Der er gennem de sidste par år sket en stor stigning i antallet af børn, der er vurderet i målgruppen til et paragraf 32 tilbud. Et barn vurderes at være i målgruppen for paragraf 32, såfremt barnet har vidtgående og varige, fysiske eller psykiske handicaps. Kommunen er forpligtet til at sikre et relevant dagtilbud til disse børn jf. servicelovens § 32. Tilbuddet kan både oprettes som en specialbørnehave, som kommunen i dag har på Læringscenter Himmerland eller som individuelle tilbud i den almene børnehave, hvis barnet profiterer af at være i alment dagtilbud med støtte. Visitationerne foretages af Det Centrale Visitationsudvalg efter faglig vurdering fra relevante fagpersoner ift. det sociale, sundhedsfaglige og PPR. Der er revisitation af alle børn hvert halve år. Udgangspunktet for visitationen er med udgangspunkt i kommunens inklusionsstrategi - udviklende fællesskaber, hvor det fokuseres på at se på muligheden for at etablere et relevant tilbud i eksisterende dagtilbud. Dette er dog ikke altid muligt, da nogle børns udfordringer er af en sådan karakter, at der er behov for et specialdagtilbud.
Der er de senere år sket en markant stigning i antallet af børn, der er i målgruppen for paragraf 32
Tallene viser en stigning - og samtidig er Det Centrale Visitationsudvalg bekendt med at flere børn forventes indstillet til målgruppevurdering i forhold til § 32.
Specialbørnehaven på Læringscenter Himmerland har p.t 7 børn i Børnehuset og 3 børn i afdelingen på skolen for børn med multiple funktionsnedsættelser. Aktuelt er der flere børn på venteliste til en plads i det specialiserede dagtilbud på Læringscenter Himmerland, hvorfor der er behov for en udvidelse af nuværende tilbud hurtigst muligt. Dette er ikke fysisk muligt i de nuværende rammer på Læringscenter Himmerland. På den baggrund foreslås der oprettet et tilbud til yderligere 4-6 børn på en anden lokation hurtigst muligt, så kommunen kan sikre de nødvendige antal pladser til børn, der har behov for et specialiseret tilbud.
Forvaltningen har sammen med Læringscenter Himmerland samt Plan, Byg og Vej forholdt sig til flere muligheder og har konkret arbejdet videre med 2 muligheder for at udvide tilbuddet ved at oprette en satellit et andet sted i kommunen. Da der er specifikke krav til lokalerne, der skal anvendes til børnehavebørn, er der kigget på eksisterende børnehaver og ledige lokaler, der er egnet til en specialgruppe.
Model 1: Satellit i eksisterende børnehave Tuen i Haverslev.
Forvaltningen har sammen med Læringscenter Himmerland, Dagtilbudsleder i Tuen samt Plan, Byg og Vej set på muligheden for at oprette en satellit til børnehaven på Læringscenter Himmerland i lokaler i
børnehaven Tuen i Haverslev. Der er kigget på Tuen, fordi det reelt er plads hertil samt at det ligger i en anden del af kommunen end det nuværende tilbud.
Tuen er i dag en børnehave med SFO som er beliggende i Haverslev. Tuen har egnede lokaler, hvor der vil kunne anvendes en del af huset bestående af mindre garderobe, eget toilet samt 2 mindre lokaler, der ligger forholdsvis skærmet fra resten af huset. Det vurderes, at der i lokalerne vil kunne være 4-6 børn, der har specialiserede behov. Antallet kan variere lidt alt efter de enkelte børns særlige udfordringer.
Faglig set vil der være gode argumenter til at få en satellit af specialbørnehaven, der ligger i tilknytning til et almen tilbud, da nogle børn i målgruppen i høj grad vil kunne profitere af at være tættere på almenmiljøet. Grunden til at der peges på dagtilbuddet i Haverslev er, at det vurderes, at dagtilbuddet har plads, at der skal ske et minimum af ændringer i eksisterende bygninger samt at det vil være godt med et tilbud i den ende af kommunen til de børn, der vil kunne profitere af at være i en specialiseret dagtilbud.
I Haverslev/Ravnkilde er SFO'en som det eneste sted i kommunen organiseret direkte under børnehavens ledelse - og ikke under skolen. Konkret betyder det, at SFO-børnene efter skole går over til børnehaven og er i SFO-tilbud der.
Såfremt der skal skabes plads til en mindre specialgruppe i Tuen vil det være muligt at flytte SFO-børnene til skolens lokaler.
Såfremt der oprettes en satellit af tilbuddet i Tuen eller i en eksisterende børnehave vil der skulle være et forpligtende samarbejde mellem ledelse af LCH og dagtilbuddet. Konkret vil ledelsen være forankret under Læringscenter Himmerland, men dele af den daglige ledelse af specialgruppen vil blive varetaget af den stedlige dagtilbudsleder. Dette aftales konkret efter en evt. beslutning. Det vil være optimalt med et godt og konstruktivt samarbejde på tværs for netop at udnytte de fordele, der vil være ved at samle alment og specialgruppe ift. kompetenceudvikling, sparring og anvende medarbejdere på tværs ved behov eller fravær i øvrigt.
Dagtilbudsleder i Tuen oplyser, at bestyrelse eller medarbejdere i Tuen ikke ser en oprettelse af en specialgruppe i Tuen som en fordel, fordi det organisatorisk og ledelsesmæssigt ikke bliver en del af dagtilbuddet, men derimod en gruppe, hvor der skal indgås et forpligtende samarbejde med.
Model 2: Oprette satellit i børnehavedelen i Hellum.
En anden mulighed er at oprette en specialgruppe i børnehavedelen i Hellum i de bygninger, hvor der tidligere var børnehave. Bygningerne vil kunne tages i anvendelse som de er uden større bygningsmæssige ændringer udover oprydning, rengøring og evt. maling - og dette er godkendt bygningsmæssig af Plan, Byg og Vej. Børnehavehuset rummer i dag flere rum samt egne toiletter, der vil kunne anvendes. Tilbuddet vil kunne rumme flere børn i målgruppen.
En oprettelse af et tilbud i Hellum vil ikke give de fordele, der vil kunne være ved at oprette et tilbud i tilknytning til et alment miljø. Der vil ikke være mulighed for spejling eller samarbejde mellem special- og almenmiljøet på daglig basis.
Det vil ligeledes kræve en anden organisering i og med, at der ikke vil kunne etableres et samarbejde med et eksisterende tilbud. En oprettelse af et tilbud i Hellum vil ikke give en fordel ift. at sikre et specialiseret dagtilbud i den anden ende af kommune og dermed ikke kunne være med til evt. at mindske kørsel og kørselstid for børnene i specialtilbuddet.
Forvaltningens bemærkninger
Stigningen i børn, der har behov for et specialiseret tilbud i regi af specialbørnehave, er p.t. stigende og for at sikre endnu bedre tilbud i tæt tilknytning til almenområdet er det vigtigt, at der arbejdes med muligheder for tilbud, hvor det er muligt at etablere et godt samarbejde på tværs af special- og alment på daglig basis. Dette er vigtigt for de børn, der vil kunne profitere af at være tættere på almenmiljøet. Desuden må det forventes, at et konkret samarbejde på tværs af special- og almenmiljøet vil kunne være til gavn for kompetenceudviklingen hos personalet med fokus på at sikre bedst mulig trivsel og udvikling for alle børn.
Beslutning fra Børne- og Familieudvalget, 15. marts 2023, pkt. 35:
Beslutning udsættes til skole og dagtilbuds analysen foreligger.
Genoptagelse af sag
Børne- og Familieudvalget valgte i marts måned at udsætte sagen omkring forslag om oprettelse af en satellit af LCH til analysen af skole og dagtilbud forelå.
Selve analysen er fremlagt på byrådets temamøde den 30. marts og desuden været til drøftelse på Børne- og Familieudvalgsmøder siden da. Der er endnu ikke truffet beslutninger i forhold til analysen. Men da kommunen lovgivningsmæssigt er forpligtet til at sikre et relevant § 32 tilbud til børn i målgruppen herfor er det nødvendigt, der træffes beslutning om der skal oprettes en satellit af børnehuset Læringscenter Himmerland eller om børnene i stedet skal tilbydes evt. ledige pladser i de omkringliggende kommuner.
Baggrunden for sagen var, at der gennem de senere år er sket en stigning i antallet af børn, der er vurderet i målgruppen til et paragraf 32 tilbud. Et barn vurderes at være i målgruppen for paragraf 32, såfremt barnet har vidtgående og varige, fysiske eller psykiske handicaps. Kommunen er forpligtet til at sikre et relevant dagtilbud til disse børn jf. servicelovens § 32. Tilbuddet kan både oprettes som en specialbørnehave, som kommunen i dag har på Læringscenter Himmerland eller som individuelle tilbud i den almene børnehave, hvis barnet profiterer af at være i alment dagtilbud med støtte. Visitationerne foretages af Det Centrale Visitationsudvalg efter faglig vurdering fra relevante fagpersoner ift. det sociale, sundhedsfaglige og PPR. Der er revisitation af alle børn hvert halve år. Udgangspunktet for visitationen er med udgangspunkt i kommunens inklusionsstrategi - udviklende fællesskaber, hvor det fokuseres på at se på muligheden for at etablere et relevant tilbud i eksisterende dagtilbud. Dette er dog ikke altid muligt, da nogle børns udfordringer er af en sådan karakter, at der er behov for et specialdagtilbud.
Hvis kommunen ikke har et relevant tilbud til et barn i målgruppen for § 32 skal kommunen konkret arbejde på at sikre et relevant tilbud enten ved selv at sørge for oprettelse af et tilbud eller købe pladser i omkringliggende kommuner.
I forbindelse med revisitationen af alle § 32 barn i kommunen her i maj måned er der nu 3 børn på venteliste til et tilbud i Børnehuset på LCH. Disse børn har i dag et § 32 tilbud i en almen børnehave med støtte, men det vurderes ikke at børnene trives og udvikler sig tilstrækkeligt i de rammer de har. Der er således bekymring for, at manglende støtte på så tidlige tidspunkter i børnenes liv, kan medvirke til, at barnet på sigt får ringere udviklingsmuligheder samt får behov for endnu dyrere foranstaltninger.
Derudover er vi bekendt med, at flere børn inden for kort tid forventes at få behov for et specialiseret dagtilbud, hvor det ikke vil være hensigtsmæssigt at dette oprettes i et alment tilbud. Forvaltningen er p.t. undersøgende på, om vi kan få pladser til børnene i §32-tilbud i nabokommunerne, da kommunen er forpligtede til at have tilstrækkeligt med pladser til børn i målgruppen.
Der vurderes at være behov for at øge kapaciteten med 4-6 pladser for at kunne sikre det nødvendige antal pladser i den kommende tid.
Såfremt der ikke træffes beslutning om, at der oprettes en satellit af § 32 tilbud i kommunen vil det være nødvendigt at visitere børnene til evt. ledige relevante specialdagtilbud udenfor kommunen. Denne løsning må forventes at blive langt dyrere, da børnene skal transportere til børnehaver uden for kommunen, nogle af tilbuddene vil være dyrere, ligesom der nogle gange ses en merudgift til fx talepædagogisk indsats samt øget tidsforbrug til transport mv. til de fagpersoner fra Rebild, der skal føre tilsyn med barnet.
Muligheder for satellit andre steder end tidligere peget på
Forvaltningen har været ved at kigge nærmere på, om der kunne være andre steder, hvor der kunne oprettes en satellit til Børnehuset LCH. Der har således udover de to forslag, der tidligere er fremsat konkret kigget på børnehaven i Blenstrup og i Kildehaven, da det er de eneste tilbud, hvor der umiddelbart kan være plads hertil.
Model 3: Satellit i eksisterende børnehave Kildehaven i Bælum
Kildehaven er i dag en børnehave beliggende i Bælum i tilknytning til skolen. Kildehaven har to lokaler, der vil kunne anvendes til formålet. Det er dog vurderingen, at der max kan være 4 børn i de lokaler og der kan være udfordringer, hvis et af børnene har helt særlige behov for skærmning. Der er toiletter lige ved siden af de konkrete lokaler, men garderoben vil skulle deles med børnene i almenområdet. Dette vil kræve organisering mellem alment tilbuddet og specialtilbuddet for ikke at belaste de børn, der ikke vil kunne rumme mange børn i en garderobe. I Kildehaven vil der være mulighed for at etablere en særskilt legeplads - dog op mod skolegården.
Faglig set vil der være gode argumenter til at få en satellit af specialbørnehaven, der ligger i tilknytning til et almen tilbud, da nogle børn i målgruppen i høj grad vil kunne profitere af at være tættere på almenmiljøet.
Såfremt der oprettes en satellit af tilbuddet i en eksisterende børnehave, vil der skulle være et forpligtende samarbejde mellem ledelse af LCH og dagtilbuddet. Konkret vil ledelsen være forankret under Læringscenter Himmerland, men dele af den daglige ledelse af specialgruppen vil blive varetaget af den stedlige dagtilbudsleder. Dette aftales konkret efter en evt. beslutning. Det vil være optimalt med et godt og konstruktivt samarbejde på tværs for netop at udnytte de fordele, der vil være ved at samle alment og specialgruppe ift. kompetenceudvikling, sparring og anvende medarbejdere på tværs ved behov eller fravær i øvrigt.
Mulighed for satellit i eksisterende børnehaven Valhalla i Blenstrup er undersøgt
Valhalla er i dag en børnehave incl. SFO beliggende i Blenstrup i tilknytning til skolen. Valhalla har to lokaler, der måske vil kunne anvendes til formålet. Der vil max kunne være 4 børn i de lokaler og der kan være udfordringer, hvis et af børnene har helt særlige behov for skærmning. I Valhalla kan der ikke peges på lokaler, der ligger afskærmet, hvilket betyder, at de ligger op ad fællesrummet med megen gennemgang hele dagen af alle i huset og anvendes desuden til diverse aktiviteter. Førskolegruppen og SFO'en er ligeledes tilhørende ovenpå i huset, hvilket må forventes også at give støj. Toiletter ligger ikke i tilknytning til lokalerne, hvilket også kan være en udfordring. Legepladsen i Valhalla er ikke umiddelbart velegnet til denne målgruppe af børn, da de ikke kan afskærmes fra almen børnene, hvis der er behov herfor og desuden er legepladsen ikke hegnet ind. Den faglige vurdering er, at Valhalla ikke kan gøres til et ideelt sted ift. målgruppen, hvorfor dette ikke medtages som et reelt forslag.
Hvis der peges på en løsning i forhold til § 32 i Hellum, skal der være en opmærksomhed på, at det betyder, at den løsning ikke kan tænkes ind ift. kapacitetsudfordringerne på dagtilbud i Skørping