Redskaber til opkvalificering og job
Når du er ledig, er der mange redskaber, du kan bruge for at blive opkvalificeret og forbedre dine muligheder for at komme videre i job.
Du kan forbedre dine kompetencer og fremme dine jobmuligheder ved at gå i voksenlære eller tage et erhvervsrettet kursus. Du kan få foden indenfor i en virksomhed med en virksomhedspraktik eller prøve nye veje med et job med løntilskud.
Der er mange muligheder for opkvalificering og tilbud, som hjælper dig på vej til et ordinært job. Læs mere nedenfor og kontakt din rådgiver i Jobcenter Rebild for at få hjælp til at komme videre i job eller uddannelse.
-
Hvis du gerne vil forbedre dine chancer for at få job, eller hvis du gerne vil skifte spor, er det en god idé at gå i voksenlære og blive faglært.
Du får papir på dine nye kompetencer som faglært, hvilket med sikkerhed vil gøre dig stolt, derudover vil det også give dig mere i løn i dit kommende arbejde.
Bliv opkvalificeret og få en erhvervsuddannelse ved at gå i voksenlære i en virksomhed. Kravet er, at du er over 25 år. Derudover skal du være:
- ufaglært
- faglært og have været ledig i tre måneder
- faglært og have en forældet uddannelse (ikke brugt i fem år)
Løn
Som voksenlærling får du voksenelevløn, både mens du er i praktik og i skoleperioder, og virksomheden får tilskud til din løn.
Kontakt Jobcenter Rebild
Kontakt din rådgiver i Jobcenter Rebild, hvis du går med tanker om at blive faglært, så du får bedre jobmuligheder. Din rådgiver kan hjælpe dig videre med, hvordan du kommer i gang.
-
Som dagpengemodtager eller fleksjobvisiteret kan du muligvis have ret til seks ugers jobrettet uddannelse fra første ledighedsdag.
Dagpengemodtager
Som dagpengemodtager er det din a-kasse, der administrerer 6 ugers jobrettet uddannelse. Du skal derfor kontakte din a-kasse, hvis du har spørgsmål eller ønsker at benytte dig af tilbuddet.
Læs i øvrigt mere om voksenuddannelse for ledige
Fleksjobvisiteret
Som fleksjobvisiteret er det jobcenteret, der træffer afgørelse om 6 ugers jobrettet uddannelse - kontakt derfor Jobcenter Rebild og hør om dine muligheder.
Læs mere om 6 ugers jobrettet uddannelse på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings (STAR) hjemmeside.
-
Som ledig dagpengemodtager, har du mulighed for at få bevilget dele af eller en hel erhvervsuddannelse, mens du er på dagpenge.
Det er et krav, at du er fyldt 30 år og er ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse.
Du får 80 procent af den maksimale dagpengesats under uddannelsen i op til to år. Hvis ikke du kan nå at færdiggøre erhvervsuddannelsen inden for din dagpengeperiode, kan du gennemføre din uddannelse f.eks. under voksenlærlingeordningen, hvor du får elevløn eller anden ydelse, afhængigt af hvad du kan være berettiget til (f.eks. SU eller kontanthjælp).
Hvis du starter på en erhvervsuddannelse inden for brancher med mangel på arbejdskraft, kan du få 110 procent dagpenge. Se Positivlisten i forhold til, hvilke erhvervsuddannelser du kan påbegynde under ordningen. Ordningen er gjort permanent med finansloven for 2024.
Hvis du er jobparat kontanthjælpsmodtager eller overgangsydelsesmodtager uden for introduktionsprogrammet kan du tage et grundforløb, hvis du er fyldt 30 år og er ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse.
Hvis du vil høre mere om uddannelsesløft, tag en snak med din sagsbehandler i Jobcenter Rebild.
-
En praktik i en virksomhed er en mulighed for dig, der er ledig, sygemeldt eller på revalidering.
Med en virksomhedspraktik får du mulighed for at afprøve, hvad du kan og optræne nye kompetencer eller afprøve nye veje.
Virksomhedspraktikken skal derfor gerne føre dig videre i et job eller uddannelse eller bruges til en opkvalificering af dine personlige og faglige kompetencer.
Du kan komme i virksomhedspraktik fra din første ledighedsdag.
Varighed
Hvor lang tid en virksomhedspraktik varer afhænger af, hvilken ydelse du får, og hvad dit konkrete mål er med virksomhedspraktikken.
Kontakt din rådgiver
Kontakt din rådgiver i Jobcenter Rebild og høre mere om din mulighed for at komme i praktik.
Jobcenter Rebild har et tæt samarbejde med kommunens virksomheder, og vi kan derfor tilbyde dig et bredt udvalg af virksomhedspraktikker.
Du har også mulighed for selv at finde en praktik i en virksomhed. Din rådgiver i Jobcenter Rebild skal dog godkende det, inden du må starte.
-
Et job med løntilskud betyder, at du kan blive ansat i et job i en privat eller offentlig virksomhed, og virksomheden får tilskud til din løn.
Et job med løntilskud er et godt redskab til at få prøvet nye veje af og få nye kvalifikationer eller få genoptrænet dem, du har. Det er en god mulighed for at vise virksomheden, at de kan satse på dig, og derfor fører et job med løntilskud også ofte til et fast job bagefter.
Betingelser
Det er en betingelse, at du har været ledig i 6 måneder for at kunne komme i et job med løntilskud. Det er dog muligt at komme i løntilskud før, hvis man er over 50 år, enlig forsørger eller ikke har en almen eller erhvervsrettet uddannelse.
Varighed
Jobparate ledige må højst være ansat i 6 måneder i et job med løntilskud i en privat virksomhed og højst 4 måneder i en offentlig virksomhed.
Aktivitetsparate ledige må højst være ansat i 6 måneder i et løntilskudsjob i en privat eller offentlig virksomhed. Dette kan forlænges i op til 12 måneder.
For førtidspensionister er der ingen begrænsning i forhold til, hvor længe de kan være ansat i et job med løntilskud.
Løn
I en offentlig virksomhed vil du få en løn, der svarer til dine dagpenge, kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Du kan også søge om befordringsgodtgørelse - se afsnittet nederst på siden.
I en privat virksomhed vil du få løn ud fra den gældende overenskomst eller den løn, der gælder for tilsvarende arbejde.
Kontakt din rådgiver
Kontakt din rådgiver i Jobcenter Rebild, hvis du vil vide, om et job med løntilskud er en mulighed for dig. Hvis du selv finder et job med løntilskud, skal du altid kontakte din rådgiver først for at få det godkendt.
Find job med løntilskud på Jobnet
Du kan også se de opslåede løntilskudsjob på Jobnet. Gå ind under Find job og se under Ansættelsesvilkår i foldemenuen til venstre. Her kan du søge på Job med løntilskud eller Egnet til førtidspensionister.
-
Som jobrotationsvikar arbejder du i en virksomhed som vikar, mens virksomheden sender en ansat i videreuddannelse i en periode. Du får en overenskomstmæssig løn eller løn for tilsvarende arbejde, og du får konkret erhvervserfaring i en virksomhed.
Du skal have været ledig i minimum 6 måneder for at kunne blive rotationsvikar. Ansættelsen skal være på minimum 10 timer pr. uge, og du kan maksimalt være ansat i en periode på 6 måneder.
Jobcenter Rebild har løbende en række jobrotationsstillinger indenfor forskellige brancher.
Kontakt din rådgiver i Jobcenter Rebild for at høre mere om disse stillinger og vilkårene for at indgå i jobrotation.
-
Forberedende voksenundervisning - FVU er til dig, der er over 25 år, og som gerne vil blive bedre til at læse, stave, skrive og regne, læse engelsk eller løse IT-opgaver.
Undervisningen foregår på VUC, og er undervisning i almene fag på grundskoleniveau.
Med FVU-fag får du lettere ved efterfølgende at tage en uddannelse.
Tjek om FVU er for dig
Vi tilbyder dig som ledig at tage en FVU-test, hvis der er behov for at se, om FVU kunne være en mulighed for dig. Kontakt din rådgiver i Jobcenter Rebild og hør mere om FVU.
-
Hvis du er ordblind og over 25 år, kan du få undervisning, så du bliver bedre til at læse og stave.
Før du kan starte på ordblindeundervisning (OBU), skal du tage en læse-stavetest. Denne test vil vise, om du er ordblind og i hvilken grad.
Resultatet af testen vil vise:
- hvilke mål du skal arbejde hen imod
- hvor mange timer du skal undervises
- om du skal have ene-undervisning
- om du skal gå på et hold med 2-6 deltagere
- om du skal benytte IT.
Hvis du vil vide mere
Kontakt Jobcenter Rebild for yderligere oplysninger om din ret til ordblindeundervisning (OBU).
-
Har du opbrugt din dagpengeret, og har du samtidig højst fem år til efterlønsalderen? Så kan du have ret til et seniorjob i en kommunal virksomhed i Rebild Kommune.
Hvordan får du et seniorjob?
Du skal selv sende en ansøgning om seniorjob til Jobcenter Rebild. Bemærk at ansøgningen:
- skal sendes senest to måneder efter, at din ret til dagpenge er udløbet
- tidligst kan sendes tre måneder før, din ret til dagpenge udløber.
Jobcenter Rebild vil efterfølgende indkalde dig til en samtale.
Vi skal så vidt muligt tage hensyn til dine tidligere kvalifikationer og interesser, når vi ansætter dig i et seniorjob i en kommunal institution i Rebild Kommune. Du vil indgå på overenskomstmæssige vilkår i dit nye arbejde.
Betingelser for seniorjobbet
Mens du er i et seniorjob, optjener du ikke ret til dagpenge. Men det er en betingelse for jobbet, at du
- bevarer dit medlemskab i en A-kasse
- fortsat betaler efterlønsbidrag, så du kan gå på efterløn, når du når efterlønsalderen
- står til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis vi finder en ledig stilling til dig
- har et aktivt CV på Jobnet.
Når du rammer efterlønsalderen, og du dermed har ret til efterløn, ophører dit seniorjob. Det samme gælder desuden, hvis du vælger at hæve dit efterlønsbidrag, inden du når efterlønsalderen.
Kontakt Jobcenter Rebild eller din A-kasse, hvis du vil vide mere om seniorjob.
Senior Erhverv Nordjylland
Senior Erhverv Nordjylland er et netværk for aktive og dynamiske jobsøgende ledige 50+
-
Hvis du som førtidspensionist har lyst til at komme ud og få et arbejde, kan du få hjælp til at få et job med løntilskud til førtidspensionister (tidligere kaldt skånejob). Det er en mulighed, hvis du er på førtidspension og er under 65 år.
Du kan arbejde de timer, du magter, og som arbejdsgiveren ønsker at ansætte dig i, eller du kan arbejde på fuld tid. Det er et tilbud til dig, det er ikke et krav.
Kontakt Jobcenter Rebild, hvis du som førtidspensionist kunne tænke dig at få et arbejde. Vi skal godkende jobbet, inden du starter.
Løn- og ansættelsesvilkår
Løn- og arbejdsvilkår aftales mellem dig og arbejdsgiveren i samarbejde med de faglige organisationer.
KLAP-job
KLAP-job er en indsats under Landsforeningen LEV, som laver skånejob og fleksjob til mennesker med udviklingshæmning og andre kognitive vanskeligheder.
Det vil sige job til mennesker, der for eksempel har udviklingshæmning, autisme, ADHD, spasticitet, epilepsi, muskelsvind eller erhvervet hjerneskade, der gør, at de har behov for støtte til at komme ind på det ordinære arbejdsmarked.
Samarbejdet mellem KLAP-job og Rebild Kommune
-
Når du deltager i et tilbud med virksomhedspraktik, offentlig løntilskudsjob eller vejledning og opkvalificering, kan du søge om hjælp til dine transportudgifter - en såkaldt befordringsgodtgørelse.
Du kan søge, hvis du får en af nedenstående ydelser:
- dagpenge
- kontanthjælp
- uddannelseshjælp
- sygedagpenge
- ledighedsydelse
- revalidering
- ressourceforløbsydelse
- overgangsydelse
Dagpengemodtagere kan også søge, hvis de er i 6 ugers jobrettet uddannelse.
Det er en forudsætning, at der er mere end 24 kilometer fra din bopæl til tilbudsstedet og retur. Godtgørelsen er for de kilometer, der ligger ud over de 24 kilometer pr. dag.
Godtgørelsen udregnes efter de gældende regler og satser, og der udregnes efter kortest mulige vej med offentlig transport.
Se satserne for befordringsgodtgørelse
Hvis du er på dagpenge, søger du om befordringsgodtgørelse via din A-kasse. Alle andre søger via jobcenteret - brug selvbetjeningsløsningen nederst på siden.
Merudgiftsgodtgørelse
For ledige på kontanthjælp, uddannelseshjælp og ressourceforløbsydelse kan vi bevilge til ekstra udgifter herunder udgifter til transport op til 24 km, hvis du deltager i tilbud som virksomhedspraktik, vejledning og opkvalificering og nytteindsats.
Godtgørelsen kan udgøre op til 1000 kroner brutto pr. måned.
Den samlede ydelse til befordring kan maksimalt udgøre et beløb, der svarer til den faktiske befordringsudgift med offentligt transportmiddel.