I disse år er der gang i en lang række bygge-og anlægsprojekter i Rebild kommune. Der har været ekstra pres på anlægsaktiviteterne, og det høje aktivitetsniveau udløser et stort administrativt træk på kommunens byggeteam, der leverer projektering, bygherrrerådgivning og projektstyring på de mange projekter. I et forsøg på at imødegå presset er der i 2015 betalt for overarbejde, en pensioneret medarbejder i teamet fik forlænget sin ansættelse, den pensionerede medarbejder er allerede erstattet af en ny, og der er pr 1.8. ansat endnu en bygningskonstruktør i teamet, som nu er på 4 mand. Endelig er udvendig bygningsvedligeholdelse reduceret til et minimum, hvor der pt kun udføres akut vedligehold på de kommunale bygninger.
Uanset disse tiltag overgår efterspørgslen på bygherrerådgivning mm. de tilrådighed værende ressourcer. En sammentælling af behovet for resten af 2016 viser, at skal eksisterende og planlagte projekter køre, mangler der i størrelsesordenen 2½ normering i 2016. I 2017 ser situationen sådan ud, at der ved overførelse af de herunder foreslåede projekter fra 2016 til 2017 vil mangle i størrelsesordnen 1½ normering.
Der er flere årsager til, at vi er kommet i denne situation. Aktivitetsniveauet er generelt højt i disse år. Visse projekter har vist sig langt mere komplicerede end oprindeligt antaget, eks. byggeriet af bibliotek/ungdomshus. Nye projekter opstår, når eksempelvis efterspørgslen efter boliger til flygtninge stiger. Der er brugt mange personaleressourcer på vurdering af ændret anvendelse af ældrecentre med ledig kapacitet, en pludselig opstået mulighed for at etablere materielgård i Haverslev kræver assistance fra byggeteamet, og endelig har bemandingen i teamet gennem flere år nok ligget i underkanten af, hvad behovet reelt var.
Der er forskellige handlemuligheder:
1) Teamet tilføres yderligere en medarbejder.
Idag finansieres en del af byggeteamets normering ved at det politisk er besluttet, at 2% af anlægsbudgettet på investeringsoversigten til bygge- anlægsprojekter på over 1 mio. kr. kan anvendes til ansættelse af personale til bygherrerådgivning m.m. De penge, der ikke har været anvendt til at ansætte personale indenfor 2%-rammen, er forblevet på anlægsbudgettet og indgået i de afviklede projekters budgetter.
Med den seneste ansættelse og såfremt visse projekter udskydes til 2017(se herom senere), kan der ansættes yderligere en medarbejder indenfor 2%-rammen. En ny medarbejder vil kunne starte 1.11., og i 2017 vil effekten heraf kunne slå fuldt igennem.
Når rammen på de 2% udnyttes fuldt ud vil det have den naturlige konsekvens, at der vil være lidt færre midler at bygge for. Til gengæld vil det have større fremdrift i projekterne til følge.
Forvaltningen forventer derfor at opslå endnu en stilling til besættelse snarest.
2) Der anvendes i højere grad eksterne byggerådgivere/konsulenter.
Denne løsning er ret omkostningstung. En god konsulent koster almindeligvis 850 kr i timen og skal et underskud i 2016 på knap 5000 timer købes hos eksterne konsulenter vil det koste ca 4,25 mio. kr. Penge som kun kan tages af anlægsbudgettet, hvorfor nogle opgaver må nedprioriteres. Det vil givet være muligt at udbyde flere af rådgivningsopgaver og dermed opnå en billigere timepris, men det vil stadigvæk være en udgift på flere mio. kr.
Konsulenter kan iøvrigt ikke løfte rådgiveropgaven uden et vist samspil med kommunens byggeteam, da opgaven omfatter kendskab til og indsigt i den kommunale organisation. Det er derfor ikke uden personaleomkostninger i det kommunale byggeteam at hyre eksterne konsulenter.
3) Bygge- og anlægsopgaver udskydes.
Den sidste mulighed er at udskyde projekter til udførelse på et senere tidspunkt. Af bilaget fremgår hvilke projekter der allerede er igangsat og hvilke, der står næst i køen til udførelse. Forvaltningen giver her et bud på hvilke projekter der kunne udskydes til 2017 for at få balance i forholdet mellem de adminstrative ressourcer i byggeteamet og de igangsatte/planlagte projekter.
Byggeprojekter der fordrer ressourcetræk i byggeteamet er listet i bilaget.
De øverste (grønne) er projekter, som er igangværende- og eller under afslutning. Af disse projekter er det umiddelbart kun muligt at udskyde en del af den udvendige bygningsvedligehold ( ca 600 timer) fra 2016 til 2017.
Projekter anført med rødt står næst i køen til udførelse, men der mangler personale til udmøntning af hovedparten af opgaverne. Forvaltningen har markeret hvilke projekter, der kunne udskydes til 2017. Det drejer sig om:
- Energioptimering af børnehaven Skovbjørnen
- Energimærkning af kommunale ejendomme
- Nyt skolekøkken på Skørping skole
- Tilbygning/renovering af Karensmindeskolen
- Helhedsorienteret energi- og bygningsrenovering Stubhuset
- Helhedsorienteret energi- og bygningsrenovering børnehaven Skovhuset
- Om- og tilbygning af børnehaven Toppen
- Toiletter mm i børnehaven Bavnebakken
- Ombygning af børnehavenSkovhuset
- Om- og tilbygning af børnehaven Tumlehøj
- Reparation af gulv i produktionskøkkenet på Himmerlandshave
Hvis de markerede opgaver udskydes, vil ressourcebehovet for 2016 blive reduceret med 4200 timer. Dette efterlader en udfordring på knap 800 timer i resten af 2016, som i et vist omfang kunne løses ved tilknytning af eksterne konsulenter kombineret med en stram ressourcestyring.
Når der således er ansat en yderligere en bygningskonstruktør i byggeteamet ultimo 2016, vil der i 2017 mangle i størrelsesordenen 0,5 normering til at understøtte de allerede planlagte og de udskudte opgaver. Dette underskud vil blive søgt dækket ind af en kombination af eksterne rådgivere og en løbende optimering og stram styring af opgaverne.