Mangler din virksomhed ekstra hænder?
Jobcenter Rebild kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige IGU-elev til din virksomhed.
Hvad er et IGU-forløb?
Flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i aldersgruppen 18 år - 50 år kan tilbydes en IGU-elevplads. Derudover skal vedkommende have haft folkeregisteradresse i Danmark i mindre end 20 år.
IGU-forløbet har en varighed af 2 år, hvoraf de 20 uger er et skoleforløb med uddannelsesgodtgørelse, og resten er et lønnet praktikforløb i virksomheden. Ordningen bygger på de eksisterende overenskomster og satserne for den 2-årige erhvervsgrunduddannelse (egu).
Praktikdelen
Praktikforløbet i din virksomhed skal give flygtningen erhvervserfaring indenfor forskellige arbejdsopgaver - herunder indsigt i strukturen og arbejdsforholdene på din arbejdsplads.
Dette skal munde ud i, at IGU-eleven får færdigheder i forskellige arbejdsfunktioner, der sikrer kvalifikationer, der er relevante på det danske arbejdsmarked.
Praktikken skal mindst udgøre 25 timer om ugen i gennemsnit. Målet er, at udlændingen får erfaringer med arbejde og samarbejde, der er nødvendige for at opnå en varig, fast tilknytning til arbejdsmarkedet.
Skoleforløbet
Skoleundervisningen udgør i alt 20 uger á 37 timer indenfor 2 år. I denne periode modtager IGU-eleven uddannelsesgodtgørelse. Du bestemmer, hvordan undervisningstimerne skal fordeles på de 2 år.
Undervisningen kan være inden for:
- Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU)
- Forberedende voksenundervisning (FVU)
- Almen voksenuddannelse (AVU)
- HF-enkeltfagsundervisning og Danskuddannelse for voksne udlændinge.
Bonus til din virksomhed
Du kan søge om bonus, hvis du har ansat en flytning i et IGU-forløb. Du får udbetalt 20.000 kr. i bonus af staten, når IGU-eleven har været ansat i seks måneder, og derefter 20.000 kr. når IGU-forløbet er fuldført.
Læs mere om IGU-bonus, og hvordan du søger den på Integrationsviden.dk.
Bonus ved IGU-ansættelse
Jobservice Danmark tilbyder kyndig vejledning
Du er velkommen til at ringe til Jobservice Danmark, som kan besvare spørgsmål om, hvordan din virksomhed kommer i gang, og hvordan IGU-forløbet strikkes bedst muligt sammen.
Kontakt Jobservice Danmark på 72 200 350.
Hvordan ansætter du en IGU-elev?
Du skal aftale IGU-forløbet skriftligt med den flygtning, du vælger at ansætte. IGU-forløbet skal starte senest tre måneder efter, at I sammen har indgået en aftale. Og I skal sammen udarbejde en undervisningsplan for skoleforløbet senest en måned efter, at flygtningen er startet hos dig.
Praktikaftalen og undervisningsplanen opretter du sammen med IGU-eleven i Vitas. Når aftalen er oprettet, skal IGU-eleven underskrive aftalen.
Husk, at der er mulighed for at starte med at have flygtningen i en virksomhedspraktik, inden du beslutter dig for at etablere et 2-årigt IGU-forløb sammen med vedkommende.
Kontakt Jobcenter Rebild og hør mere om muligheden for at ansætte en flygtning i et IGU-forløb og hvilke kandidater, vi har, som matcher din virksomhed.
Læs mere om IGU