Baggrund
I forbindelse med budget 2019 blev det vedtaget, at ledelse, vejledning og sparring af dagplejen skulle decentraliseres til de ni distrikter/dagtilbudsledere. Den 20. december 2019 godkendte byrådet udkast til udmøntning af denne beslutning efter den havde været i høring i dagtilbud.
Siden byrådets beslutning har der været en proces i forvaltningen for at realisere den konkrete udmøntning. Der har været forhandlinger med FOA og BUPL, hvor der har været drøftelser vedrørende AMR, TR og MED strukturen foruden de konkrete personalesager for de fire dagplejepædagoger, lederen af dagplejen, nuværende AMR og TR.
Derudover har været mange møder med dagtilbudslederne, hvor der er blevet orienteret om dagplejens praksis, overenskomst, kommunikation, forhåndsaftaler, håndbog mm. Der har været oplæring og adgang til nye it-systemer. Dagtilbudslederne har truffet beslutninger om, hvem der skal varetage sparring og vejledning i de enkelte distrikterne, og hvad dagtilbudslederne fortsat ønsker skal være fælles, og hvor der skabes lokale løsninger.
Dagplejerne var i forbindelse med beslutningen om decentraliseringen første gang indkaldt til fælles orienteringsmøde vedr. beslutningen d. 31. oktober 2018. Dagplejerne er dernæst blevet informeret d. 23. januar, 1. marts og 15. marts via breve i deres Intra-system. Ligeledes er forældrene til børn i dagplejen både blevet orienteret den 23. januar og 1. marts. Forældrene i dagtilbud har også fået information d. 1. marts. Informationsbrevene er vedlagt sagen som bilag.
Der har ligeledes løbende været decentrale møder mellem dagplejerne og deres nye ledere, hvor de har lært hinanden at kende og har kunne forventningsafstemme i forhold til tiden efter 1. april. Endelig har alle dagtilbudsledere fået tilbudt - og de fleste har afholdt - et overleveringsmøde med den nuværende leder af dagplejen. Ved disse møder er dagtilbudslederne blevet informeret om generel pædagogisk praksis, håndtering af distriktets drift, faglige forhold, specifik viden om børn med særlige behov samt viden om tværfaglige samarbejder.
Den 28. marts afholdes der stormøde, hvor alle dagplejere er inviteret ind på Rådhuset til en fælles information, hvorefter de fordeles med deres respektive ledere, hvor lederne informerer deres dagplejere om de lokale forhold, der gælder for lige netop deres distrikt.
Udmøntning
Der er siden beslutningen 20. december 2018 truffet mange konkrete beslutninger af praksis-karakter vedrørende beslutningen om at decentralisere ledelse, sparring og vejledning af dagplejen, som har taget udgangspunkt i den politiske godkendelse af "Udkast til udmøntning af byrådets beslutning om decentralisering af dagplejen" (vedlagt sagen). Det har resulteret i en række konkrete udmøntninger, som præsenteres i nedenstående. Derudover er der i processen klarlagt et behov for at opdatere styrelsesvedtægten både for dagtilbud og skole (pga. børneunivers som er beskrevet i styrelsesvedtægten for skoler). De styrelsesmæssige ændringer præsenteres særskilt efter de konkrete udmøntninger.
- Vejledning og sparring af dagplejere
Der er nu i alle distrikter en afklaring på, hvordan og af hvem sparring og vejledning af dagplejerne håndteres efter 1. april. Der er lokale løsninger for dette, og alle vil modtage kompetent vejledning og sparring. Derudover arbejdes der lokalt på at videreudvikle sparring og vejledning i legestuerne.
- Gæstepasning i dagplejen
Det er besluttet af dagtilbudslederne i fællesskab, at gæstepleje fortsat skal koordineres centralt fra. Det betyder konkret, at de ni distrikter går sammen om at finansiere en central gæsteplejekoordinator. Denne funktion varetager akut sygdom, gæsteplacering ifbm. akut sygdom (håndtering heraf og kontakt til dagplejere såvel som forældre) og raskmelding. Den planlagte ferie og frihed for dagplejerne planlægges af dagplejerne med deres dagtilbudsleder, som har ansvaret for at koordinere og håndtere dette - også med den centrale gæsteplejekoordinator. Dette gøres blandt andet ved at holde KMD dagplejemodulet ajourført. Det vil for dagplejerne betyde, at de skal gøre, som de plejer i forbindelse med akut sygdom og gæstepleje i forbindelse hermed. Gæstehuset i Støvring fortsætter under Støvring Nords ledelse. Det vil fortsat være muligt for de andre distrikter at gøre brug af pladserne i gæstehuset. Anvisningsprincipperne for gæstepleje er fortsat de samme jf. Styrelsesvedtægtens bilag 4.
Endelig er der et fundet en fælles løsning blandt dagtilbudslederne for gæstepleje på tværs af distrikter. Der har i hele processen været et godt samarbejde dagtilbudslederne mellem. Der er en gensidig forståelse for situationen, og der gives udtryk for, at lederne vil hjælpe hinanden, ligesom der ikke er nogle økonomiske incitamenter til at sige ja eller nej til børn fra andre distrikter eller til at anvise til eget kontra andet distrikt. En plads i gæstepleje koster det samme om det er inden for eller uden for distriktet.
- Pladsanvisning
Pladsanvisningen håndteres forsat centralt men i et tæt samarbejde med dagtilbudslederne, som har ansvaret for at sikre, at den fornødne kapacitet er til stede. Der er i løbet af 1. kvartal 2019 afholdt de første møder i distrikterne med pladsanvisningen, hvor generel praksis, prognoser og placering af nye børn er drøftet med de respektive dagtilbudsledere. Der vil fremadrettet være et tæt samarbejde ml. pladsanvisning og dagtilbudslederne med henblik på at optimere kapacitetsstyringen.
- AMR/TR/MED
Det er ikke endeligt besluttet, hvordan dagplejens repræsentation i MED og AMR- og TR-funktion løses i den nye organisering. Løsninger tilpasses ud fra gældende aftaler og efter forhandling med de faglige organisationer. Dette forventes afsluttet inden 1. april.
- Håndbog og sygemeldingsprocedure
Den nuværende dagpleje har haft en fælles håndbog, hvor retningslinjer og aftaler har været noteret. De nye dagtilbudsledere skaber tilsvarende for deres respektive distrikter. Heri vil deres beredskabsplan blandt andet fremgå. Fælles fra håndbogen bevares sygemeldingsproceduren, som er tilpasset den nye situation og uddelt til dagplejerne 15. marts. Sygemeldingsproceduren er vedlagt sagen som bilag.
- Valg til forældrebestyrelser
Der har i samtlige distrikter været afholdt valg til forældrebestyrelserne i 1. kvartal 2019, hvor dagplejen er sikret repræsentation ind i de nye bestyrelser. I de to børneuniverser er der alene valgt nye repræsentanter for dagplejen.
- Kommunikation internt og eksternt
Samtlige dagplejere og deres profiler fra hjemmesiden er pr. 1. april flyttet over i de respektive distrikternes BørneIntra. Derfor vil dagplejerne fortsat være synlige for forældre og andre interesserede på distrikternes hjemmeside, ligesom kommunens hjemmeside fortsat beskriver dagplejen og henviser til deres profiler. Den nuværende hjemmeside for Rebilds dagpleje vil lukke ned, når alt data er overført.
I dag har dagplejerne fået information fra deres leder via dagplejens eget intra-system. Det er forskelligt, hvordan distrikterne kommunikerer med deres medarbejdere digitalt. Inden 1. april vil alle dagplejere have modtaget en chromebook og en rk-mail (Rebild Kommune-mailadresse), ligeledes vil alle vil overgå til AULA, når dette er klar. Indtil da er det op til de enkelte distrikter, at tilbyde dagplejerne en kommunikationsform. Den lokale løsning præsenterer lederne for dagplejerne til overleveringsmødet d. 28. marts.
-Lager
Der oprettes lokale lagre i distrikterne. Det gør det nemmere for dagplejerne at hente og aflevere emner til lageret, ligesom det gør det nemmere for lederne at styre lageret. Det fælles lager lukkes derfor i efteråret 2019.
- Fælles faglig udvikling
Som det blev vedtaget i december 2018 anvendes dagplejens overskud fra 2018 blandt andet til at give ICDP-kursus til de dagplejere, der mangler dette. Der er allerede planlagt to aftenmøder for dagplejerne i 2019 (overleveringsmøde og pædagogisk workshop 2. maj). Derfor ønskes det, at udsætte nedsættelsen af et eventuelt pædagogisk udvalg til næste år, hvis der er ønske herom. Det er til gengæld blevet besluttet, at der oprettes et netværk for dagplejepædagoger og pædagoger med ansvar for sparring og vejledning, så dem der varetager sparring og vejledning har et fora, hvor de kan mødes og sparre med hinanden og skabe fælles udvikling.
- Distrikter
På baggrund af ønsker fra bestyrelserne i forrige høringsrunde foreslås en samling af dagplejedistrikterne Blenstrup og Bælum til et dagplejedistrikt; Kilden, og dagplejedistrikterne Haverslev og Ravnkilde til et distrikt; Haverslev/Ravnkilde. Dette muliggør i højere grad anvisning af gæstebørn gennem øget fleksibilitet. Børnene vil stadig fortrinsvis blive anvist til en plads i lokalområdet.
Revision af styrelsesvedtægter
Designmæssige rettelser:
Der er lavet ny forside med opdateret layout for både styrelsesvedtægt for skole og dagtilbud.
Sproglige rettelser:
Indledningsvis er styrelsesvedtægterne tilrettet med de nye titler 'skoleleder' og 'dagtilbudsleder', hvor der før stod 'kontraktholder'.
Derudover er styrelsesvedtægten for dagtilbuds tilrettet sprogligt, således at der fremadrettet alene sondres mellem dagtilbud (som samlet betegnelse for dagpleje og daginstitutioner), distrikt (som samlet betegnelse for tidligere kontraktholderområde), daginstitutioner, dagpleje og enheder (som betegnelse for tidligere "huse"). Førhen har kontraktområder i nogle tilfælde været beskrevet som 'institutionen'. Institution er i sig selv et tvetydigt begreb, som kan forstås på forskellig vis og huse er problematisk, da dagplejerne også selv har deres egne huse mv. Derfor er der nu lavet en skarp sondring, så tvivl om hvornår, der menes hvad, undgås.
Indholdsmæssige rettelser:
- § 5 i Styrelsesvedtægten for dagtilbud og skole er skrevet om, så det er opdateret i forhold til, at der nu er en centerkontrakt i forhold til før, hvor det var dagtilbudslederne/skolelederne, der var kontraktholdere.
- I styrelsesvedtægten for dagtilbud er der yderligere rettet således at information om "bestyrelser på tværs" ikke længere fremgår som en mulighed, men i stedet indledningsvis beskriver, hvordan bestyrelser i Rebild Kommunes dagtilbud er organiseret, med de følger, det har for bestyrelsens kompetencer. Dette skyldes en afklaring, der er kommet fra Socialministeret undervejs i processen. Det betyder i praksis, at bestyrelserne i Rebild Kommunes dagtilbud er såkaldte bestyrelser på tværs jf dagtilbudslovens § 14 stk. 3. Det medfører, at forældrerepræsentanten for dagplejen har kompetence til at træffe beslutninger, når det er noget, der alene vedrører dagplejen og omvendt jf. dagtilbudslovens § 14. stk. 4.
- Derudover var der i Styrelsesvedtægten § 11 stk. 4 beskrevet, at: "institutioner med flere huse har hvert enkelt hus fortrinsret til 2 pladser i bestyrelsen." Det er tilføjet denne bestemmelse, at denne udfases med næste valg til bestyrelsen i 2020 og fremover. Det har vist sig, at denne bestemmelse skaber en uhensigtsmæssig skævvridning af repræsentationen i forældrebestyrelserne, nu hvor dagplejen er sikret mindst en plads, hvorfor det skaber udfordringer i praksis. Uden denne bestemmelse er det alene gældende, at bestyrelserne sammensættes (jf. dagtilbudsloven) så: Hver daginstitution er sikret repræsentation, ved integrerede institutioner sikres vuggestue og børnehave en plads, dagplejen sikres en plads og evt. specialtilbud sikres en plads. Dernæst udfyldes de sidste pladser efter stemmetal alene. Således er der en ligelig fordelt mindstegaranti for alle typer af dagtilbud og enheder. Rammerne for bestyrelserne i dagtilbud i styrelsesvedtægten sendes i høring med høringsfrist 24. maj 2019 kl. 9.00.
- Der er ændret i Styrelsesvedtægtens Bilag 3 - Pladsanvisningsprincipper jf ovenstående beskrivelse af samling af distrikter i forbindelse med omorganiseringen af dagtilbuddene. Det betyder, at børn fremover anvises til en plads hos en dagplejer i Kildens distrikt, hvis de bor i Bælum eller Blenstrup, mens børn der bor i Haverslev eller Ravnkilde anvises til en plads i dette distrikt. Børnene vil stadig fortrinsvis blive anvist til en fast dagplejer i lokalområdet.
For Styrelsesvedtægten - skole er der tilføjet forældrerepræsentanter fra dagplejen til bestyrelserne i de to børneuniverser i Øster Hornum og Kilden i overensstemmelse med byrådets beslutning 20. december 2018.