Generelt
Forvaltningen har opstartet planarbejdet for en solcellepark på ca. 218 ha ved Abildgårdsvej mellem Byrsted og Øster Hornum, hvoraf ca. 178 ha er solceller. Solcelleparken kræver et tillæg til kommuneplanen og en lokalplan for at udlægge arealet til teknisk anlæg, der muliggør etableringen af solcelleparken. Forvaltningen har vurderet, at der skal udarbejdes en miljørapport, idet planerne og det konkrete projekt vurderes at kunne få en væsentlig virkning på miljøet.
Planområdet for både kommuneplantillæg og lokalplan består af selve solcelleparken, hvorimod det konkrete projekt består af solcelleparken og en undersøgelseskorridor for et kabeltracé til en transformerstation i Ferslev, beliggende i Aalborg Kommune. Området fremgår af oversigtskort i bilag 1.
Der har været dialog og koordinering med forvaltningen i Aalborg Kommune i forbindelse med foroffentligheden, da projektet går på tværs af kommunegrænsen. Opsamling på foroffentligheden forventes at blive behandlet på Aalborg Kommunes By- og landskabsudvalg d. 25. januar 2024.
Det forventede kabeltracé til transformerstationen i Ferslev undersøges i en korridor på 300 meter i bredden og 12 kilometer i længden. Den eksakte kabelføring er ikke fastlagt, men i udgangspunktet vil den følge veje og stier og blive tilpasset i forhold til resultatet af miljøkonsekvensvurderingen. Den del af undersøgelseskorridoren, der er placeret i Rebild Kommune, er cirka 6,5 kilometer.
Foroffentlighed og afgrænsning
Som en del af udarbejdelsen af tillæg til kommuneplanen og miljøkonsekvensrapporten er der blevet afholdt en foroffentlighed, hvor offentligheden har haft mulighed for at dele forslag og ideer til planlægningen, og hvad der skal undersøges i miljøvurderingen. Foroffentligheden er blevet afholdt over to omgange, da lodsejerne langs undersøgelseskorridoren for kabelføringen ikke havde fået et orienteringsbrev ved første høring. Foroffentligheden forløb hhv. den 15. juni til 20. juli 2023 og den 7.-23. november 2023.
Parallelt med foroffentligheden er der blevet lavet et udkast til afgrænsningsnotat til miljøkonsekvensrapporten, som er sendt i høring hos berørte myndigheder. Afgrænsningsnotatet fastlægger hvilke miljøforhold, der skal indgå i undersøgelserne, og hvor omfattende og detaljeret disse skal fremgå i rapporten. Relevante høringssvar fra både offentligheden og berørte myndigheder indarbejdes i det endelige afgrænsningsnotat. Udkast til afgrænsningsnotatet er i bilag 2.
Afgræsningsnotatet fastlægger, at følgende emner indgår i miljøkonsekvensrapporten
- Befolkningen
- Rekreative forhold i driftsfasen
- Støj og vibrationer i anlægsfasen og driftsfasen
- Biodiversiteten
- Natura 2000
- §3 natur
- Bilag IV arter og rødlistet arter
- Flora og fauna
- Træer
- Naturarealer
- Vand
- Overfladevand
- Grundvand og drikkevandsinteresser
- Grundvandssænkning
- Klima
- Drivhusgasser i anlæg og driftsfasen
- Menneskers sundhed
- Refleksionsgener for trafiksikkerhed
- Refleksionsgener for naboer
Behandling af høringssvar
Der er modtaget 37 høringssvar i alt (to af de indsendte høringssvar er enslydende), heraf er 5 af dem fra berørte myndigheder. Bilag 3 (hvidbogen) indeholder forvaltningens behandling af de indkomne svar fra foroffentligheden og høring af berørte myndigheder. I bilag 4 er alle høringssvarene vedlagt i deres fulde længde.
De indkomne høringssvar, som er behandlet i bilag 3, omhandlede hovedsageligt følgende emner:
Naboerne til solcelleparken skal behandles ordentligt i form af kompensationsmuligheder både ift. grøn pulje og midler til lokale projekter såsom MeNaTeket og nye stisystemer
Forslag om økonomi og ejerforhold kan ikke indgå i planerne. I stedet vil de indgå i drøftelser mellem bygherre og lokalområdet. Stier inden for lokalplanområdet kan sikres gennem lokalplanen.
Rebild Kommune administrerer Grøn Pulje. Økonomien i Grøn Pulje er til rådighed, når anlægget er i drift. I den forbindelse tages der konkret stilling til, hvordan puljen skal udnyttes, og der er mulighed for at søge om ovenstående punkter. Det vurderes ikke, at der allerede nu skal tages stilling til, hvordan puljen disponeres.
Bekymringen omkring forringelse af naboboligernes værdi
Borgere, der bor i nærheden af et kommende solcelleanlæg, har mulighed for at anmelde krav om betaling for værditab, som betales af opstiller. Det er Energistyrelsens Taksationsmyndighed, der træffer afgørelse om værditab.
Bekymring for synligheden af anlægget
Den landskabelig påvirkning er i forvejen et stort fokus fra forvaltningen og bliver undersøgt i miljøkonsekvensrapporten. Synligheden kan mindskes ved hjælp af beplantning, som lokalplanen kan være med til at sikre.
Bekymring for om solcellerne forurener
Påvirkningen af drikkevandsinteresserne vil blive undersøgt i miljøkonsekvensrapporten. Opstiller har orienteret, at de ikke anvender solceller, der indeholder PFAS.
Uforstående overfor udtagning af god landbrugsjord
Ved lokalisering af egnede arealer til solcelleanlæg, er der mange faktorer, som spiller ind herunder nærhed til nettilslutning, antal nære naboer, landskabelige udpegninger. Det er en politisk afvejning og beslutning, hvordan arealerne i det åbne land skal prioriteres og disponeres.
Bekymring for påvirkningen af naturen og miljøet herunder genskin, støj og refleksion samt grundvandet.
De nævnte bekymringer er alle noget, som vil blive undersøgt i miljøkonsekvensrapporten.
Mulighed for at koble solcelleparken på højspændingsledning
Det er muligt at koble solcelleanlæg på højspændingsledningen, men Energinet tillader kun dette som en midlertidig løsning, og der skal derfor på sigt findes et tilslutningspunkt til en transformerstation, hvortil der skal føres et nedgravet kabel.
Bekymring for påvirkning af naturen og sundheden ved nedgravning af kabel
Kabelføringslinjen er i denne sammenhæng en 300 meter bred undersøgelseskorridor i den kommende miljøkonsekvensrapport. Indenfor denne skal den mest hensigtsmæssige linjeføring af kablet findes med hensyn til natur, beboelse, ledninger, anlæg mv. Det er derfor ikke tiltænkt at hele den viste kabeltracé skal graves op og indeholde ledninger.
Spørgsmål til metoden for nedgravning af kabel og fremtidigt deklaration i forhold til jordvarmeanlæg og nedsivningsanlæg.
Der er brug for 12 -20 meter bredde i forbindelse med gravearbejdet, og eksisterende veje eller stier vil blive foretrukket til nedgravning. Bygherren har oplyst, at der arbejdes efter forsigtighedsprincippet, og at der holdes en minimumsafstand på 4 meter til beboelse.
Eksisterende servitutter og planer skal respekteres, og der vil i udgangspunktet ikke fældes træer eller ryddes beplantning.
Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen vurderer, at de indkomne høringssvar ikke giver anledning til ændringer eller tilføjelser i afgrænsningen af miljøkonsekvensrapporten (bilag 2). Emnerne fra høringssvarene vurderes at være omfattet i udkastet til afgrænsningsnotatet og vil derfor blive undersøgt i forbindelse med miljøvurderingen, herunder de landskabelige påvirkninger, tilgængelighed via stier og beplantning m.m. Lokalplanen kan udlægge og sikre stier inden for planområdet, og lokalplanen kan indeholde bestemmelser vedr. beplantning, herunder placering, omfang, art og højde.