Budget 2024 – Børne- og Familieudvalget
Budget 2024 er i høring. Herunder finder du budgetforslag fra Børne- og Familieudvalgets område.
Basisbudget
Hvis du ønsker at læse basisbudgettet inden du afgiver høringssvar, skal du følge dette link:
Oversigt
Hent forslaget
Her finder du Børne- og Familieudvalgets budgetforslag:
Vedlagte dokumenter
Høringssvar
Ingen rolle
-
Høringssvar er sendt i alle udvalg, da vi i HovedMED repræsenterer alle ansatte i Rebild kommune.
-
Hermed høringssvar fra MED-udvalget Suldrup Skole
-
Høringssvar Skolebestyrelsen Skørping Skole - se bilag
-
Se høringssvar i bilag.
-
Høringssvar til Budget 2024
Under henvisning til “Budget 2024” sender vi fra Sektor MED Børne- og Ungeudvalget, medarbejdersiden, hermed vores input til ovennævnte høringsmateriale:
Uanset hvilke besparelser, der bliver valgt fra politisk side, så er det vigtigt at pointere, at alle valg vil få konsekvenser på medarbejdersiden i form af personalereduktion. Derfor anmoder vi igen om, at man fra politisk side ikke lader personalet i stikken via manglende stillingtagen.
Derudover er det vigtigt i den politiske beslutningsproces, at der ikke kun tages højde for besparelser nu og her, men også ser på, at de besparelser, man vælger, kan få så store konsekvenser, at det ikke vil give en besparelse på lang sigt. Herunder er vi i særdeleshed bekymret for det faglige niveau, kvaliteten i velfærden, samt arbejdsmiljøet, hvilket kan føre til medarbejderflugt, stigende sygefravær, lav trivsel m.m.
Hidtil har Rebild kommunen kunnet klare kerneopgaven for færrest tilførte midler i hele landet, men vi kan ikke spænde buen yderligere uden frygt for fatale konsekvenser for kerneopgaven. Der vil blive færre til at løse opgaven, og dermed vil vilkårene for at kunne lykkes falde drastisk.
Derfor opfordrer personalesiden i Sektor MED Børne- og Ungeudvalget til, at man kigger nøje på bæredygtige enheder, undgår rammebesparelser og ser på de strukturelle langsigtede beslutninger.
Med venlig hilsen
På vegne af
Sektor MED Børne- og ungeudvalget
Medarbejdersiden
Karin Møller Knudsen -
Danske handicaporganisationers medlemmer i Rebild handicapråd vil gerne indledningsvist udtrykke en meget stor bekymring for det foreliggende budgetforslag, der på alt for mange området går ind og justerer på kernevelfærden i en meget negativ retning
Vi oplever et bagvedliggende system, som er udfordret af manglen af fremsynethed. Budgetterne går et år frem og en valgperiode er fire år. Vi oplever i praksis, at langsigtede løsninger og indsatser ikke bliver iværksat, da det på den korte bane påståeligt vil vælte kommunens økonomi.
Særligt i forhold til DH’s målgruppe synes vi at hovedparten af jeres spareforslag er forkastelige. Hele børne og unge området er i forvejen skåret ind i benet. Området styrt bløder og yderligere besparelser vil blot generere yderligere omkostninger både økonomisk og menneskeligt for de berørte borgere og familier. Vi undres dog over der primært i materialet vurderes på de kortsigtede økonomiske konsekvenser og uden vurdering af de menneskelige.
Vi er optaget af justeringen af serviceniveauet på forebyggende familiebehandling. Heriblandt en faglig begrundelse for hvorfor man vælger at reducere fra 12 til 8 samtaler ligesom man vælger at sløjfe familiens forbesøg.
Vi stiller spørgsmålstegn ved hvordan man sikre fagligheden for familieplejekonsulentens faglighed når der kun er en?
Med det der ligges op til i sparingsforslagene til folkeskolen (ændring i lærernes undervisningstid og omlægning af klasselærertid) kan vi have en bekymring om kvaliteten i undervisningen og fastholdelse af personalet grundet et presset arbejdsmiljø/betingelser. Samtidig ligger materialet op til at folkeskolen skal inkludere flere børn, men det vil kræve at personalet har tid, kompetencer og ressourcer til at skabe inkluderende læringsmiljøer. Afskaffes eller reduceres indskolingsmodellen vil det som nævnt i materialet skabe negative økonomiske men ikke mindst menneskelige konsekvenser på længere sigt.
Når der foreslås yderligere nedsættelse af taksterne til specialtilbuddene, vil det betyde nedskæring i personalenormeringen hvilket gør os bekymret for kvaliteten i tilbuddene og personalets trivsel/arbejdsmiljø som har en markant påvirkning på målgruppen. Rebild kommunes specialtilbud er i forvejen billigere end landsgennemsnittets. Dette sammenholdt med stigningen af børn der har brug for specialtilbud, er en farlig cocktail. Skæres der i personalet vil hverdagen være svær at få til at hænge sammen, og det vil derfor ikke være en mulighed at pædagoger fra LCH bruger tid på at være støttekorps i almeninstitutionerne.
I tråd med mange af de andre allerede nævnte besparelser finder vi det virkelig kritisk at skære på PPR, som er skolernes nærmeste sparringsmulighed. Der ligger ligeledes et forslag om at PPR kun skal lave lovbundne opgaver. Før at sådan forslag gennemføres tænker vi at det er vigtigt at I vurderer hvem der skal løse opgaven såfremt det ikke er PPR. Vi synes det er en god ide med PPR som kompetence opbygger og forandringsagenter således at den specialviden udfoldes i almen skolen.
Vi var af den overbevisning at grønthøsteren var afskaffet i Rebild kommune og dog indføres den ved at foreslå rammebesparelser.
Der er valideret forskning der viser at Chilled forløbene har en god effekt, og set i lyset af de mange besparelser andre steder i folkeskolen, vil det være utænkeligt at disse børn vil få den rette støtte andre steder. Får børnene ikke den rette støtte udvikles der tillægsdiagnoser som på den lange bane er omfangsgribende for deres fremtidige liv.
Overordnet omkring scenarierne på SP-området kan det være særligt problematisk hvis der er en ide om at man kan inkludere alle. Vi henviser til tidligere analyser der viser det ikke er rentabelt at flytte og samtidig vil have nogle enorme menneskelige konsekvenser.
Jævnfør forslag 18S kan vi ikke være uenig i at flere skal hjælpes, men vi anmoder om at det ikke skal gøres som et eksperiment hvor der i beskrivelsen af ulemper ikke nævnes de markante udfordringer det kan have for børnene, men i stedet fokuseres mere på potentielle flere sager i ankestyrelsen og utilfredse og frustrerede forældre. Vi mener fokus skal være på børnene.
Så kære politikere i Rebild kommunes byråd, når I inden længe skal ind til forhandlingsbordet, så håber vi, at I vil samarbejde om at tænke langsigtet og at I vil PRIORITERE at investere i vores fremtids stærke fællesskab her og nu, da det vil være at lave et ansvarligt budget – overfor alle borgere i Rebild kommune.https://www.information.dk/debat/2023/09/familier-oedelagt-naar-boern-h…
-
Kære politikere.
Jeg ved at det er en svær situation at stå i og ingen løsninger er optimale for alle.
Min hovedinteresser er folkeskolerne og special området. Jeg er mor til et barn i 0 kl på Haverslevskole. Mit barn har en PPV og har været igennem FI og PPR tilbuddene i kommunen. Han er integreret, glad og tillidsfuld i sin skolegang. Jeg har med andre ord et af de dyre børn som har "slået benene væk under kommunens økonomi"
Som forælder ønsker jeg ikke, at mit barn skal være del af et spil om at skabe stordrift i folkeskolens allerede tarvelige budget.
I tænker at lave børnefabrikker (stordriftskoler og institutioner) og dertil også i skæring af finasiering til socialområdet, som uundgåeligt vil få flere børn visiteret på baggrund af skoleklassernes størrelser og manglende personale ressourcer og overskud, børn lignenede mit!
Jeg kan kun appellere til at I ikke lukker alle kommunens mindre skoletilbud, men nøjes med at lukke de absolut mindste med under 100 elever. På den måde er der stadig besparelser at hente og stadig mulighed for forældre at kunne finde mindre skoletilbud i kommunen om de ønsker.
For at tænke ind i budgetterne for fremtiden vil jeg også ønske at kommunen ser på mulighederne indenfor mellemformer og evt. 'nest'klasser for at sikre inklusion og forebyggelse, samtidigt med at nogle af de dyre specialskoletilbudspladser kan spares væk. -
Skolelukninger og nedsættelse af serviceniveauet i Danmarks billigste folkeskole, er svært at se på som forældre. Vi har Nordjyllands laveste kommuneskat, og bl.a. et år siden blev der foreslået skattestigninger, dette blev desværre ikke til noget da man ikke fik 100% virkning af dette med det samme og det med at se frem i tiden ikke er noget vi gør i, med mindre det er besparelser. I sidste ende koster yderligere besparelser i folkeskolens serviceniveau store mængder penge, skolelukninger er også en svær størrelse, hvor en skolelukning ofte bliver til en friskole eller at børn kommer til at skifte til skoletilbud i en nabokommune, som ikke har den billige skole vi har her.
PS. Husk at det er lovet at der bliver kigget på de tidligere høringssvar https://rebild.dk/demokrati/hoeringer-og-afgoerelser/delvis-genaabning-…
-
Høringssvar fra Suldrup Skoles skolebestyrelse er vedhæftet
-
Høringssvar budget 2024 fra Skolelederforeningen Rebild Kommune
-
Høringssvar fra MED-udvalget til budget 2024 samt skolestruktur.
-
Høringssvar på vegne af Haverslev Fitness – Stinna Larsen
Høringssvar på vegne af Haverslev Fitness – en del af Haverslev Idrætsforening.
Haverslev Fitness har forventet åbning i januar 2024, og er bl.a. blevet en realitet, fordi Rebild Kommune har valgt at støtte hal-projektet med 7 mio. kr.
I Haverslev Fitness ser vi med stor bekymring på de forskellige scenarier vedr. besparelser på skoleområdet – særligt scenarie 18b, der omhandler modellen med min. 2 spor på skolerne, som vil betyde en lukning af Haverslev Skole.
En lukning af Haverslev Skole vil få konsekvenser for foreningslivet i byen, da børn søger hen, hvor deres kammerater er. Børnene vil derfor dyrke deres idræt, sport og andre fritidsaktiviteter i den by hvor de går i skole, hvilket kunne betyde, at vi sender dem ud af byen – måske endda mod Aars, hvor infrastruktur og tilbuddene er mange.
Hele grundtanken med at skabe et lokalt Fitnesscenter er, at vi vil skabe et sted hvor flere generationer mødes. Et sted hvor voksne kan være aktive og sunde, mens børnene dyrker deres idræt eller anden fritidsaktivitet. Vælger I at lukke Haverslev Skole, kan det medføre en fraflytning fra området og dermed resultere i mindre aktivitet i vores foreninger, og dermed også alvorlige konsekvenser for det kommende fitnesscenter. -
Høringssvar på vegne af Haverslev Fitness – Stinna Larsen
Høringssvar på vegne af Haverslev Fitness – en del af Haverslev Idrætsforening.
Haverslev Fitness har forventet åbning i januar 2024, og er bl.a. blevet en realitet, fordi Rebild Kommune har valgt at støtte hal-projektet med 7 mio. kr.
I Haverslev Fitness ser vi med stor bekymring på de forskellige scenarier vedr. besparelser på skoleområdet – særligt scenarie 18b, der omhandler modellen med min. 2 spor på skolerne, som vil betyde en lukning af Haverslev Skole.
En lukning af Haverslev Skole vil få konsekvenser for foreningslivet i byen, da børn søger hen, hvor deres kammerater er. Børnene vil derfor dyrke deres idræt, sport og andre fritidsaktiviteter i den by hvor de går i skole, hvilket kunne betyde, at vi sender dem ud af byen – måske endda mod Aars, hvor infrastruktur og tilbuddene er mange.
Hele grundtanken med at skabe et lokalt Fitnesscenter er, at vi vil skabe et sted hvor flere generationer mødes. Et sted hvor voksne kan være aktive og sunde, mens børnene dyrker deres idræt eller anden fritidsaktivitet. Vælger I at lukke Haverslev Skole, kan det medføre en fraflytning fra området og dermed resultere i mindre aktivitet i vores foreninger, og dermed også alvorlige konsekvenser for det kommende fitnesscenter. -
Høringssvar fra BUPL Nordjylland. PDF-fil.
-
Høringssvar fra dagtilbudsområde Støvring Nord
-
Høringssvar fra bestyrelsen ved Øster Hornum Børneunivers
-
Høringssvar Øster Hornum Ungdomsklub
Børns og unges trivsel og socialisering er i fare!
Efter at have etableret en ungdomsklub i Øster Hornum for elever i klassetrin 5. - 7. med det formål at give dem et sted at opnå det fællesskab og trivsel, som tiden under Covid-19 har gjort vanskeligere, er vi dybt bekymrede over de forestående besparelser i Rebild Kommune, især med hensyn til Øster Hornum og det generelle børne- og ungeområde.
Lad os investere i vores fremtid i stedet for at negligere den!
Indtil nu har ungdomsklubben brugt Øster Hornum Hallen som vores base og været afhængige af ledige haltider, men vi havde set frem til, at MeNaTeket ville blive færdigbygget. I MeNaTeket var der planlagt faste faciliteter til vores unge, og ifølge hvad vi har hørt fra forældre i hele byen og fra Øster Hornum Børneunivers, har unge begyndt at trives og interagere bedre med hinanden på kryds og tværs af årgange, både i skolen og i deres fritid.
Vi arbejder frivilligt for fremtiden - vil I støtte os?
Af hensyn til vores børns og unges fremtid ser vi, at Rebild Kommune er på en destruktiv kurs, og ikke progressiv kurs som burde være målet for en kommune med en, potentiel, lys fremtid foran sig.
Øster Hornum Ungdomsklub
-
Høringssvar fra MED udvalget i Suldrup distrikt.
-
Høringssvar budget 2024 fra Øster Hornums foreninger
-
Høringssvar budget 2024 fra Lokalrådet for Øster Hornum og Omegn
-
Bælum Lokalråd
-
Høringssvar fra MED udvalget i Skørping
-
Høringssvar til budget 2024 - skolebestyrelsen på Sortebakkeskolen
-
Svar fra Lokal MED er vedhæftet som fil
-
MED-udvalget ved dagtilbud i Støvring Syd ønsker der tages politisk ansvar for at skabe en dagtilbudsstruktur med bæredygtige enheder, at der laves en ny tildelingsmodel til dagtilbud som understøtter strukturen og sikrer alle områder fair rammevilkår, at der bevilges flere penge til en underfinansieret dagpleje og at der sættes et endeligt stop for rammebesparelser, som resulterer i en forringelse af normeringerne i kommunens dagtilbud.
-
Det kan simpelthen ikke være rigtigt at det skal være de svageste borgere i vores samfund, der altid står for skud. For 2 år siden var forslaget om at flytte Læringscenter Himmerland oppe at vende. Heldigvis sejrede fornuften, og forslaget blev ikke vedtaget. Nu kan man så læse at samme forslag er oppe igen. Hvad er det lige I, som politikere, tror man sparer på den bekostning? Det kan godt tænkes at der, på den korte bane, kan spares nogle håndører, men tænk på konsekvenserne på den lange. Det her er børn med udfordringer og handicaps. Børn der er visiteret til en specialskole af en grund. Børn der har brug for stabilitet og et læringsmiljø der er tilpasset netop deres handicaps. Og nu tænker I så at flytte rundt på de børn, der trives så godt i denne skole, og flytte rundt på de utrolige kompetencer personalet har. Jeg har selv 2 børn der går der. Begge med kognitive handicaps og autisme. Børn der har brug for struktur og stabilitet i deres liv, og børn jeg kan se udvikler sig på en hel anden måde end da de var inden for normal området. Det her er børn og familier, der kæmper en kamp hver dag, og så tillader I jer at bruge deres skole som en brik i jeres puslespil, samtidig med Rebild kommune slår sig op på at være en familievenlig kommune. I skulle skamme jer!
-
Byrådspolitikkere!
Vær nu visionære!
- der er også et liv - og mennesker - på den anden side af 2024.Fokus er lige nu benhårdt rettet mod besparelser for budget 2024.
Venstre skriver i dagens Midthimmerlands Folkeblad, at "Vi vil både udvikle kommunen og samtidigt opbygge vores likviditet på den lange bane".Men med fokus snævret ind for budget 2024, må det betegnes som det populære "at tisse i bukserne for at holde varmen" - derefter bliver det koldt OG lugter fælt.
"Udvikling af kommunen" virker som varm luft hvis det forventes gennemført med en horisont på 1-2 år!
"Opbygning af likviditet på den lange bane" kan umuligt menes seriøst når der samtidigt arbejdes for besparelser på den korte bane (budget 2024!), og disse besparelser har en overvejende risiko for at få følgeomkostningerne til at eksplodere!
Det er de fleste af os, der kan nikke anerkendende til at forberedende indsats oftest er godt givet ud i næsten alle henseender, for at nå i mål med et godt resultat.
Der ud over, så er "Godt begyndt" som bekendt "halvt fuldendt"!Derfor giver det anledning til undren og hovedrysten når der lægges op til at spare på forberedende og forebyggende indsatser i både skole og institutioner.
Æren for et sundt socialt klima og stærkt læringsmiljø i skolen og videre læring, der for de fleste udgør 12-15 år og danner livets fundament, går i sær til pædagogerne, lærerne og PPR.
Så byrådspolitikkere,
åben livets bog og se at side "2024" ikke er den sidste side i bogen.
Sørg for at fortællingen bliver bedre på de efterfølgende sider, i stedet for at vi alle skal læse om en nedslagtning af fremtiden.Høfligst,
Morten H.
-
Jeg er forælder til et barn, der benytter fordele af specialtilbud, og jeg føler en dyb bekymring over politikernes hensigt om at foretage nedskæringer på dette område.
Det bekymrer mig, at jeres besparelser mod fremtidens arbejdsstyrke, især når det gælder de unge, der allerede oplever udfordringer med at integrere sig i vores samfund. Denne besparelse, I foreslår, er kun en øjeblikkelige økonomiske gevinster, men hvad er den reelle konsekvenser for de unge, der risikerer at gå tabt som følge af disse besparelser?Hvad er prisen, som samfundet kommer til at betale, når disse unge kæmper med mistrivsel og forbliver fanget i et uddannelsessystem, der ikke har de nødvendige ressourcer til at give dem den rette støtte? Hvordan vil dette påvirke deres fremtid og vores samfund som helhed? Jeg mener, at det er vigtigt at andre, at disse konsekvenser ikke blot påvirker de unge selv, men også samfundet som helhed, idet det kan føre til øget ustabilitet og sociale udfordringer.
Det er afgørende at forstå den fulde betydning af specialtilbud for familier som vores. Specialtilbud påvirker ikke blot skolelivet positivt, men det har også en afgørende indflydelse på vores liv derhjemme, jeg kan tale af personlig erfaring om. Jeg har selv oplevet, hvordan den kompetente vejledning og støtte fra dygtige fagfolk har haft en positiv indvirkning på os som familie. Han fandt først sin egen identitet og følte sig som en del af fællesskabet, da han startede i outdoor school/ Skørping som 10-årig. Dette understreger vigtigheden af at skabe de rette miljøer, hvor vores unge kan trives og opnå succes.
Som mere er det hjerteskærende at tænke på, om mit barn skal ofres og vende tilbage til et miljø, hvor han ikke føler sig tilpas. Jeg opfordrer jer til omhyggeligt at overveje konsekvenserne af besparelser på områder som specialtilbud, sorggrupper, skilsmissegrupper og ned lukning af skolebiblioteker. Hvor er fokus på børns opvækst og muligheder for at skabe gode oplevelser for dem? I politiker bør aldrig undervurdere betydningen af disse investeringer i vores børns fremtid og vores samfunds velstand.
-
se vedlagte høringssvar
-
Høringssvar fra MED-udvalget på Sortebakkeskolen
-
Kære Rebild byråd. Jeg er bosat i 9574 Bælum. Har boet her hele mit liv, og jeg elsker Rebild Øst området. Jeg har fået min kærste/kone til at flytte hertil, vi har stiftet familie sammen i Bælum. Jeg solgte hele området på bedste vis. Og især Bælum Skole som højt på listen. I må ikke "dræbe" yder områderne i kommunen. Vores skole er vores livs linie. Nybyg, tilflytning, byudvikling kan gå fuldstændig i stå. Vi beder ikke om meget herude, vi har heller ikke meget herude. Så lad det eneste vi har værre tak. Find besparelsen et andet sted. Og brug vores store flotte skole til andet end et spøgelsehus. Udnyt dens flotte rammer. En lukning er ikke en besparelse på sigt. Lad os sammen finde løsninger byråd, lokalråd, folket osv i fremtiden, så vores fantastiske by Bælum ikke vil drukne i tomme bygninger og huse.
Venlig hilsen en meget bekymret Bælum borger. -
Høringssvar vedr. Budget 2024
MED udvalget Dagtilbuddene i Haverslev-RavnkildeMED udvalget ser med stor alvor på de økonomiske udfordringer der er på børne- og unge området i Rebild kommune.
Herunder kommer vi med vores betragtninger i forhold til det udsendte høringsmateriel.Analysen:
• Distriktsledelse på dagtilbudsområdet = En dyrere løsning. Stordriftsfordele kan ses i Støvring og Skørping, men for institutioner med mange kilometers afstand, vil der skulle afsættes økonomi til kørsel, og tiden på vejene tages fra børnene.• Lukning af Haverslev Skole = Kæmpe usikkerhed for personalet i dagtilbud i Haverslev. Lukning af skolen kan betyde friskole, fribørnehave og frivuggestue. Selv uden friskole er der usikkerhed i ansættelsen for medarbejderne.
• For os at se, hører ”farvekoderne” ikke hjemme i analysen. Det er en subjektiv vurdering.
Øvrige:
• Besparelse på PPR-området = Det forebyggende arbejde nedprioriteres. Sparring og vejledning til personalet reduceres, vi vil ikke kunne få den hjælp der er nødvendig.
• Reduceret åbningstid i dagtilbud = Usikkerhed for personalet ift. ansættelsesgrad eller færre stillinger
• Dagplejen er underfinansieret, så der skal tilføres flere midler til området.
• Rammebesparelse på 1% er med til at udhule budgettet igen, igen.
Med venlig hilsen
Helle Støvring, TR Supp., Dagplejen Haverslev-Ravnkilde
Lars Henrik Nielsen, TR, Dagtilbud Tuen
Bodil Iversen, AMR, Dagtilbud Tuen og dagplejen
Joan Straarup, Leder -
Kære politikere.
Som forældre til et barn på Karensmindeskolen gør det mig ked at høre at der igen skal findes besparelser på skoleområdet, som i allerede har skåret så langt ind i benet, at der snart ikke er mere tilbage.
Sidst valgte i bl.a. at spare skolebiblioteket væk og det har allerede store konsekvenser for læsningen i danskundervisningen.
De foreslåede besparelser gør kun at man som forælder begynder at tvivle på om Rebild Kommune er det rigtige sted at bosætte sig, hvis man ønsker en god skolegang for sit barn. Det er ikke fremtidens skole at lave yderligere besparelser på i forvejen pressede skoler!
Vælger i at finde en besparelser ved at fjerne lærernes klasselærertid vil det have store konsekvenser for det enkelte barn og klassernes trivsel.
Jeg er meget bekymret for hvordan skolen ser ud når min dreng skal starte i skole. Fjerner man indskolingsmodellen vil det bl.a. betyde, at pædagogerne ikke vil være en del af samarbejdet i skolen til tidlig indsats og støtte for børnene i de enkelte klasser. Dette vil betyde mere mistrivsel og en sværere skolestart for mange børn.
Invester nu i vores børn og råb politikere på Christiansborg op for at for sikret flere midler! Det er på ingen måde holdbart i længden med flere besparelser, der blot gør at der bliver mere mistrivsel og dermed større udgifter for kommunen på sigt. -
Høringssvar vedr. Budget 2024 fra bestyrelsen for Kilden Børne - og ungeunivers.
-
Høringssvar vedr. Budget 2024 fra bestyrelsen for Kilden Børne - og ungeunivers.
-
Forældrebestyrelsen ved dagtilbud i Støvring Syd savner visioner for det gode børneliv, det fornødne politiske mod til at skabe et bæredygtigt børneområde i kommunen, en bæredygtig økonomi i dagplejen og en fair tildelingsmodel, så større distrikter ikke er underfinansieret og ligger så langt under gennemsnittet i tildeling pr. barn som det er tilfældet i dag.
-
Skolebestyrelsen Bavnebakkeskolen
-
Høringssvar MED Bavnebakkeskolen
-
Det er meget sørgelig læsning, at så mange aktiviteter der er essentielle for at støtte op om børns trivsel - PPR, Chilled, skilsmissegruppe mv. - er i fare for blive skåret væk. Og dette bl.a. fordi politikkerne ikke i tide, og der har været meget tid, har taget ansvar for den økonomiske påvirkningen af den store tilflytning til Støvring.
-
Høringssvar fra Lokal-MED Kilden Børne- og Ungeunivers
-
Vil vi have at Rebild Kommune, skal være kendt for at være en af Danmarks billigste kommuner i forhold til tildelingen til dagtilbud og skole, og trods dette spare yderligere på området.
Vi er stadig meget bekymrede for yderligere besparelser på skoleområdet. Det vil gå ud over kvaliteten samt trivslen for børnene i folkeskolen i Rebild Kommune. Videre vil de nævnte besparelser svække det psykiske arbejdsmiljø blandt medarbejdere og ledelse markant. Dette kan medføre yderligere sygefravær for de ansatte i folkeskolen.
Generel rammebesparelse, ser vi som en forringelse af vores muligheder for at løse vores fælles kerneopgave. Fjernes der mere økonomi til at drive skole/dagtilbud, vil det på sigt få betydning for rekruttering, fastholdelse og udvikling af faglig kompetent personale.
Personalet ser med stor bekymring på nedskæringer i PPR, da det forebyggende arbejde samt arbejde med børn i svære problematikker ofte kræver et tæt samarbejde med forældre og kvalificeret fagpersonale med forskellige professioner.
I forhold til skoledelen:
Tid til klasselærerrollen er essentiel for bl.a. at kunne have et konstruktivt, trygt og givende samarbejde med forældrene omkring børnenes læring samt trivsel. Derudover er tiden til klasselærerrollen vigtig for at kunne støtte og vejlede forældre, som kan have udfordringer. Klasselærerrollen er betydningsfuld for at kunne lykkes med elevernes sociale samt faglige udvikling i samarbejde med forældrene. En fjernelse af dette, vil give lærerne mindre tid til denne opgave, som er væsentlig for børnenes faglige, trivselsmæssige og sociale udvikling.
Derudover vil det give et dårligt arbejdsmiljø for lærerne, som vil føle et pres over manglende tid til den betydelige rolle som klasselæreren har. Vel at mærke et arbejdsmiljø som er under stærkt pres fra tidligere års besparelser på skoleområdet
En hævelse af undervisningstiden for lærerne, vil medføre dårligere forberedt undervisning samt mindre tid til relationsarbejdet. Samtidig vil det give mere pressede lærere, som også vil påvirke eleverne samt deres udbytte af undervisningen.
En hævelse af undervisningstiden vil også betyde, at der er mindre tid til det øvrige arbejde. Her har kommunen og forvaltningen en stor opgave i at få forklaret, hvad der ikke længere skal laves.
Indskolingsmodellen er en grundsten for folkeskolerne i Rebild Kommune. En fjernelse af denne, vil utvivlsomt betyde, at flere børn vil have svært ved at indgå i timerne samt det sociale fællesskab i klasserne. Dermed frygter vi, at børnenes trivsel i skolen forringes markant. Vi er også bekymret for, at andelen af børn i det specialpædagogiske tilbud vil stige. Indskolingsmodellen gør det bl.a. muligt både at give det enkelte barn den ekstra støtte og vejledning, de har brug for, men også at vi kan tage hånd om de børn der har brug for særlig støtte og opmærksomhed. En fjernelse af indskolingsmodellen i SFO vil også betyde, at det fremover vil være meget svært at skaffe kvalificerede medarbejdere, da det kan blive svært at strikke en stilling sammen, hvor der er timer nok.
I forhold til dagtilbud:
Ændringen af åbningstiden, med en time om ugen, ændre ikke på løsningen af vores kerneopgave, og derfor ser vi dette som en mulighed. Ændring i åbningstiden vil kræve, at vi som personale kan blive varslet ned i tid, hvorved risikoen for at fastholde dygtige kollegaer forringes.Forslaget om at øge den koordineret pasning med en dag, ser vi som en potentiel løsning. Som medarbejder er det en dag mere af ens ferie, som fastlåses, men det påvirker ikke vores arbejde med kerneopgaven.
Gæstehuset løser en opgave i forhold til gæste placering af børn. Vi kan være bekymret for, at hvis gæstehuset lukkes, skal vores børn sendes ud på en længere rejse for at blive passet, og at det vil have en negativ effekt på vores samarbejde med forældrene,da forældre og børn vi blive udsat for, for mange skift med ukendte voksne.
Det kunne være ønskværdigt, at tildelingsmodellen til dagplejen bliver revideret, så det økonomiske svarer til det faktiske forbrug i forhold til personaleudgifter og driftsudgifter. Ligeledes ser vi som personale, at det er nødvendigt, at der tildeles økonomi til ledelse i dagplejen.
Indsendt af Med ved Øster Hornum Børneunivers.
-
Høringssvar fra Dagtilbudsudvalg distrikt Suldrup
-
Høringssvar på vegne af Haverslev Idrætsforening – Fodbold afdeling, Badminton for alle aldre, Gymnastik, Løbeklubben Run for Fun og snart Haverslev Fitness – med p.t. 420 medlemmer + formentlig 170 kommende Fitness brugere.
Vi stiller os undrende overfor kommunens planer om at lukning af skolen på baggrund af flere grunde.
Haverslev Idrætsforening er en forening med udgangspunkt i aktiviteter i Haverslev Hallen, Haverslev Stadion og fælleslokalerne tilknyttet Haverslev hallen. Hallen hvortil Rebild kommune har ydet støtte til projekt med 7 mio. kr. til udvidelse og fornyelse af hallen og de tilknyttede lokaler i Haverslev.
Hvis man vælger besparelser der lukker Haverslev skole – så lukker man også Haverslev Hallen, hvilket vil betyde en ende på Haverslev idrætsforening, fordi at leje af de nødvendige lokaler ville forgå i andre byer, og derfor ville foreningen stoppe. Dermed er kommunen stærkt i gang med at skabe endnu en soveby i kommunen.
Hvis Haverslev skole bliver lukket, men hallen fortsætter vil det også gå ud over foreningslivet. Børn dyrker idræt sammen med klassekammeraterne, hvilket skaber et fællesskab i både foreningen og klasserne. Derfor vil mange fortsætte fritidsaktiviteterne der hvor de går i skole.
I foreningerne ses der også flere og flere børn med forskellige problemstillinger, dette kan skyldes mange ting, men det vi ser at børn har sværest ved, er at føle sig accepteret i større forsamlinger. F.eks. hvis der sker mange ting på samme tid, hvis larmen bliver for stor, hvis ting der forekommer afviger fra det planlagte program og hvis der er for mange mennesker på en trang plads.
Hvis Haverslev skole lukker vil det medføre at 150 elever skulle flyttes til en anden skole, hvilket vil gøre det sværere for de børn vi i foreningen allerede kan se har det svært. Hvilket vil gøre det sværere for de frivillige i idrætsforeningen. Da der enten skal bruges flere frivillige per ”x” antal børn eller at de frivillig der allerede gør et stort stykke arbejde, skal have en form af pædagogisk uddannelse for at kunne opretholde et godt tilbud for børn og unge i Haverslev by og omegn.
Vi håber inderligt I vil genoverveje de små skolers fremtid og håber at Haverslev skole fortsat må være en offentlig folkeskole primært for byen Haverslevs fremtid – og bestemt også for Rebild Kommune.Vi tror jo stadigvæk at I som byrådspolitikere har jeres egen Vision 2035 for øje:
”Vi understøtter foreningslivet, fællesskaber og netværk, hvor vi gør hinanden bedre og har fokus på kvalitet.” -
Høringssvar
-
Se vedhæftede fil.
-
Høringssvar fra MED-udvalget i Dagtilbud Aavangen
-
Høringssvar
-
Høringssvar fra Forældrebestyrelsen for Dagtilbudsområde Støvring Nord. PDF-fil vedhæftet.
-
Høringssvar til budget 2024-2027
Til: Kommunalbestyrelsen i Rebild Kommune
Fra: Elevrådet, på vegne af alle elever på Karensmindeskolen
Kære politikere
På vegne af Elevrådet og alle elever på Karensmindeskolen ønsker vi at udtrykke vores stærke bekymring vedrørende de foreslåede yderligere besparelser på skoleområdet.
Ture ud af huset: Besparelserne vil fratage eleverne muligheden for en vigtig social oplevelse ud af huset. Især dem der ikke rejser nogen steder af pengemæssige årsager, vil ikke komme ud af huset og opleve andre dele af Danmark.
Derudover truer det vores fællesskab og muligheden for at lære hinanden bedre at kende uden for klasseværelsets fire vægge.
Kort sagt fjerner det muligheden for personlig udvikling og læring for livet.Skolefodbold: Fjernelse af skolefodbold begrænser mulighederne for samarbejde og kammeratskab på tværs af årgange og skoler. Vi oplevede, at vi næsten ikke kunne komme af sted på grund af lønudfordringer hvad angår én lærer. Vi kan ikke forstå, hvorfor dette var et problem, da alle andre udgifter, som for eksempel transporten, var gratis og/eller dækket.
Denne oplevelse plejer også at være med til at give nye venskaber inden for fodbolden, og vi synes at det vile være meget ærgerligt at være denne fællesskabende oplevelse foruden i fremtiden.Lærer-elev-forhold: Fjernelse af klasselærerfunktionen risikerer at udfordre de vigtige relationer mellem lærere og elever, som er afgørende for elevernes trivsel og velvære i skole og hjem.
Hvis der ikke er en fast lærer at gå til, kan man godt føle, at der ikke er nogen at gå til med sine problemer. Det er ikke alting, man kan tale med sine forældre om. Heraf kommer mistrivslen og dernæst fraværet ind som to konsekvenser for den enkelte elev.Støtte til elever: Reduktionen i tid for klasselærere og pædagoger vil få negative konsekvenser. Udfordrede elever vil ikke få den nødvendige hjælp, hvilket kan føre til mere larm og uro i timerne, hvilket vil resultere i forringet læring og øget fravær. Dette vil også påvirke elevernes mentale sundhed og skabe mistrivsel. Mange elever klager allerede over, at de har ondt i hovedet, når de har fri fra skole, og at de ikke har overskud til at lave lektier. Hvis støtten bliver taget ud af klasserne, vil det forværre denne denne tilstand.
Skolebibliotek: Fjernelse af skolebiblioteket tager en vigtig kilde til glæde og læring fra os som elever - især i de små klasser. For dem er det sjovt at komme ned og høre en bog, da de fleste ikke kan læse særlig godt, og derefter låne en bog med hjem til oplæsning og blive inspireret til at læse selv, som er vigtigt i det hele taget for at blive dygtig i alle fag. Vi ved jo, at danske skoleelever er væsentlig ringere til at læse, end dengang vores forældre var børn. Ved at nedlægge skolebiblioteket kan man blive bekymret for, at vi som elever bliver endnu dårligere til at læse.
Desuden er skolebiblioteket og aktiviteterne der med til at gøre skoledagen sjov og spændende, så alting ikke kun handler om dansk og matematik.Hvis I sparer mere på skoleområdet, fjerner I muligheden for alle elevers personlige udvikling og læring for livet. Skolen skal ikke kun være en kilde til viden, men også et sted hvor personlig udvikling og læring opmuntres og understøttes. Besparelserne truer med at begrænse denne vigtige funktion.
Samlet set vil disse besparelser tage det sjove og trygge ud af skolen, hvilket vil medføre højere fravær og forringet læring, udfordre vores fællesskab og individualitet samt påvirke både elever og lærere negativt. Vi opfordrer kraftigt til at genoverveje disse beslutninger og finde alternative måder at løse eventuelle økonomiske udfordringer på skoleområdet.
“Når du strammer garnet, kvæler du jo barnet…”
Elevrådet Karensmindeskolen
Jeg skriver hermed på vegne af Haverslev Hallens bestyrelse.
Analyse – scenarie S2 (Alle skoler har mindst to klasser pr. årgang) Nr: 18b
Haverslev Hallen kan ikke eksistere uden Haverslev Skole - 60-70 % af hallens omsætning kommer fra vores idrætsforeningerne HIF og KFUM. Hvis I vælger at lukke Haverslev Skole, så vil der hellere ikke være børn til HIF og KFUM, fordi børn vil gå til fritidssaktiviteter sammen med de børn man går i skole med, og derfor vil vi miste rigtig mange børn i Haverslev.
Kommunen har endvidere betalt 7 mio til Haverslev Hallens udvidelse og givet million støtte til Aars Boligforeningen i forbindelse med opførelse af 19 nye lejemål - så kan slet ikke se hvordan en lukning af Haverslev Skole skulle give mening.
Iht til økonomi delen af forslag 18b. Der er en stor "FEJL" i den besparelse som er beskrevet. Der bliver godt nok skrevet til sidste "det er en forudsætning i beregningen, at eleverne flytter til hhv. Terndrup Skole, Suldrup Skole og Sortebakkeskolen" - vi har en meget stor kendskab til Haverslev, da flere af os har boet i byen hele vores liv og denne forudsætning vil ikke blive opfyldt i Haverslev.
Hvis man vælger at lukke Haverslev Skole, så vil en meget stor del af eleverne flytte til Aars og derved Vesthimmerland Kommune, og derfor giver den besparelse som er beskrevet slet ikke mening.
Mvh
Haverslev Hallens Bestyrelse