
Foreninger
Rebild Kommune støtter folkeoplysende foreninger både økonomisk og ved at stille fritidsfaciliteter til rådighed.
For at kunne søge om støtte skal man godkendes som en folkeoplysende forening i Rebild kommune.
Du kan læse mere her
-
I Danmark er der foreningsfrihed, og enhver kan oprette en forening.
Der er ikke nogle krav til, at man skal officielt registreres eller godkendes for at have en forening. Men ønsker foreningen at søge støtte fra Kommunen under folkeoplysningsloven til lokaler eller til aktiviteter for børn og unge under 25 år, skal foreningen opfylde en række krav for at blive godkendt som en frivillig folkeoplysende forening.
Formålet med det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde er, med udgangspunkt i aktiviteten og i det forpligtende fællesskab, at styrke folkeoplysningen og medlemmernes evne til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.
Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde rummer idræt, idébestemt og samfundsengagerende børne- og ungdomsarbejde, hvortil der er knyttet deltagerbetaling.
I frivillige folkeoplysende foreninger laves aktiviteterne for og med medlemmerne af foreningen med afsæt i det frivillige engagement.
-
ArtikelOverskrift
Enhver kan danne en forening uden tilladelse, så længe formålet er lovligt
-
Indhold
Der findes mange foreninger i Danmark, og de spiller en stor rolle i kultur- og fritidslivet. En forening er en sammenslutning af personer, der har et fælles formål. Så længe formålet er lovligt, sikrer grundloven, at enhver kan danne en forening uden tilladelse.
Idrætsforeninger, politiske og religiøse foreninger, jagtforeninger, hobbyforeninger m.m. har det til fælles, at de er baseret på medlemmernes fritidsinteresse, overbevisning eller hobby. Sådan nogle foreninger skal ikke meldes til Foreningsregistret i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Du kan se, hvilke foreninger der skal registreres på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Biblioteket og kommunens fritidsforvaltning har ofte oplysninger om, hvilke foreninger der findes i lokalområdet.
-
Indhold
At stifte en forening er normalt et privat anliggende. På den stiftende generalforsamling vedtager deltagerne en foreningsvedtægt, der fastlægger rammerne for foreningen og medlemmernes forhold til foreningen. Det gælder bl.a. regler for medlemskab, udmeldelse og eksklusion.
Et politisk parti er også en forening, og du kan læse om dannelse af et nyt parti på Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside.
Der findes adskillige bøger om, hvordan du stifter og driver en forening. Bøgerne kan du finde på bibliotek.dk.
-
Indhold
Der er mange muligheder for at blive frivillig i Danmark. Hvis du gerne vil i gang med frivilligt arbejde i dit lokalområde, kan du kontakte et frivilligcenter i nærheden.
Frivillig fredag
Den sidste fredag i september er national dag for frivilligt arbejde.
Frivillig Fredag er en opfordring til alle arbejdspladser, foreninger, organisationer, skoler og borgere om at være frivillige for en dag. Dagen er en markering og anerkendelse af frivillighed inden for alle områder og for alle typer mennesker samt for dyr. Du kan arbejde med natur, kultur, sociale aktiviteter, idræt, integration, børn, unge, ældre med mere.
Hvis du vil prøve kræfter med frivilligt arbejde, er Frivillig Fredag et godt sted at starte, og på hjemmesiden kan du finde aktiviteter i dit nærområde.
BylineSkrevet af Slots- og Kulturstyrelsen
-
-
For at blive godkendt som tilskudsberettiget forening skal nye foreninger indsende ansøgning herom inden den 30. september.
Hvis ansøgning godkendes, vil foreningen kunne modtage tilskud fra det efterfølgende kalenderår.Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger:
• Foreningens formål.
• Beskrivelse af foreningens aktiviteter, indhold og omfang.
• Hvor foregår aktiviteten. Kender du Fritidsrådet?
• Foreningens bestyrelse, herunder formand og kasserer (navn, adresse, telefon og e-mail).
• Kontingentsatser.
• Foreningens CVR-nummer og Nemkonto.
• Erklæring om at foreningen lever op til kravene til tilskudsmodtagere.
• Foreningens vedtægter.Ovenstående sendes samlet i en mail til cskf@rebild.dk, hvorefter ansøgningen vil blive behandlet.
Betingelser for godkendelse
For at kunne blive godkendt som forening skal følgende krav være opfyldt:
- Formålet med foreningen skal være af folkeoplysende karakter.
- Foreningen skal være demokratisk opbygget.
- Eventuelle midler ved forenings ophør skal anvendes til almennyttige formål.
- Foreningen skal som udgangspunkt være åben for alle.
- Idrætsforeninger skal indføre og håndhæve regler om dopingkontrol.
- Alle foreninger skal oprette et CVR-nummer og en NemKonto.
Læs mere om hvordan man opretter en forening her, samt hvordan man stifter en forening her.
-
Folkeoplysende foreninger
Hvis I er en folkeoplysende forening kan I søge tilskud.
Lokaletilskud
I kan søge om tilskud til egne og lejede lokaler.Ansøgningsfristen er den 1. november, søg tilskuddet på foreningsportalen.
Vær opmærksom på 25 års regel
Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet at fjerne 25 års reglen for foreningernes udgifter til haller og svømmehaller fra 1. januar 2016 (vedrører kun lokaletilskud).Tilskudsregnskab for lokaletilskud
Hvis Jeres forening har modtaget lokaletilskud, skal regnskabet for tilskudsberettigede udgifter til lokaler og lejrpladser sendes ind efter afsluttet regnskabsår.Fristen for at indsende tilskudsregnskabet er den 1. april, indsend regnskabet på foreningsportalen.
Aktivitetstilskud
I kan søge om aktivitetstilskud til børn og unge under 25 år.Fristen er den 1. februar, søg tilskuddet på foreningsportalen.
Leder-, træner- og instruktøruddannelse
I kan søge tilskud til kursusudgifter, opholds og rejseudgifter for enkeltpersoner.Fristen er den 1. februar, søg tilskuddet på foreningsportalen.
Mål, net og kridt/maling
Fristen for at søge om tilskud til mål, net og kridt plus maling er den 1. februar.Hvis I har spørgsmål eller har brug for hjælp, så kontakt Camilla Framnes, mail; cafr@rebild.dk.
Foreningsportalen
Foreningsportalen er et samarbejde mellem foreningslivet, idrætshallerne, kulturhusene og skolerne i Rebild Kommune.
