Kloak og spildevand
Spildevand er en fælles betegnelse for alt det vand der kommer fra beboelse, erhvervsvirksomheder samt befæstede og bebyggede arealer.
Virksomheder kan selv være med til at begrænse omfanget af forurening i spildevandet. Drift og rengøring kan tilrettelægges, så rester kan opsamles til affald, i stedet for at det tilføres kloakken. For-rensning kan i nogle tilfælde være nødvendigt hos virksomheder med enten olie eller animalsk fedt i spildevandet. Her kan olie-benzin udskiller og fedt-udskiller kræves.
-
Olieudskiller
En olieudskiller har til formål at fjerne olie og benzin fra spildevandet. Spildevand med indhold af olie eller benzin er skadeligt for den rensningsproces, der foregår af vandet i renseanlæggene.
Ren olie og benzin må ikke ledes til udskilleren. Rensevæsker, opløsningsmidler og malingsprodukter må heller ikke ledes til udskilleren.Der er krav til dimensioneringen af udskilleren. Disse skal udarbejdes af en autoriseret kloakmester, som også skal færdigmelde arbejdet efter udførelsen.
En olieudskiller består af to beholdere, et sandfang og udskilleren, hvor spildevandet løber igennem. Olie og benzin tilbageholdes i beholderen, og vandet ledes videre. Olie og benzin flyder ovenpå vandet, mens slam og sand vil bundfælde i sandfanget.Fedtudskiller
En fedtudskiller har til formål at fjerne fedt fra spildevandet.
Virksomheder, institutioner eller foreninger, der udskiller fedtholdigt spildevand, skal oftest have en fedtudskiller etableret.
Der er krav til dimensioneringen af udskilleren. Disse skal udarbejdes af en autoriseret kloakmester, som også skal færdigmelde arbejdet efter udførelsen.En fedtudskiller består af et sandfang, en beholder og en målebrønd. Vandet løber langsomt igennem, så fedtet flyder ovenpå og bliver tilbageholdt. Slam bundfælder i sandfanget.
Rent fedt og olie må ikke udledes til udskilleren. Større mængder rengøringsmidler vil forhindre fedtet i at blive tilbageholdt og må derfor ikke udledes.Ansøgning
Der skal søges tilladelse fra Rebild Kommune hvis en olie-benzin-udskiller eller en fedtudskiller ønskes etableret. Ansøgningsskema findes under selvbetjeningsløsningen Bygge- og miljøansøgning.
Når du skal starte et byggeprojekt som for eksempel opførelse af en ny garage, tilbygning af udestue, nyt etageboligbyggeri, nyt enfamiliehus, nedrivning af maskinhus, så skal projektet ansøges eller anmeldes hos kommunen.
Det gælder også når du skal starte et miljøprojekt som etablering af jordvarmeanlæg, spildevandsanlæg i det åbne land, oprensning og udvidelse af sø, etablering af ny sø, indvindingsanlæg til drikkevand, indvinding af vand til markvanding eller anmeldelse af olietank.
Du skal logge ind med MitID på selvbetjeningsløsningen Byg og Miljø, for at starte dit projekt. Du vil blive guidet hele vejen gennem dit projekt trin for trin. Via Byg og Miljø kan du undersøge, hvad der gælder af regler på en adresse eller matrikel. Du kan finde oplysninger om bl.a.
- Kommune- og lokalplaner
- By- og landzonebestemmelser
- Byggelinjer, fredningslinjer mv.
Forhold som drikkevandsinteresser eller mistanke om jordforurening på stedet, bliver også vist. Desuden kan du se, hvilke regler og forhold der vil indgå i behandlingen af en konkret sag, du søger om tilladelse til.
Husk at have relevante tegninger og andre dokumenter klar i pdf-format, da de skal vedhæftes projektet. Du kan til enhver tid gemme din ansøgning og vende tilbage til den på et senere tidspunkt.
Du kan eventuelt læse vores guide inden du går i gang med udfylde din ansøgning. Der er en guide til at starte et nyt projekt og en til at eftersende oplysninger.
Til denne selvbetjeningsløsning skal du bruge MitID.
Driller den digitale selvbetjening?
Ring til Den Digitale Hotline på telefon 70 20 00 00.
Man.-tors.: 8.00-20.00, fre.: 8.00-16.00, søn.: 16.00-20.00 -
Virksomheder der udleder processpildevand der er anderledes end almindeligt husspildevand, skal have en tilslutningstilladelse. En tilladelse kræves, da der kan stilles særlige vilkår til udledningen. Det er virksomhedens eget ansvar at søge tilladelsen.
En tilladelse skal søges hvis:
- Der startes en ny virksomhed, hvor der udledes processpildevand.
- En produktion ændres med ændringer af spildevand til følge.
- En virksomhed, der udleder processpildevand ikke har en tilladelse.
En tilladelse skal udarbejdes af Rebild Kommunes miljøafdeling.
Ansøgningen skal indeholde oplysninger om mængde spildevand, afledningssted, stofindhold, egenkontrol og rense-foranstaltninger.Ansøgningsskema findes under selvbetjeningen Bygge- og miljøansøgning.
-
Nogle virksomheder ønsker egen vaskeplads til at vaske biler og lignende. Spildevand fra en vaskeplads indeholder olie, sæberester og andre svært nedbrydelige stoffer. Disse må ikke udledes til renseanlægget og kræver at en olieudskiller etableres. Vandet skal derefter tilkobles spildevandsledningen. Der er krav om overdækning af vaskepladser over 20m2.
Når en vaskeplads etableres, skal der søges tilladelse til udledning af spildevand også.
Ansøgningen skal indeholde information om situationsplan, hældning, befæstning, kloaktilslutning, sandfang, olieudskiller, målebrønd mv.
Ansøgning kan findes under selvbetjeningen Bygge- og miljøansøgning.Rebild Kommunes forskrift for vaskepladser, har til formål at, samle de kommunale vedtægter for etablering, indretning og drift af vaskepladser.
-
For at få informationer om kloak, tilslutningsbidrag, separatkloakering og vandafledningsbidrag.
- Kan du kontakte Rebild Vand & Spildevand A/S.
- Du kan også finde information på forsyningsselskabets hjemmeside.
- Eller tjekke kravene på din egen adresse i spildevandsplanen
Det tidligere kommunale kloaksystem med tilhørende renseanlæg drives af Rebild Vand & Spildevand A/S, der er et kommunalt ejet forsyningsselskab. Det er forsyningsselskabet, der sørger for at etablere og vedligeholde dette kloaksystem.