Byrådet besluttede den 22. juni 2023 at reducere den gennemsnitlige træningstid med 47 minutter pr. forløb, hvilket betyder at udgangspunktet for den gennemsnitlige genoptræning for borgeren er 6 timer. Træningsforløbene spænder fra en varighed på få timers visiteret træning op til 15 timer. Behovet for tværfaglig koordinering varierer også fra forløb til forløb. Både i visitationen af forløbet og i terapeutens tilrettelæggelse af forløbet laves der en konkret og individuel vurdering af, hvordan borgeren kan genvinde sit funktionsniveau bedst muligt.
I udkastet til kvalitetsstandarder, som Kultur-, Fritids- og Sundhedsudvalget sendte i høring den 15. november 2023, beskrives det som et gennemgående princip, at Rebild Kommunes træningsleverandører leverer instruktion og vejledning i, hvordan borgeren kan træne for at genvinde sit funktionsniveau. Derudover er udgangspunktet, at borgeren møder op hos leverandøren til den første vurdering af det kommende træningsforløb.
De indarbejdede tilpasningerne er med til at sikre implementeringen af det politiske godkendte serviceniveau.
Der er indkommet høringssvar fra LokalMED Sundhedscenter, Ældrerådet og Nørager Fysioterapi. Støvring FysioCenter og BeneFIT Rebild har som de resterende høringsberettigede parter ikke indsendt høringssvar.
LokalMED Sundhedscenter udtrykker i deres høringssvar bekymring for arbejdsmiljøet, som følge af det ændrede serviceniveau. Nørager Fysioterapi tilkendegiver i deres høringssvar, at det er gode præciseringer, der er i de nye kvalitetsstandarder.
Ældrerådet angiver i deres høringssvar, at de ikke vurderer, at forslaget til kvalitetsstandarder lever op til intentionerne i lovgivningen på træningsområdet. Derfor har Ældrerådet indsendt sagen til Ankestyrelsen og anbefaler, at Byrådet ikke godkender kvalitetsstandarderne inden Ankestyrelsen har vurderet dem. Forvaltningen vurderer at kvalitetsstandarderne overholder gældende regler og lovgivning, hvis Ankestyrelsen har bemærkninger til kvalitetsstandarderne, så vil sagen blive fremlagt for byrådet med Ankestyrelsens foreslåede justeringer. Forvaltningen anbefaler, at Byrådet godkender det nye udkast til kvalitetstandarder.
Det er med de modtagne høringssvar tydeligt, at der mangler præciseringer i kvalitetsstandarderne og på den baggrund har Forvaltningen udarbejdet et nyt udkast til kvalitetsstandarder. De ændrede kvalitetsstandarder skal imødekomme eventuelle misforståelser og er med til at tydeliggøre at tilrettelæggelse af træningen sker på baggrund af en individuel vurdering.
Den ændrede kvalitetsstandard præciserer at udgangspunkterne med øget selvtræning og mindre hjemmetræning gælder de borgere, der profiterer af at selvtræne og som er i stand til at møde op hos leverandøren. Derudover fremgår det også mere eksplicit, at borgere, der har behov for træning med en terapeut eller for hjemmetræning, vil få det efter en konkret og individuel vurdering.
Høringssvarene er for overskuelighedens skyld vedlagt som et samlet dokument, hvor Forvaltningens kommentarer til punkterne i høringssvarene fremgår. De oprindelige dokumenter med høringsskrivelserne kan fremsendes efter ønske. Det nye udkast er derudover vedlagt som bilag. Det oprindelige høringsudkast kan læses i punkt 128 på Kultur-, Fritids- og Sundhedsudvalgets møde den 15. november 2023.