1. Til orientering vedr. praksis og ny lovgivning for brændeovne.
Der er kommet en lovændring, som giver kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne fra før 2003. Administrationen forbyder pt. ikke brændeovne ud fra alder alene. Der anvendes den eksisterende lovgivning, hvor brændeovne fra før 2003 skal skiftes i forbindelse med ejerskifte for købers regning (Bekendtgørelse nr. 1149 af 17/06/2021).
Rebild Kommune er en landkommune og har ikke de samme udfordringer med luftforurening, som tættere bebyggede kommuner oplever. Rebild Kommune har løbende fokus på korrekt valg af brændsel og optændingsmetode med kyndig hjælp fra vores skorstensfejere. Hertil behandles sager om røggene løbende i forbindelse med indkomne klager.
2. Afgørelse i klagesag om ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt
Byrådet besluttede den 25. marts 2021 ikke at dispensere fra tilslutningsplanen på Ådalen 4 i Terndrup. Ejer havde søgt om dispensation på baggrund af, at huset var blevet energirenoveret, og derved overholder kravene til energirammen for lavenergibebyggelse. Forvaltningen havde indstillet, at der blev meddelt dispensation.
Rebild Kommune har modtaget afgørelse i klagesag om kommunens afgørelse om dispensation fra tilslutningspligt. Planklagenævnet har vurderet, at kommunen ikke overholdt forvaltningslovens begrundelseskrav og har ikke givet en fyldestgørende begrundelse i afgørelsen, da der alene er henvist til, at sagen har været fremlagt for byrådet. Planklagenævnet har derfor ophævet afgørelsen og har hjemsendt sagen til fornyet behandling i kommunen.
Forvaltningen har spurgt ejer, om han stadig ønsker dispensation fra tilslutningspligten for hans ejendom og har ligeledes spurgt Terndrup Fjernvarme, om de stadig fastholder deres høringssvar, om der ikke bør gives dispensation. Terndrup Fjernvarme fastholder, at der ikke bør dispenseres. Hvis ejer fortsat ønsker dispensation, opstartes sagsbehandling påny.
3. Vandløbsvedligeholdelse i 2022
En ekstraordinær tør forår og sommer, har gjort at de større vandløb er blevet grødeskåret senere på året end planlagt. Af samme årsag blev kun én af de to planlagte grødeskæringer gennemført i Haslevgård Å. De respektive bredejere er løbende blevet informeret igennem ålaugene.
I de mindre vandløb med høj naturkvalitet har Rebild Kommunes egne åmænd skåret grøden i så smal en strømrende, som regulativet giver mulighed for. Dermed er vandet holdt tilbage, for at sikre naturværdierne, uden at dette har påvirket afvandingen af de omkringliggende arealer.
På 13 mindre vandløbsstrækninger er forvaltningen blevet opmærksom på aflejringer, der har overskredet regulativets krav. På disse strækninger er der efterfølgende foretaget oprensninger.
4. Separatkloakering i Nørager og Ravnkilde
I forbindelse med afledning af spildevand fra gammel Nørager Kommune til Mariagerfjord Renseanlæg har forsyningen behov for at adskille regn- og spildevand, da de ellers ikke har tilstrækkelig kapacitet til at pumpe spildevandet til renseanlægget i Mariagerfjord Kommune. Forsyningen er derfor i gang i Nørager og starter i 2023 i Ravnkilde med separatkloakeringen.
Separatkloakeringen medfører også nye anlæg til håndtering af regnvand. I Nørager er det særligt et nyt regnvandsbassin syd for administrationsbygningen, som vil få fokus. Her vil Rebild Kommune og Rebild Vand & Spildevand A/S gå i dialog med borgerne i Nørager om deres ønsker til området. Der er potentiale for noget lignende i Ravnkilde både øst og vest for byen. Her er der en særlig udfordring i forbindelse med udledning til Lindenborg å, som sker ved udspringet af Lindenborg å.
5. KL’s politiske konference på Teknik- og Miljøområdet
”KL’s Klima & Miljø Topmøde 2023” (tidligere Teknik & Miljø) afholdes den 13.-14. april på Alsion i Sønderborg. Er der interesse for deltagelse bedes I reservere datoen. Nærmere oplysninger fremsendes senere.
6. Statens ekspropriationer - elektrificering af jernbanen
En mindre del af ejendommen Kirkevej 6, Gl. Skørping, 9520 Skørping, forventes at blive eksproprieret som følge af, at jernbanen skal elektrificeres. Ekspropriationen skal sikre areal til transformerstation samt ledninger. Der afholdes orienteringsmøde onsdag den 25. januar 2023, hvor ejere og andre, der berøres af anlægget, har mulighed for at deltage. Selve ekspropriationen vil blive afholdt på et senere tidspunkt. Rebild Kommune har givet tilladelser til nye overkørsler som en del af ad de nødvendige tilladelser før ekspropriation. Forvaltningen deltager i orienteringsmødet.
7. Planklagenævnet har ændret landzonetilladelse til et afslag
Rebild Kommune gav den 7. juli 2022 landzonetilladelse til etablering og drift af anlæg til indsamling og midlertidig oplagring af ikke-farligt affald samt plads til trailersalg af grus og sand på ejendommen Hjedsbækvej 24, 9530 Støvring. Ejendommen har hidtil været anvendt til erhvervsformål i form af lastbilværksted og ophug.
Danmarks Naturfredningsforening, Rebild, har klaget over afgørelsen. Planklagenævnet har på grundlag af klagen ændret afgørelsen til et afslag. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gælder.
Nævnet lægger vægt på, at det ansøgte ligger i det åbne land i et uplanlagt område, der ikke er omfattet af kommuneplanrammer eller er lokalplanlagt. Nævnet lægger vægt på, at erhverv, der ikke er jordbrugs-, skovbrugs- eller fiskerierhverv, som hovedregel må henvises til udlagte erhvervsområder i byzone. Indsamling og oplag af affald kan ikke anses for at være af jordbrugsmæssig karakter, og erhvervet derfor bør placeres i byzone i et planlagt erhvervsområde. Det fremgår, at det ikke har nogen betydning, at der tidligere har været lignende aktiviteter på ejendommen.
8. Planklagenævnet har ophævet afslag på landzonetilladelse
Rebild Kommune gav den 19. maj 2021 afslag på landzonetilladelse til opførelse af stald og maskinhus på ejendommen Rådyret 271, 9530 Støvring. Ejeren af ejendommen har klaget over afgørelsen. Teknik og Miljøudvalget er orienteret om sagen den 3. november 2021 - punkt 243.
Planklagenævnet har på baggrund af klagen ophævet afgørelsen og hjemvist sagen til fornyet behandling. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gælder.
Planklagenævnet finder, at Rebild Kommune i afgørelsen ikke har taget stilling til, om det ansøgte er erhvervsmæssigt nødvendigt for landbrugsejendommen. Hvis det ansøgte er erhvervsmæssigt nødvendigt for landbrugsejendommen, har ansøgeren et retskrav på de ansøgte bygninger efter planloven. Kommunen kan i sådant tilfælde alene sige nej til den konkret ansøgte placering og udformning af bygninger, hvorefter der må findes en anden, mere optimal placering, jf. planloven. Er det ansøgte ikke erhvervsmæssigt nødvendigt for landbrugsejendommen, kan kommunen give landzonetilladelse eller afslag på landzonetilladelse efter planloven.
Det fremgår dog også af afgørelsen, at bebyggelse på en landbrugsejendom så vidt muligt skal holdes samlet, og at opførelse af erhvervsmæssigt nødvendige driftsbygninger uden tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer forudsætter en særlig begrundelse. I den konkrete vurdering af, om der bør gives landzonetilladelse til en fritliggende placering, indgår navnlig landskabelige forhold, og om der findes placeringsmuligheder i tilknytning til de hidtidige bebyggelsesarealer.
Forvaltningen vil på den baggrund genoptage sagsbehandlingen.
9. Grønhøj Skovtelte
Ejer har ansøgt forvaltningen om lovliggørelse af sin udlejningsvirksomhed Grønhøj Skovtelte etableret på matrikel 8p, Hjeds By, Veggerby. Lovliggørelsen kræver at der udarbejdes en lokalplan. Teknik- og Miljøudvalget beslutter den 2. november 2022 at sagen ”Anmodning om planlægning for skovtelte, Kirketerpvej” belyses yderligere inden videre stillingtagen. På udvalgsmødet den 30. november 2022 blev lokalplanen prioriteret til udarbejdelse i 2023.
Den 7. december 2022 afholder forvaltning og ansøger et møde om proces for lovliggørelse af virksomheden, herunder hvilke forhold der skal belyses i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan og ansøgning om byggetilladelse. På baggrund af udgifterne forbundet med lovliggørelsen, herunder udgifter til rådgivning, tinglysning, morgenmadshytte og parkering, ønsker ansøger ikke længere at udarbejde lokalplanen og opgiver udlejningen af Grønhøj Skovtelte.
10. Slut for tapning af vand fra brandhane i Støvring
Entreprenører og vognmænd har haft mulighed for at indgå aftale med Rebild Kommune om tapning af vand fra brandhane ved brandstationen i Støvring. Vandet kunne fx. anvendes til kloakspuling, gadefejning mv., og entreprenører og vognmænd har selv overfor Rebild Kommune skulle angive, hvor meget vand, de har tappet.
Forvaltningen har dog i stigende grad konstateret uoverensstemmelse mellem de kubikmeter vand, der afregnes fra entreprenører og vognmænd, og de kubikmeter vand, som Rebild Kommune faktureres af Rebild Forsyning, ligesom forvaltningen har konstateret, at der hentes vand til brug andre steder end i Rebild Kommune. Forvaltningen har derfor varslet de entreprenører og vognmænd, der indtil nu har haft en aftale med Rebild Kommune om tapning af vand, at denne mulighed lukker 15. januar 2023.