Borgmesterkæden
Borgmesterkæden er et resultat af mange forenede lokale kræfter. Her kan du læse beretningen om hvordan den blev skabt.
Typisk er kæden en gave fra kommunens erhvervs- og borgerforeninger hvilket også er gældende for Rebild Kommunes borgmesterkæde. Foreninger fra hele kommunen har bakket op om projektet. I alt har initiativtageren, Ingo Grimnitz fra Støvring Handelsstandsforening, fået økonomisk støtte fra 33 sponsorer til kæden.
Se forfatter Helge Qvistorffs beretning om borgmesterkæden og dens symboler nedenfor.
Den centrale del af borgmesterkæden er kommunens byvåben der viser tre bøgetræer i et bakkelandskab. To væsentlige elementer fra naturen i Rebild Kommune.
-
En borgmesterkæde er ingen tilfældighed. Den skal favne og symbolisere den kommune, den repræsenterer. Således også med Rebild Kommunes kæde.
Guldsmed Annette Olsson står for designet og udførelsen af kæden. Anette Olsson har værksted hos Ingo Grimnitz i guld-smedeforretningen Den Sorte Diamant i Støvring.
Grimnitz spurgte allerede før jul 2006 Annette Olsson, om hun ville stå for opgaven.
Hun forberedte sig på arbejdet ved at gå på biblioteket og låne bøger om de tre gamle kommuner: Nørager, Skørping og Støvring. Desuden tog hun udgangspunkt i den ny kommunes byvåben, der symboliserer områdets smukke natur.
- Træerne, bladene og naturen i det hele taget – det er jo det, man kommer til at kende Rebild Kommune for. Og det passede også til, at jeg ikke ønskede en kæde med moderne former.
Der ligger mange timers arbejde i borgmesterkæden. Først i form af tegninger og siden hen i værkstedet. Undervejs hyppig dialog med Ingo Grimnitz, forfatteren Helge Qvistorff og borgmester Anny Winther. Omkring 150 timer i alt har Annette Olsson brugt i de ca. 6 måneder, processen varede - timer hun har måttet finde efter normal arbejdstid.
Det er helt klart min hidtil største opgave, fortæller Annette Olsson, som selv er meget tilfreds med det færdige resultat. Kun ønsker hun, at hun kunne have brugt mere rødguld i kæden, men 'det er jo meget dyrt'.
Fra såvel borgmester som mange andre er kæden blevet rost. Nogle har i positiv betydning kaldt den feminin i sit udtryk, men Annette Olsson forsikrer, at den er blevet afprøvet på en mandehabit og der ser den også godt ud.
Kædens form
Kædens ene halvdel udgøres af otte plader i sterlingsølv med de motiver fra kommunen, som du kan læse om andetsteds på siden. Sølvpladerne knyttes sammen af bøgeblade i 14 karat rødguld, der sidder på kviste af oxyderet sterlingsølv.
Både på for- og bagside samles kæden af en dråbe, symbolet for de berømte kilder i Rold Skov. Foran fungerer dråben som indramning af Rebild Kommunes byvåben, mens bagsidens dråbe er en sølvplade, der allerede er forsynet med den nuværende borgmesters navn og har plads til efterfølgere. Selve kæden er også forberedt på andre borgmestre. Den kan forlænges, så den – med Anny Winthers ord: 'kommer til at passe til en traditionel, tyk borgmestermave.'
Symboler, myter og anekdoter
Hvad gemmer der sig i kædens mange symboler?
Forfatteren Helge V. Qvistorff fortalte om tankerne og symbolikken, da kæden blev overrakt til borgmester Anny Winther på Spillemands-, Jagt- og Skovbrugsmuseet den 28. juni 2007. Vi har fået lov at gengive talen:
Tankerne bag en ny borgmesterkæde er sikkert mange og vidt forskellige. Fra starten var det ønsket, at Rebild kommunes nye borgmesterkæde skulle symbolisere kommunen, og den smukke kæde, der nu klæder borgmesteren, rummer en række symboler fra den nye kommune.
Rebild kommune er den centrale kommune i Himmerland. Alle andre himmerlandske kommuner ligger i en ring omkring den. Den strækker sig fra det milde Østhimmerland til det mere barske Vesthimmerland og bygger på de tre tidligere kommuner: Skørping, Støvring og Nørager.
På otte små plaquetter fortæller borgmesterkæden om vor fortid, vor nutid og vor fremtid.
1. Kimbrertyren
Himmerland er kimbrernes land, og vi kan ikke finde et bedre symbol på vor landsdel end tyren. Tyren er kimbrernes varetegn, og den står stor, stærk og imposant i Thingbæk Kalkminer, som et minde om dengang, mennesker fra egnen startede et folketog. Folketoget underlagde sig store dele af Europa og udfordrede endda Romerriget, indtil romerne endelig slog dem på De raudiske Marker ved Vercelli i Norditalien i år 102 f. Kr.
2. Nørlund
Et andet historisk symbol er herregården Nørlund, der gennem snart et halvt årtusinde har stået vagt om Rold Skov. Det er i forbindelse med herregården Nørlund, at vi første gang hører om Røverne i Rold Skov, i forbindelse med at Dronning Margrete udtalte: 'Dette er ej et herresæde, men en røverborg!'
Det var hovedsageligt magtfulde kvinder, der regerede på Nørlund Slot. En af dem var Ellen Marsvin, hvis datter Kirstine Munk havde et strålende ægteskab med Christian 4. Lige indtil den dag, da sovekammerdøren var lukket for ham, og Kirstine i stedet gjorde sig til bedste med en tysk rhingreve. Christian 4. blev så oprørt, at han opsatte en sten i Frederiksborg Slotspark til minde om begivenheden – og den står der den dag i dag.
3. og 4. Lindenborg og Boldrup
En af de otte plaquetter viser det andet slot, der har haft stor betydning for egnen og har det den dag i dag. Det er Lindenborg, hvor statsminister Ernst Schimmelmann ejede store dele af det, der i dag er Rebild kommune. En human herremand, der sørgede for, at fæsternes kår bedredes. Så meget, at også andre godser måtte følge efter hans liberale tanker. På langt sigt førte det til husmandsbevægelsen, og derfor skal det herlige, lille og så ægte landbrugsmuseum i Boldrup med. Det er en perle, hvis man vil vide, hvordan det var at leve på landet for år tilbage.
5. Troldeskoven
Rold Skov dækker en stor del af kommunen – næsten hele vejen fra øst til vest. Det er den store seværdighed med et væld af naturens klenodier. En af dem er Troldeskoven. Denne urgamle, forkrøblede men smukke urskov Samtidig rummer den mystik og sagnhistorier. Ikke mindst de troldeagtige øjetræer, der skulle have en særlig helbredende kraft i sig. Skoven er også symboliseret ved de mange små bøgeblade, der pryder borgmesterkæden.
6. Frueskoen
En anden af seværdighederne, der fortjener en plaquette er frueskoen – Danmarks største vildtvoksende orkidé. Orkidéen har vi helt for os selv, da den kun vokser i Rebild kommune.
7. Rebild Bakker
Rebild Bakker er naturligvis også med. Rebild Bakker er blandt andet berømt for sine Rebildfester, hvor danskere og amerikanere og danskamerikanere har fejret Rebildfest siden 1912. Samtidig er det også Danmarks første og indtil nu eneste nationalpark. Bakkerne er ligeledes et billede på det fattige og sandede Himmerland, der var engang, og de mennesker, der levede der. Portalen til nationalparken symboliserer bakkerne.
8. Mekoprint
Nutid og fremtid er repræsenteret med billedet af en af Støvrings store industrier. Nogle har døbt byen 'Lille Silicon Valley' på grund af al den energi, driftighed og visionær tankegang, der er samlet i Støvrings mange innovative virksomheder.
Kilden til berømmelse
Men der mangler én ting: Rebild kommunes allerstørste naturseværdighed – en seværdighed af international karat. Det er vore kilder, der i vandmængde er større end nogen andre kilder i Nordeuropa.
Kildevandet illustreres på borgmesterkæden ved, at kommunevåbnet er indfattet i en dråbe, og på ryggen bærer borgmesteren en dråbe, hvor navnene på de, der kommer til at bære denne kæde, bliver indgraveret.
'Ja, borgmesterkæden er én stor symbolik om den kommune, der er centrum i Himmerland – Rebild kommune.'
©2007 Helge V. Qvistorff