På Økonomiudvalgets møde den 6. oktober 2022 blev udvalget præsenteret for en status på igangværende projekter med støttet byggeri i Rebild Kommune samt de ansøgninger, der indtil videre var indkommet til nye almene boligprojekter. Udvalget besluttede at spørge bredt blandt boligorganisationerne om ønsker til mulige projekter, som restpuljen i basisbudgettet kan allokeres til.
På den baggrund har forvaltningen anmodet alle boligorganisationer med almene boliger i Rebild Kommune om at indgive ønsker til disponering af restpuljen. Der er kommet i alt 11 ansøgninger, som fordeler sig på 5 justeringer af igangværende projekter, samt 6 ansøgninger på nye projekter.
Der er for perioden 2022-2025 afsat i alt 16 mio. kr. til støttet byggeri i basisbudgettet, men grundet en række overførsler og udbetalinger forud for perioden er det akkumulerede budget for perioden på 15,2 mio. kr. Af denne pulje er der indtil videre disponeret ca. 11 mio. kr. fordelt på 7 projekter, som efterlader en restpulje på ca. 4,2 mio. kr.
Justeringer af projekters økonomi
I bilag 1 og bilag 2 er alle ansøgningerne præsenteret. For hver ansøgning er oplyst projektets maksimumsbeløb, den forventede anskaffelsessum og det forventede kommunale grundkapitaltilskud.
Maksimumsbeløbet er det maksimale beløb, som projektet må koste. Dette kan ændre sig løbende, da det indeksreguleres årligt som følge af generel inflation. Maksimumsbeløbet fastsættes ved skema B. Herefter kan det kun ændres ved en indeksregulering af entreprisekontrakten, som boligforeningen har indgået.
Ved ansøgningen er anskaffelsessummen den forventede udgift til projektet, som kan ændre sig inden projektet står færdigt. Særligt kan der ske ændringer mellem tilsagnet om støtte i skema A og fastlæggelsen af anskaffelsessummen i skema B, da der i denne periode gives byggetilladelse og indgås entreprisekontrakt på byggeriet. Derfor kan projekterne vise sig at blive dyrere end forventet ved ansøgningen.
Det kommunale grundkapitaltilskud er det tilskud, som Rebild Kommune skal støtte projektet med. Den kommunale grundkapital udgør en fast procentdel af anskaffelsessummen afhængigt af typen af bolig og boligernes størrelse.
Blandt ansøgningerne på igangværende projekter er der ønsker om en omregning af projekternes økonomi fra det beløb, som de oprindeligt har ansøgt om, til projekternes økonomi i 2023-niveau. Altså at der allokeres flere penge til projekterne grundet generelle prisstigninger siden projekterne blev prioriteret.
Rebild Kommune kan vælge at sige nej til den ansøgte anskaffelsessum, selvom den er lavere end maksimumsbeløbet – det er dog ikke sikkert, at boligforeningen kan få projektøkonomien til at hænge sammen til en lavere anskaffelsessum.
Udfordringen med de stigende beløber for hvert enkelte projekt giver anledning til følgende overvejelser:
- Der kan være behov for, at der er en tilgængelig restpulje, som kan anvendes ved overskridelse af de ansøgte anskaffelsessummer på allerede igangværende projekter.
- Hvis der vælges at arbejde videre med projekter, som først opstartes flere år ude i fremtiden, kan det også være relevant at have for øje at indeksreguleringer kan medføre prisstigninger på disse projekter.
Foruden de listede projekter under ansøgninger til justeringer af igangværende projekter, er der to øvrige igangværende projekter:
Amtoften i Haverslev, hvor Aars Boligforening bygger 18 tæt-lav boliger. Lokalplanen er på vej i offentlig høring og forventes vedtaget i 2. kvartal 2023.
Birkehøjvej i Øster Hornum, hvor Boligselskabet Nordjylland ønsker at opføre 8 tæt-lav boliger i tilknytning til der, hvor der i dag ligger ældrecenter. Da ældrecenteret indgår i moderniseringsplanen, ønsker Boligselskabet Nordjylland at afventer det videre arbejde på dette projekt, så det kan indgå i en samlet udvikling af området. Det forventes derfor ikke, at projektet vil opstarte indenfor indeværende periode (2022-2025).
Ansøgninger – igangværende projekter
Alle ansøgninger om justeringer af igangværende projekter beløber sig til samlet ca. 0,8 mio. kr. i kommunalt grundkapitaltilskud. Det anbefales, at der reserveres 0,8 mio. kr. af restpuljen til disse projekter. Skema B for projekterne forventes godkendt i løbet af 2024. Dermed kan det forventes, at anskaffelsessummen stiger, hvormed der bør reserveres yderligere ca. 0,5 mio. kr. til de igangværende projekter. Derved er der reelt ca. 3 mio. kr. i restpuljen.
Sygehusgrunden etape II – Terndrup
I ansøgningsrunde i oktober 2021 prioriterede byrådet Nørresundby Boligselskabs projekt med 12 boliger i etape II på Sygehusgrunden i Terndrup. De ansøger nu om at tilrette projektet med yderligere to boliger, samt at økonomien omregnes til 2023-niveau. Der forventes nu en kommunal grundkapital på 3,074 mio. kr., som er en stigning på ca. 0,58 mio. kr.
Der pågår en afklaring af vejforholdene, som kan være afgørende for, om der kan findes plads til de to ekstra boliger i projektområdet. Projektet kan rummes i eksisterende lokalplan.
Aalborgvej – Terndrup
Ved prioriteringsrunde i oktober 2021 prioriterede byrådet at arbejde videre med Himmerland Boligforenings projekt med 14 boliger på Aalborgvej i Terndrup. Efter dialog om de planmæssige rammer på grunden og et beskyttet naturareal ønsker Himmerland Boligforening nu at tilrette projektet, så det rummer i alt 10 boliger. Derudover ansøges der om, at projektøkonomien omregnes til 2023-niveau. Dermed forventes en kommunal grundkapital på 1,61 mio. kr., som er 0,32 mio. kr. mindre end det tidligere prioriterede projekt.
Himmerland Boligforening forventer at sende skema A til godkendelse i 2023.
Veggerbyvej – Suldrup
I ansøgningsrunde i oktober 2021 prioriterede byrådet Nørresundby Boligselskabs projekt med 12 boliger på Veggerbyvej. Der ansøges nu om at projektøkonomien omregnes til 2023-niveau. Der forventes nu en kommunal grundkapital på 2,51 mio. kr., som er en stigning på 10.000 kr.
Der er i efteråret 2022 vedtaget lokalplan for projektet. Skema A forventes i første kvartal 2023.
Rytters Plads - Skørping
I 2020 fik Himmerland Boligforening skema A godkendelse til et projekt på Rytters Plads med 45 boliger. Projektet er blevet kompliceret af miljøforhold og trafikale ændringer, og derfor er projektet tilrettet. Der ansøges nu om et tilrettet projekt med i alt 43 boliger, hvor projektøkonomien omregnes til 2023-niveau. Der forventes en kommunal grundkapital på 6,92 mio. kr., som er en stigning på 0,32 mio. kr.
Der er gældende lokalplan for området. Projektet kræver en fornyet skema A godkendelse for det tilrettede projekt, som forventes godkendt i 2. kvartal 2023. Herefter kan projektet sendes i udbud og skema B kan indsendes medio 2024, når byggesagsbehandling og licitation er gennemført.
Enggaarden – Skørping
I 2020 fik Himmerland Boligforening skema A godkendelse til et projekt på Enggaarden med 9 boliger. Projektet blev sendt i udbud i 2021, hvor licitationsresultatet oversteg budgettet, grundet et uforudset behov for ekstra fundering under tre af boligerne og den generelle prisstigning i samfundet. Derfor blev sagen udskudt og justeret. Projektet rummer stadig 9 boliger, men økonomien ønskes omregnet til 2023-niveau. Der forventes derfor en kommunal grundkapital på 1,41 mio. kr., hvilket er en stigning på 0,19 mio. kr.
Projektet kræver en fornyet skema A godkendelse, inden det er klar til skema B. Ny skema A forventes godkendt i 2. kvartal 2023 med det tilrettede projekt, hvorefter der kan søges byggetilladelse og projektet sendes i udbud igen. Skema B forventes indberettet primo 2024.
Ansøgninger – nye projekter
Der er indkommet 6 ansøgninger på nye projekter, som fordeler sig på følgende byer: Skørping, Bælum, Støvring, Terndrup og Rebild. Til en ansøgning har boligforeningen ikke fremsendt den efterspurgte fuldmagt fra grundejer. Derfor er projektet ikke fremlagt i nedenstående gennemgang.
Generelt anbefaler forvaltningen ikke, at der igangsættes nye projekter. Det skyldes, at de resterende midler bør benyttes til at løfte igangværende projekter. Derudover vil nye projekters anskaffelsessum nå at stige, hvormed det potentielt kan betyde, at der skal tildeles yderligere økonomi.
Teglgårds Plads – Skørping
Nørresundby Boligselskab har ansøgt om et projekt på Jyllandsgade 9 i Skørping. Projektet er et etagebyggeri med butikker/café i stueetagen og 12 boliger på 1.-3. sal. Der ligger en eksisterende bygning på adressen i dag, som nedrives med projektet. Der forventes en kommunal grundkapital på 1,62 mio. kr. svarende til 8% af anskaffelsessummen. Se projektmateriale i bilag 3.
Projektet er i strid med eksisterende lokalplan og kommuneplanramme ift. etageantal og parkeringskrav. Projektet rummer 1 p-plads pr. bolig og der etableres ikke parkering til butiksarealerne. Kommuneplanrammen kræver mindst 1,2 p-pladser pr. bolig. Derudover skal der findes plads til afhentning af renovation udenfor projektområdet, da der ikke kan findes plads til vendeplads for en renovationsbil indenfor området.
Forvaltningen anbefaler ikke at arbejde videre med projektet, da grunden er for lille til at rumme projektet. Prioriteres projektet, skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om lokalplanen skal indgå i planprioriteringen.
Ældreboliger ved Himmerlandsvej - Skørping
Boligselskabet Nordjylland har ansøgt om et projekt med 33 ældreboliger mellem Himmerlandsvej og Under Broen i Skørping. Der lægges op til, at boligerne skal være uden anvisning. Der forventes en kommunal grundkapital på 7,82 mio. kr. svarende til 10% af anskaffelsessummen. Se projektmateriale i bilag 4.
Projektet består af 3 punkthuse med etageboliger fordelt over 3 etager. Området anvendes i dag til parcelhuse og et autoværksted, som skal nedrives for at muliggøre projektet. Rebild Kommune ejer en lille del af området. Projektet er lokalplanpligtigt, og strider desuden mod kommuneplanramme for området ift. bebyggelsens højde og etageantal.
Forvaltningen anbefaler ikke at arbejde videre med projektet, da et eventuelt behov for nye ældreboliger i Skørping bør tænkes sammen i Moderniseringsplanen, inden der opføres flere ældreboliger end vi ved vi får behov for i Skørping. Derudover overskrider den kommunale grundkapital den samlede restpulje til støttet byggeri.
Østre Skovvej 14 – Bælum
Nørresundby Boligselskab har ansøgt om et projekt med 12 tæt-lave boliger på arealet, som rummer den gamle foderstoffabrik i Bælum. Der forventes en kommunal grundkapital på 1,78 mio. kr. svarende til 8% af anskaffelsessummen. Se projektmateriale i bilag 5.
Projektet er en del af et blandet boligprojekt med ca. 36 private boliger og 12 almene boliger. Projektet kræver ny lokalplan. Lokalplanen er prioriteret til udarbejdelse med opstart senest 3. kvartal 2024 under forudsætning af, at projektet er fuldt belyst.
Kr. Østergårdsvej 1 – Støvring
Vivabolig har ansøgt om et pt projekt med 14 etageboliger på Kr. Østergårdsvej i Støvring. Projektet forventes at have en kommunal grundkapital på 2,07 mio. kr. svarende til 8% af anskaffelsessummen. Se projektmateriale i bilag 6.
Projektet er en del af et samlet projekt med 4 boligblokke, hvoraf en blok skal rumme de almene boliger, og de resterende skal være privat boligbebyggelse. Projektet kræver ny lokalplan. Teknik- og Miljøudvalget har sat lokalplanen i stå, da der mangler materiale til at belyse lokalplanen forud for udarbejdelsen.
Forvaltningen anbefaler ikke at arbejde videre med projektet, da byrådet allerede har nedprioriteret projektet ved tidligere ansøgning grundet mange større projekter i Støvring med støtten til Centergrunden. Desuden forventes lokalplanen ikke umiddelbart udarbejdet indenfor perioden der gives støttemidler for, da den er nedprioriteret indtil projektet er belyst.
Hedevej – Terndrup
Himmerland Boligforening har ansøgt om at opføre 24 tæt-lave boliger som en del af et større projekt på Hedevej i Terndrup. Der forventes en kommunal grundkapital på 5,7 mio. kr. svarende til 10% af anskaffelsessummen. Projektet kan dog også deles over 2 etaper. Se projektmateriale i bilag 7.
Projektet er en del af et samlet projekt med ca. 25 parcelhuse og 24 almene rækkehuse. Projektet kræver lokalplanlægning. Teknik- og Miljøudvalget har prioriteret lokalplanen til udarbejdelse med opstart senest 2. kvartal 2024 under forudsætning af, at projektet er fuldt belyst.
Forvaltningen anbefaler ikke at arbejde videre med projektet, da der allerede er to almene boligprojekter i gang i Terndrup på Aalborgvej og på Sygehusgrunden på Hadsundvej. Derudover overskrider den kommunale grundkapital den samlede restpulje til støttet byggeri.
Stendalsvej – Rebild
Boligselskabet Nordjylland har ansøgt om at opføre 20 tæt-lave tiny-big-houses, som er ca. 10-15 m2 mindre end tilsvarende familieboliger, men dog ikke under de 50 m2 som et normalt tiny house. Der forventes en kommunal grundkapital på 2,6 mio. kr. svarende til 8% af anskaffelsessummen. Projektmateriale kan ses i bilag 8.
Projektet indeholder 20 boliger og påtænker desuden at benytte det eksisterende stuehus på grunden til fælleshus. Projektet kan ikke rummes i den gældende lokalplan for området. Arealet ejes af Rebild Kommune. Byrådet besluttede den 26. januar 2022 at der skal udarbejdes udbudsmateriale til at udbyde grunden til salg til et projekt med bæredygtigt boligbyggeri. Dette er under udarbejdelse i samarbejde med rådgiver. Efter udbudsperioden skal der udarbejdes ny lokalplan for området.
Forvaltningen anbefaler ikke at arbejde videre med projektet før der er gennemført en udbudsproces og valgt, om dette er projektet der skal opføres på arealet.