligt pr. m2. Dertil kommer månedlige driftsudgifter som er oplyst til ca. 50 kr. årligt pr. m2. For det mindste lejemål betyder det ca. 520.000 kr. årligt. Dette skal bero på en konkret aftale med udlejer ud fra det bygningsmæssige omfang.
Dertil skal der ske bygningsmæssige tilpasninger for at sikre en anvendelsesændring til daginstitution. Der skal søges om byggetilladelse, og derigennem inddrages en certificeret brandrådgiver for udarbejdelse af nødvendig dokumentation. Det forventes, at der skal etableres ABA anlæg, samt forskellige bygningsmæssige tiltag, både ift. bygningsmæssig lovgivning, i sammenhæng med pædagogiske tiltag samt forhold for personalet. Det må forventes, at forholdene skal bringes tilbage til udgangspunktet efter endt leje, men dette skal ligeledes aftales særskilt med udlejer.
Området er beliggende i landzone og er planlagt til erhvervsformål, hvorfor der skal ansøges om en midlertidig dispensation til lokalplanen.
Der er som udgangspunkt ikke udearealer med i lejemålet. Der er en del formodet og konstateret jordforurening i området. Hele området er registreret som fredskov. Udpegningen har begrænset betydning, hvis eksisterende bygninger anvendes. Fredskovsudpegningen betyder at det kan være nødvendigt med dispensation fra skovloven, ift. fx etablering af en legeplads.
Området er udpeget som kulturmiljø. Kulturmiljøet har baggrund i den oprindelige anvendelse som sanatorium for tuberkulosebekæmpelse. Privathospitalet har bygget videre på den historie, og bygningerne i området fremstår fortsat som en samlet helhed. Udstykning og en indhegnet daginstitution i dele af byggeriet samt legeplads, vil bryde med helheden og dermed en del af udpegningsgrundlaget for kulturmiljøet. Der kan være en udfordring med denne udpegning ift. en midlertidig børnehave. Det er noget, som skal undersøges nærmere, hvis arealet udvælges.
Det er ikke muligt at komme med en nærmere økonomisk vurdering før rammerne er meget konkret præciseret. Såfremt der er ønske om, at der skal gås videre med denne løsning, kræver det en klar tilkendegivelse af, om denne løsning ønskes anvendt til at håndtere den kommende udfordring i perioden november til april 24 eller fra november og indtil en ny institution i Skørping står klar. Det vil forventeligt ikke kunne håndteres indenfor den ramme, der er afsat til midlertidig kapacitet i Skørping.
Kommentarer vedr. løsningsforslag fra dagtilbudsbestyrelsen
Dagtilbudsbestyrelsen har fremsendt deres kommentarer til de forskellige forslag. Helt overordnet ønsker de en løsning, der kan fungere året rundt frem til der står en ny daginstitution klar i Skørping. Der ønskes en institution, hvor nye børn løbende kan indskrives og hvor der er fast personale tilknyttet, hvilket vil være med til at skabe stabilitet og medføre færre skift for børnene - og børnegruppen kan samlet overflyttes til den nye institution, når den står klar.
Bestyrelsen har uddybet fordele og ulemper ved alle 5 forslag. (se vedlagte bilag)
Kommentar fra skolebestyrelsen
Skolebestyrelsen på Skørping Skole opfordrer politikerne til at finde andre rammer til at rumme børnehaven. Der er i forvejen et pres på skolens bygninger og lært af erfaringerne fra forløbet i år, synes bestyrelsen ikke det er nogen god løsning af fortsætte med at etablere børnehave i skolens bygninger, da skolen i forvejen er udfordret på kapacitet, bruges der for næste skoleår flere lokaler i indskolingen også til mødefaciliteter