Uddannelseshjælp
For at søge om uddannelseshjælp skal du melde dig ledig på Jobnet og møde personligt op i Ungeenheden. Du skal også udfylde din ansøgning online og vedhæfte dokumentation.
Vær opmærksom på, at du først er berettiget til uddannelseshjælp fra den dag, du er mødt personligt i Ungeenheden. Se adressen og åbningstid til højre.
Forpligtelser når du får uddannelseshjælp
Nedenfor kan du læse om, hvad du skal, når du får uddannelseshjælp. Nederst på siden kan du bruge selvbetjeningen for at søge om uddannelseshjælp og tilmelde dig på Jobnet.
Hvis du er vanskeligt stillet økonomisk, har du mulighed for at søge om økonomisk tilskud til dine udgifter i særlige tilfælde, en såkaldt enkeltydelse. Se selvbetjeningen nederst på siden.
Læs pjece for åbenlyst uddannelsesparate
Unge under 30 år uden uddannelse får uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp
-
Indhold
Hvis du er under 30 år og har du ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse, tager kommunen udgangspunkt i, om du kan gå i gang med en uddannelse, eller om du har brug for en særlig indsats, inden du begynder på den.
Det er en betingelse for at få uddannelseshjælp:
- at du er under 30 år
- at du ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse
- at du har været ude for en social begivenhed, fx sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør
- at den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig selv og din familie, og at du ikke forsørges af andre
- at behovet for forsørgelse ikke kan dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.
De første samtaler med kommunen
Senest en uge efter, du første gang har henvendt dig til kommunen om hjælp, bliver du indkaldt til den første af mindst fire samtaler, hvor kommunen skal vurdere, om:
- du er åbenlyst uddannelsesparat, dvs. at du umiddelbart kan påbegynde en uddannelse og gennemføre denne
- du er uddannelsesparat, dvs. at du kan gå i gang med en uddannelse inden for ca. et år og gennemføre denne uddannelse
- du er aktivitetsparat, dvs. at du ikke kan påbegynde en uddannelse indenfor ca. et år og gennemføre denne uddannelse.
Kommunen har allerede ved den første samtale mulighed for at vurdere, at du er åbenlyst uddannelsesparat. I helt særlige tilfælde kan kommunen også vurdere, at du er aktivitetsparat. I alle andre tilfælde kan kommunen først efter tre måneder vurdere dig som enten uddannelses- eller aktivitetsparat.
-
Indhold
Satserne for uddannelseshjælp er på niveau med SU-satserne. Hvis kommunen vurderer, at du er aktivitetsparat, har du ret til et aktivitetstillæg, hvis du deltager i et aktivt tilbud eller har tilkendegivet ønske om et tilbud. Kan du på grund af din situation ikke deltage i tilbud - fx ved alvorlig sygdom - skal du have aktivitetstillæg alligevel.
Uddannelseshjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er uddannelsesparat
Uddannelseshjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er uddannelsesparat Persontype 2023 Under 25 år, hjemmeboende 2.820 Under 25 år, udeboende 6.545 25-29 år, hjemmeboende 2.820 25-29 år, udeboende 6.545 Forsørger under 30 år med eget barn i hjemmet - uden ret til børnetilskud 9.161 Enlig forsørger under 30 år 13.090 Kvinder under 30 år, der er gravide og har passeret 12.
svangerskabsuge11.944 Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og
er forsørgere15.874 Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og
er udeboende11.944 Uddannelseshjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er aktivitetsparat
Uddannelseshjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er aktivitetsparat Persontype 2023 Under 25 år, hjemmeboende
3.714 inkl. aktivitetstillæg Under 25 år, udeboende 7.699 inkl. aktivitetstillæg 25-29 år, hjemmeboende 11.944 inkl. aktivitetstillæg 25-29 år, udeboende 11.944 inkl. aktivitetstillæg Forsørger under 30 år med eget barn i hjemmet, uden ret til børnetilskud 15.874 inkl. aktivitetstillæg Enlig forsørger under 30 år 15.874 inkl. aktivitetstillæg Kvinder under 30 år, der er gravide og har passeret 12.
svangerskabsuge11.944 og ingen aktivitetstillæg Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og
er forsørgere15.874 og ingen aktivitetstillæg Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og
er udeboende11.944 og ingen aktivitetstillæg Hvis du deltager i ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov (STU), er du fritaget for formuereglerne i uddannelseshjælpen.
-
Indhold
Hvis kommunen vurderer, at du er åbenlyst uddannelsesparat, skal du hurtigst muligt i gang med en uddannelse.
Når du modtager uddannelseshjælp, får du et uddannelsespålæg. Du bliver derfor bedt om at komme med forslag til uddannelser og søge om optagelse på en eller flere af dem. Indtil du starter på din uddannelse, skal du i videst mulig omfang arbejde og forsørge dig selv.
Alternativt skal du arbejde for din uddannelseshjælp i fx en nytteindsats. Nytteindsats kan bestå i samfundsnyttige opgaver hos offentlige arbejdsgivere. Det kan fx være at tage plejehjemsbeboerne med på en ekstra tur, at lave supplerende kundeservice på et hospital ved fx at hjælpe pårørende med at finde rundt eller at gå til hånde og hjælpe en pedel med småopgaver på en uddannelsesinstitution.
-
Indhold
Hvis kommunen vurderer, at du er uddannelsesparat, vil kommunen hurtigst muligt igangsætte en indsats der skal hjælpe dig til at blive i stand til at påbegynde og gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår.
Når du modtager uddannelseshjælp, får du et uddannelsespålæg. Uddannelsespålægget fungerer som en slags ramme for samarbejdet mellem dig og din kommune, indtil du vælger uddannelse og starter på den. I uddannelsespålægget bliver din indsats hen imod uddannelse beskrevet.
Du kan også
få tilbud om en jobrettet indsats uden et uddannelsespålæg, for derigennem at
blive mere motiveret og afklaret i forhold til fremtidige uddannelsesmuligheder.
Jobrettet indsats er et initiativ, som løber i perioden fra den 1. april 2022
til den 31. december 2023.Ret til læse-, skrive- og regneundervisning
Hvis du ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, skal du læse-, skrive- og regnetestes. Og hvis testene viser et behov for det, skal kommunen sørge for, at du får læse-, skrive- og regnekurser og eventuelt ordblindekurser. Undervisningen skal som udgangspunkt fortsætte, indtil du har opnået læse-, skrive- og regnefærdigheder, der svarer til folkeskolens afgangsprøve.
Din indsats bliver individuelt tilrettelagt
Kommunens indsats bliver tilrettelagt ud fra dine konkrete ressourcer og behov og fortsætter helt frem til din uddannelsesstart. Hvis kommunen vurderer, du har brug for det, kan du:
- få mulighed for fx at snuse til forskellige uddannelser og få en fornemmelse af uddannelsesmiljøet
- få anden hjælp af faglig eller social art
- få tilknyttet en mentor, som kan støtte dig i tiden op til uddannelsesstart og også under uddannelsen.
Tæt opfølgning frem til uddannelsesstart
Indtil du starter på uddannelsen, vil kommunen løbende følge op på din situation. Du får ret til rådgivning og vejledning.
Når du har haft de første fire samtaler med kommunen, indkalder kommunen dig til samtaler i det omfang, det er nødvendigt. Det gør den for at sikre, at du har fokus på din uddannelse eller kommer nærmere på en uddannelse ift. uddannelsespålægget.
Du vil få hjælp og støtte i overgangen til uddannelse
For at mindske risikoen for, at du falder fra uddannelsen, vil indsatsen for dig fortsætte helt frem til uddannelsesstart. Samtidig skal din kommune lige op til uddannelsesstart have kontakt med den uddannelsesinstitution, som du skal starte på. For din kommune har pligt til at sikre sig, at du starter på den aftalte uddannelse. Kommunen vil få besked fra uddannelsesinstitutionen, hvis du efter uddannelsesstart er i risiko for at falde fra uddannelsen.
Så længe du ikke er startet på din uddannelse, får du uddannelseshjælp. Når du er startet på uddannelsen, får du SU. Kommunen har dog mulighed for at udbetale uddannelseshjælp i en afgrænset periode, hvis du er startet på uddannelsen, inden SU?en er på plads.
Du skal være opmærksom på, at hvis du modtager dobbeltforsørgelse, skal du betale uddannelseshjælpen tilbage.
Sanktion ? hvis du ikke deltager
Du skal leve op til de krav, som kommunen stiller til dig, mens du modtager uddannelseshjælp. Hvis du ikke gør, får du en sanktion. Et eksempel på en sanktion kan være en såkaldt punktsanktion, hvor kommunen kan trække tre dages uddannelseshjælp fra dig. Hvis du gentagne gange ikke står til rådighed for en indsats eller hvis du udviser en manglende vilje til at deltage i tilbud, kan du blive underlagt en skærpet sanktion. Hvis du får en skærpet sanktion skal din kommune altid samtidigt give dig et åbent tilbud om fx daglige samtaler eller pligt til dagligt at møde op i jobcentret.
En skærpet sanktion indebærer, at du mister retten til uddannelseshjælp i en periode på op til tre måneder. I stedet vil du modtage et tilbud og/eller samtaler, og du får udbetalt uddannelseshjælp for de dage, du møder frem.
-
Indhold
Hvis kommunen vurderer, du er aktivitetsparat, vil målet for kommunens indsats fortsat være målrettet uddannelse.
Når du modtager uddannelseshjælp, får du et uddannelsespålæg. Det gælder også, selvom din kommune vurderer, at du ikke umiddelbart har de nødvendige forudsætninger for at starte på en uddannelse.
Uddannelsespålægget fungerer som en slags ramme for samarbejdet mellem dig og din kommune, indtil du vælger uddannelse og starter på den. I uddannelsespålægget bliver din indsats hen imod uddannelse beskrevet. For selvom du har særlige udfordringer, skal du sammen med din kommune have et mål om, at du på sigt skal i uddannelse ? også selvom vejen til uddannelse kan være lang.
Du kan også få
tilbud om en jobrettet indsats uden et uddannelsespålæg, for derigennem at
blive mere motiveret og afklaret i forhold til fremtidige
uddannelsesmuligheder. Jobrettet indsats er et initiativ, som løber i perioden
fra den 1. april 2022 til den 31. december 2023.Ret til læse-, skrive- og regneundervisning
Hvis du ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, skal du læse-, skrive- og regnetestes. Og hvis testene viser et behov for det, skal din kommune sørge for, at du får læse-, skrive- og regnekurser og eventuelt ordblindekurser. Undervisningen skal som udgangspunkt fortsætte, indtil du har opnået læse-, skrive- og regnefærdigheder, der svarer til folkeskolens afgangsprøve. Det skal sikre, at du får de nødvendige forudsætninger for at kunne gennemføre en uddannelse.
Du har ret til en koordinerende sagsbehandler
Så snart kommunen har vurderet dig som aktivitetsparat, har du ret til en koordinerende sagsbehandler. Sagsbehandleren skal sikre, at din indsats er koordineret på tværs af de kommunale forvaltninger og andre myndigheder.
Din indsats bliver individuelt tilrettelagt
Som aktivitetsparat får du hurtigst muligt en koordineret og systematisk uddannelsesrettet indsats, hvor dine uddannelsesmål er i fokus. Du vil få støtte og hjælp til at blive klar til at tage en uddannelse, og indsatsen bliver tilrettelagt med udgangspunkt i din situation og dine udfordringer.
Du kan også
få tilknyttet en mentor, som kan støtte
dig i tiden op til uddannelsesstart og også under uddannelsen.Du kan få en
mentorHvis det på grund af personlige forhold i en periode ikke er muligt for dig at deltage i tilbud m.v., har kommunen mulighed for at give mentorstøtte i den periode. Mentoren skal hjælpe dig med at få stabiliseret dit liv så meget, at du med tiden kan deltage i aktive tilbud.
Tilbud om mentorstøtte skal gives for en periode på højest seks måneder. Hvis du efter seks måneder fortsat ikke kan deltage i aktive tilbud, har kommunen mulighed for at give dig et nyt tilbud om mentorstøtte.
Mentoren kan blive ved med at følge dig ? også den dag du får ordinært arbejde.
Tæt opfølgning
frem til uddannelsesstartIndtil du
starter på uddannelsen, vil kommunen løbende følge op på din situation. Du får
ret til rådgivning og vejledning.
Når du har
haft de første fire samtaler med kommunen, indkalder kommunen dig til samtaler
i det omfang, det er nødvendigt. Det gør den for at sikre, at du har fokus på
din uddannelse eller kommer nærmere på en uddannelse ift. uddannelsespålægget.Rimelige sanktioner
Hvis du ikke lever op til de krav, som kommunen stiller til dig, mens du modtager uddannelseshjælp, kan du få en sanktion. Et eksempel på en sanktion kan være en såkaldt punktsanktion, hvor kommunen kan trække tre dages uddannelseshjælp fra dig. Sanktionssystemet tager højde for, at du på grund af sammensatte problemer ikke altid har mulighed for leve op til de krav, der bliver stillet til dig. Derfor vil din kommune altid tage kontakt til dig, inden der kan gives en sanktion.
Inden der bliver givet en sanktion, skal kommunen derfor vurdere, om der i dit tilfælde er omstændigheder (fx psykisk sygdom eller misbrugsproblemer), der kan begrunde, at du ikke lever op til kravene og derfor ikke skal have en sanktion.
Din kommune skal altid være i personlig kontakt med dig om, hvorfor du ikke lever op til kravene ? fx om at deltage i aktive tilbud ? inden kommunen må give dig en sanktion.
-
Indhold
Hvis du modtager uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, er der pr. 1. oktober 2016 en grænse for, hvor meget du månedligt samlet set kan modtage af følgende ydelser:
- uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse
- særlig støtte
- boligstøtte. Loftet bliver fastsat individuelt og afhænger af, om du er forsørger, gift/samlevende eller enlig.
Loftet betyder, at du i fremtiden risikerer at få mindre i særlig støtte og boligstøtte, hvis du ikke aktivt søger arbejde. Loftet medfører nemlig, at der er større gevinst ved at arbejde, og jo mere du arbejder, desto mere kan du få i boligstøtte og særlig støtte, inden du ?rammer loftet?.
Den grænse kaldes ?kontanthjælpsloftet?.
-
Indhold
225-timersreglen er et krav om, at du skal opfylde et arbejdskrav på 225 timers ordinært og ustøttet arbejde, hvis du fortsat skal kunne modtage fuld uddannelseshjælp, fuld kontanthjælp eller fuld selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.
-
- Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats m.v. (nyt vindue)
- Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik mv. (nyt vindue)
- Lov om aktiv socialpolitik (nyt vindue)
- Vejledning om satser m.v. for 2022
- Vejledning om satser for sygedagpenge, barselsdagpenge, kontanthjælp m.v. for 2022 (nyt vindue)
Skrevet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering