Er dit dyrehold større end grænserne for et hobbydyrehold betragtes det som et erhvervsmæssigt dyrehold. Mindre erhvervsmæssigt dyrehold er underlagt reglerne i husdyrgødningsbekendtgørelsen og det betyder bl.a. at du skal overholde bestemte regler om placering og indretning af stalde og læskure, opbevaring og håndtering af husdyrgødning m.v.
Et mindre erhvervsmæssigt dyrehold er som hovedregel et dyrehold med mindre end 100 m2 produktionsareal*. Følgende dyrehold betragtes som mindre erhvervsmæssige dyrehold:
• Op til 100 m2 produktionsareal til alle typer dyr og staldsystemer
• Op til 175 m2 produktionsareal med ammekvæg, slagterkalve, får, geder eller heste på dybstrøelse
• Op til 200 m2 produktionsareal med udelukkende heste
• Op til 300 m2 produktionsareal med ammekvæg, slagterkalve, får, geder eller heste på dybstrøelse som kun er opstaldet i perioden 1. oktober til 15. maj (vinteropstaldning)
* Et produktionsareal er det areal, hvor dyrene kan opholde sig på i længere tid og afsætte husdyrgødning på i fast placerede husdyranlæg, typisk stalde og læskure.
Hvis dit dyrehold er omfattet af ovenstående grænser for produktionsarealets størrelse og sammensætning af dyr, skal du anmelde dit dyrehold til kommunen inden du ønsker at etablere, ændre eller udvide dit dyrehold, fastplacerede stalde, gødningsopbevaringsanlæg eller ensilageopbevaringsanlæg. Anmeldelse af dit dyrehold skal ske skriftligt til Rebild Kommune på et særligt anmeldeskema. Anmeldeskemaet kan fremsendes ved henvendelse til landbrugsgruppen i Center Natur og Miljø, Rebild Kommune.
Overstiger størrelsen på produktionsarealet til dit dyrehold de ovennævnte størrelsesgrænser skal der i stedet ansøges om en miljøtilladelse eller miljøgodkendelse til dyreholdet. Her vil du oftest have behov for hjælp fra en miljøkonsulent til udarbejdelse af ansøgningen, som skal indsendes via det digitale ansøgningssystem:
Husdyrgodkendelse.dk
Når dit dyrehold betragtes som et mindre erhvervsmæssigt dyrehold, bliver det omfattet af en række bestemte regler og afstandskrav, der er fastsat i husdyrgødningsbekendtgørelsen. Helt overordnet set må dyreholdet ikke forurene jord, grundvand og overfladevand eller være til gene for omgivelserne. Som eksempel kan nævnes følgende:
• Diverse anlæg, bygninger og folde skal overholde en række afstandskrav til fx byzone, nabobeboelse, boringer, vandløb, veje, naboskel mv. i kap. 3 i husdyrgødningsbekendtgørelsen,
• Husdyranlæg, herunder stalde og fast placerede læskure skal have faste og tætte gulve, der er uigennemtrængelige for fugt med afløb til opsamlingsbeholder til opsamling af ajle og flydende husdyrgødning.
• Mobile læskur og lignende indretninger skal flyttes mindst en gang årligt.
• Møddingspladser, ensilagepladser og vaskepladser skal bl.a. indrettes med korrekt fald til afløb til opsamlingsbeholder
• Møddingspladser og markstakke med komposteret dybstrøelse skal overdækkes straks efter udlægning
Ovenstående liste er ikke udtømmende og du skal derfor orientere dig i den gældende husdyrgødningsbekendtgørelse for en mere udtømmende liste med specifikke afstandskrav, krav til indretning og drift af stalde, møddingspladser og diverse andre anlæg og regler omkring opbevaring og håndtering af husdyrgødning.
5 hunde eller flere?
Har du 5 eller flere hunde over 18 uger, herunder hundekenneler og hundepensioner, skal dit hundehold ligeledes anmeldes til Rebild Kommune. Du bedes kontakte os for nærmere informationer om, hvordan du skal anmelde dit hundehold.