Fraktal – Ventesal for kunst og poesi (herefter ”Fraktal”) er en udstillingsplatform, som præsenterer aktuel samtidskunst og poesi, der knytter sig til skoven som tema og scene.
Fraktal blev grundlagt i 2021 og åbnede den første udstilling i Skørping Station i foråret 2022.
Fraktal er et gratis tilbud til alle borgere i Rebild Kommune, som får mulighed for at møde samtidskunst og poesi af høj kvalitet helt lokalt.
Foreningen tegnes af tre lokale personer med hver deres professionelle baggrund og uddannelse indenfor kunst og litteratur, som havde en fælles drøm om at skabe en udstillingsplatform for samtidskunst og poesi, der skulle knytte sig til Rold Skov.
Med midler fra Rebild Kulturråd, Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond har Fraktal i løbet af de sidste to år inviteret ca. 30 professionelle kunstnere og digtere fra både Danmark og udlandet til at gå i dialog med lokalsamfundet gennem udstillinger, performances, workshops, læsekredse, kunstvandringer og senest en poesifestival, som alt sammen i en eller anden forstand har haft naturen som omdrejningspunkt, enten ved at foregå i naturen eller ved at handle om den.
Fraktal er yderligere beskrevet i vedlagte bilag.
Fraktals ambition er dels at skabe møder mellem kunsten og naturen og det lokale liv i Rebild Kommune, dels at undersøge forholdet mellem natur og menneske. Forståelsen af dette indbyrdes afhængighedsforhold anser Fraktal som en nøgle til at forstå den økokrise, verden befinder sig i. ”Kunsten har her et særligt potentiale, som en indgang til at erfare, opleve og forstå naturen på nye og anderledes måder, som igen kan lede til nye tanker og ideer.”
Omkring 2/3 af Fraktals publikum er lokale besøgende, som kommer i alle aldre og fra alle samfundslag, derudover kommer mange gæster rejsende langvejs fra for at opleve Fraktal. Det gælder kulturforbrugere i almindelighed, men også fagfolk i form af kuratorer fra Kunsten i Aalborg og Glyptoteket i København, samt professionelle kunstnere og kunstfaglige fra fx Arthub Copenhagen og Aarhus Universitet.
Fraktal har markeret sig på kunstscenens danmarkskort som et opsigtsvækkende nyt sted for samtidskunst - med en profil, som er unik i en dansk kontekst. Publikumstallet har bevist, at Skørping by og Rebild Kommune sagtens kan rumme et sted som Fraktal, som har fuldt hus til ferniseringer og øvrige arrangementer. Fraktal har modtaget tilsagn om programstøtte fra Statens Kunstfond til deres program for 2024, hvis betyder, at Fraktal anses for et “statsanerkendt udstillingssted”.
Det samlede besøgstal ligger på ca. 500 om året. Indtil videre er Fraktal drevet på frivillig basis kun med kapacitet til en ugentlig åbningsdag (samt efter aftale) i udstillingsperioderne. Hertil skal bemærkes, at udstillingerne kan opleves udefra, og der har været udstillet et kunstværk på Jamborettepladsen, som har været tilgængelig for alle.
De første 2 år modtog Fraktal opstartsstøtte fra Statens Kunstfond. Det er midler, som må bruges på alt, hvad der har med opstart og drift at gøre, dvs også husleje. I 2023 har Fraktal modtaget "programstøtte" til 2024, og det indebærer at de nu er et statsanerkendt udstillingssted og dermed forpligtet til at udbetale visningsvederlag til de udstillende kunstnere (udover det almindelige kunstnerhonorar), som de kan få delvist refunderet af Slots- og Kulturstyrelsen ved årets afslutning. Det indebærer, at de højst må bruge 20% af de tildelte midler på drift, dvs 25.000 kr. Programstøtten kan altså ses som en blåstempling, og Fraktal kommer ind under fanebladet "statsanerkendte udstillingssteder" i Kulturministeriet, sammen med kunstmuseerne og kunsthallerne.
Fraktals udfordring er driftsøkonomien. Huslejen er på ca. 70.000 kr. om året og kan ikke dækkes af fondsmidler.
På nuværende tidspunkt har foreningen tilsagn om støtte til deres udstillingsprogram i 2024 fra Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond og Den Jyske Kunstfond, som tilsammen giver 350.000 kr. Foreningen har vist, at de er gode til at hente projektmidler hjem til udstillinger og arrangementer, men de har vanskeligt ved at sikre driften i form af husleje og forbrug.
Fraktal kan derfor blive nødsaget til at opsige lokalet på Skørping Station i løbet af 2024, hvilket vil true deres eksistens. De er meget afhængige af lokalet på Skørping Station, da det er via denne unikke lokation, at de når ud til alle deres målgrupper.
Fraktal ansøger om kommunal medfinansiering i form af driftsstøtte til huslejen. Kommunal driftsstøtte vil desuden forbedre Fraktals muligheder for at hente fondsmidler og på den måde bidrage til at sikre mere kunst og kultur til kommunen.
Forvaltningens bemærkninger
Fraktals fokusområder og aktiviteter går i tråd med byrådets Vision 2035, idet de bidrager med mangfoldighed i både deres aktiviteter og målgrupper og på den måde skaber en platform for nye fællesskaber, som de som forening pt. står alene med i Rebild Kommune, og samtidig bidrager de til opfyldelsen af Vision 2035 ved at lave aktiviteter i og med naturen som omdrejningspunkt og i samarbejder med øvrige lokale foreninger og institutioner.
Det er forvaltningens vurdering, at et driftstilskud til Fraktal ikke vil åbne op for en tilstrømning af lignende ansøgninger fra øvrige foreninger. Fraktal er med deres såvel høje kunstneriske niveau, nationale anerkendelse samt høje aktivitetsniveau en unik kunstforening i Rebild-sammenhæng. Foreningen er opbygget over en længere periode med stor investering af frivillige kræfter og fondsmidler, hvoraf der ikke findes tilsvarende foreninger indenfor kunstgenren i Rebild Kommune.
Forvaltningen bemærker, at der ikke er afsat midler til driftsstøtte til Fraktal. Så en eventuel støtte vil kræve en politisk prioritering.