I forbindelse med revisionen af Kommuneplan 2021 besluttede byrådet den 8. oktober 2020, hvilke bygninger, som skulle udpeges som bevaringsværdige i Kommuneplan 2021. I kommuneplanen er der udpeget 25 bevaringsværdige bygninger med SAVE-værdi 1-2. I bilag 1 ses de 25 bevaringsværdige bygninger, som er udpeget i kommuneplanen.
I samme dagsordenspunkt blev det besluttet, at der gives mulighed for støtte til bevaringsværdige bygninger i de tilfælde, hvor der er givet afslag på nedrivning eller udarbejdet en bevarende lokalplan. I dagsordenspunktet blev det oplyst, at hvis det blev besluttet, at der skulle ydes støtte til bevaringsværdige bygninger, ville der skulle afsættes et beløb i budgettet.
Den 4. maj 2022 drøftede Teknik- og Miljøudvalget kriterierne for støtte til bevaringsværdige bygninger. Beslutning blev, at udvalget ønskede forelagt forslag til udmøntning af beslutning om støtte til bevaringsværdige bygninger, der er SAVE-registreret 1-4.
Formålet med at give støtte til bevaringsværdige bygninger er at fastholde og øge bevaringsværdien af den enkelte bygning og herved bidraget til omgivelserne. Der kan gives støtte til f.eks. udvendige døre, havetrappe, vinduer, gavlparti, tag mm. Det er vigtigt at værne om de bevaringsværdige bygninger, da det er svært at genskabe bygningskultur. Bevaringsværdige bygninger bidrager til fortællingen om tidligere arkitektur og håndværk og bidrager til at give steder og byer identitet. Ved at sætte fokus på den kulturarv, som er i kommunen, kan bevaringsværdierne bringes i spil og anvendes i turismeøjemed og være med til at fastholde eksisterende borgere og tiltrække nye beboere, virksomheder mm.
Ved at give støtte til bygninger, der er SAVE-registreret 1-4 understøtter byrådet bevaringen af disse bygninger. Derfor anbefaler forvaltningen, at der gives støtte til bevaringsværdige bygninger med SAVE-værdi 1-4.
I forbindelse med revisionen af kommuneplan 2021 blev der foretaget SAVE-registreringer i Rebild Kommune. Bygninger som er registeret med SAVE-værdi 1-4 kan ses på bilag 2. Bygningerne registreres desuden i det statslige register over fredede og bevaringsværdige bygninger - FBB.
Bygningerne er juridisk set først udpeget som bevaringsværdige, når de enten er registreret som bevaringsværdige i kommuneplanen eller omfattet af en lokalplan, der udpeger dem som bevaringsværdige. Hvis bygningerne ikke er registreret som bevaringsværdige i kommuneplanen, så kan bygningerne nedrives uden offentlig høring. Det er derfor muligt, at der kan blive givet nedrivningstilladelse til en bygning med en SAVE-registrering på 3-4. Disse bygninger er ofte markante og uerstattelige bygninger, der ikke bør nedrives uden offentlig høring og politisk stillingtagen.
Forvaltningen foreslår derfor, at bygningerne registreret med SAVE-værdi 3-4 udpeges som bevaringsværdige i kommuneplanen ved et kommuneplantillæg eller ved førstkommende revision af kommuneplanen. Der vil i så fald først blive taget stilling til, om bygningerne kan nedrives, når der er gennemført offentlig høring, og det vil forudsætte politisk stillingtagen. Der gives således med udpegningen ikke afslag på nedrivning.
I forbindelse med Kommuneplan 2021 blev der også arbejdet med kulturmiljøer. Der er udpeget 40 kulturmiljøer i Rebild Kommune, som kan ses i bilag 3. De værdifulde kulturmiljøer, som er udpeget i kommuneplanen, er både udpegninger fra Nordjyllands Amt og Arkitektskolens screeninger. I bilag 4 kan ses de screeninger, som arkitektskolen i Aarhus har udarbejdet i Rebild Kommune. Både bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøerne er en del af Rebild Kommunes kulturarv.
Støtte til bevaringsværdige bygninger
Forvaltningen foreslår følgende kriterier for støtte til bevaringsværdige bygninger:
Hvilke bygninger kan få støtte:
Forvaltningen foreslår, at der vil kunne søges støtte til bygninger, der har en bevaringsværdi på 1-4. Støtten bør ikke - som tidligere besluttet - være afhængig af, at der er udarbejdet en bevarende lokalplan eller givet afslag på nedrivning.
Bevaringsværdige bygninger i Rebild Kommune er vurderet ud fra registreringssystemet SAVE. Ikke alle områder i kommunen er blevet vurderet. Hvis der søges om støtte på en bygning, der ikke er SAVE-registeret, vil forvaltningen vurdere, om bygningen vurderes at have en bevaringsværdi på 1-4.
Der kan ikke gives støtte til sekundære bygninger på ejendommen f.eks. udlænger efter byfornyelsesloven.
Hvad kan der gives støtte til:
- Tilskuddet kan gives til istandsættelse bygningens klimaskærm, som f.eks.:
- Tage, herunder tagrender og kviste, tårne og ovenlys
- Ydermure, herunder facadeudsmykning og arkitektoniske detaljer
- Vinduer, herunder opsætning af indvendige forsatsrammer og koblede rammer, døre og porte
- Karnapper, altaner, verandaer og udestuer, der er en del af den oprindelige bygning
- Gundamenter, herunder kældernedgange og stenkipning under tagdryp, indgangspartier, herunder udvendige adgangstrapper.
Hvor meget kan man få i støtte:
Retningslinjer og praksis for tildeling af midler vil være således:
- Der kan maksimalt opnås støtte til 50% af udgifterne til projektet.
- Det maksimale støttebidrag, der kan tildeles er 50.000 kr.
- Der kan i særlige tilfælde meddeles støtte på op til 150.000 kr. på bevaringsværdige bygninger med en særlig karakter, og hvor renoveringen har væsentlige udgifter for ejer.
Forvaltningen foreslår, at der afsættes en årlig pulje på 300.000 kr. inkl. refusion fra Bolig- og Planstyrelsen. Der kan søges støtte fra Landsbyfornyelsesrammerne, og den kan anvendes i byer med færre end 4.000 indbyggere og i det åbne land. Derved kan midlerne ikke benyttes i Støvring by. Hvis der gives støtte til en eller flere bygninger i Støvring by, så vil der samlet være tilsvarende færre midler, da beløbene tages fra puljen, uden at der modtages refusion fra Bolig- og Planstyrelsen. Forvaltningen anbefaler derfor, at der ikke meddeles støtte til bevaringsværdige bygninger i Støvring.
Hvis det samlede beløb ikke uddeles, forbliver midlerne på konto til landsbyfornyelse og nedrivning og kan anvendes dertil.
Hvordan behandles ansøgninger:
Forvaltningen foreslår, at der kan ansøges om støtte til bevaringsværdige bygninger en gang årligt, hvor muligheden for støtte annonceres med en frist på mindst en måned.
Ansøgningerne til støtte til bevaringsværdige bygninger vurderes af forvaltningen og støtte godkendes efterfølgende af Teknik- og Miljøudvalget. Der oplyses om muligheder for støtte på hjemmesiden.