Du kan ikke bruge rebild.dk i Internet Explorer. Du skal bruge en anden web-browser. Internet Explorer udgår i slutningen af 2021.

Selvbetjening

Spar turen til rådhuset! Vores selvbetjening har åbent 24 timer i døgnet hele året rundt. Og du kan bruge den hjemmefra.

Lokale udviklingsplaner i proces

Lokale Udviklingsplaner (LUP)

Byrådet har i forbindelse med Budget 2024-2027 besluttet, at der skal udarbejdes lokale udviklingsplaner (LUPer) for alle lokalområder i Rebild Kommune.

Samtidig er det besluttet, at der fra 2025 etableres en udviklingspulje, som skal understøtte lokale projekter.

Hvad er en lokal udviklingsplan (LUP)? 

I løbet af 2024 samler vi inspiration, inputs og erfaringer, som byrådet kan tage afsæt i, når de inden årsskiftet skal beslutte rammen for arbejdet med LUPerne, som skal laves fra 2025 og frem.

De foreløbige erfaringer fra pilotprojekter i vores egen kommune og erfaringer fra andre kommuner, der har arbejdet med LUPer i mange år, tegner et billede af, at:

  • en LUP sætter retningen for lokalområdets udvikling med udgangspunkt i lokalområdet egne ønsker, idéer og engagement. 
  • en LUP beskriver områdets potentialer og udfordringer og indeholder ideer til hvilke indsatsområder, der skal arbejdes med for at gøre lokalområdet endnu mere attraktivt. 
  • LUPen udarbejdes i et tæt samarbejde mellem lokalområdets aktører og en tværfaglig gruppe medarbejdere fra Rebild Kommune.
  • ansvaret for at føre ideerne og projekterne i LUPen ud i livet ligger hos lokalområdet. Rebild Kommune er klar med sparring og rådgivning.

Hvordan kan et lokalområde bruge en LUP?

Processen med at udarbejde LUPen samler lokalområdet til en fælles dialog om områdets potentialer og udfordringer. Lokalområdet er sammen om at sætte retning for udviklingen og definere, hvilke indsatsområder, der skal arbejdes med.

Med en lokal udviklingsplan i hånden står lokalområdet stærkere i dialogen med investorer, fonde, puljer og lignende, og den vil være en guide, når der skal træffes beslutninger om områdets fremtidig udvikling. 

Hvordan defineres eller afgrænses et lokalområde?

Der er endnu ikke truffet beslutning om, hvordan lokalområder kan defineres eller afgrænses. Det er noget af det, byrådet skal træffe beslutning om i slutningen af 2024. 

Hvis du er interesseret i at få indflydelse på, hvordan lokalområderne afgrænses, kan du deltage i arrangementet 'Sæt dit præg på de lokale udviklingsplaner', som du kan læse om lidt længere nede på denne side.

Udviklingspulje

Byrådet har besluttet, at der fra 2025 skal etableres en udviklingspulje til understøttelse af lokale projekter og initiativer. Midlerne i puljen kommer fra en del af provenuet af den skattestigning, der blev besluttet i forbindelse med budget 2024.

Der er endnu ikke udarbejdet konkrete retningslinjer for, hvem der kan søge puljen, og hvad der kan søges støtte til. Disse retningslinjer skal udarbejdes i løbet af efteråret 2024 og godkendes af Byrådet, inden der kan åbnes for ansøgninger til puljen.

Hvis du er interesseret i at få indflydelse på, hvordan udviklingspuljen skal forvaltes, kan du deltage i arrangementet 'Sæt dit præg på de lokale udviklingsplaner', som du kan læse om lidt længere nede på denne side.  

Vi er i proces ...

I løbet af foråret 2024 er der blevet arbejdet på tværs af forvaltningsområder og i dialog med centrale frivillige aktører for at finde ud af, hvordan de politiske beslutninger om lokale udviklingsplaner og udviklingspuljen bedst udmøntes. 

Styregruppe

Der er nedsat en styregruppe, som skal koordinere og kvalificere arbejdet frem mod en politisk beslutning.

Styregruppens medlemmer er:

  • Jonathan Vestergaard Linnemann, formand for Fritidsrådet
  • Henrik Bugge Mortensen, formand for Kulturrådet
  • Kersten Bonnen, formand Landsbyrådet
  • Birgitte Mikkelsen, repræsentant for alle Lokalrådene
  • Merete Langeland, formand for Frivilligcenter Rebild
  • Tove Nyegaard, centerchef i Center Natur og Miljø
  • Line Morsing Stenberg, centerchef i Center Plan, Byg og Vej
  • Lotte Holt Worup, centerchef i Center Sundhed, Kultur og Fritid
  • Charlotte Larsen, direktør (formand for styregruppen)
  • Jeppe Østergaard, funktionsleder for sekretariatet i Center Sundhed, Kultur og Fritid (projektleder)

Pilotprojekter

I løbet af 2024 udarbejdes de fire første LUPer for Ravnkilde, Øster Hornum, Terndrup og Haverslev. 

De fire LUPer fungerer som pilotprojekter - det vil sige en slags forsøgsprojekter, hvor vi afprøver forskellige måder at involvere, idéudvikle og skrive planerne. Vi bruger erfaringerne fra pilotprojekterne til at forme det fremtidige arbejde med LUPer for alle de øvrige lokalområder.

De fire områder er valgt på baggrund af en politisk beslutning i budgetaftalen for 2023. Her det beskrevet således: ”Rebild Kommune indgår i en tæt dialog med lokalsamfundene i de områder, som berøres mest af initiativerne af budgettet for 2023. Der afsættes således 1 mio. kr. fordelt over de to kommende år til at facilitere en sådan dialog, herunder med de respektive lokalråd. Denne indsats skal tænkes sammen med den øvrige indsats med strategisk byplanlægning."

Monsido - statistik

Cookieinformation