Generelt om harmoniseringen
Det er politisk besluttet, at cirka 91 km boligveje, 135 km mindre veje på landet samt 80 km grusveje i Rebild Kommune skal omklassificeres fra offentlige veje til private fællesveje.
-
Når en vej bliver harmoniseret, ændrer den status. Nogle kalder harmoniseringen for ned- eller omklassificering, men i Rebild Kommune bruger vi betegnelsen harmonisering.
I dette projekt ændrer berørte veje status fra offentlig vej til privat fællesvej. Det betyder, at grundejerne får overdraget ansvaret for at vedligeholde vejen, ligesom grundejerne fremover skal sørge for at rydde sne.
-
Harmoniseringen er en politisk beslutning.
I Rebild Kommune skal cirka 91 km boligveje, 135 km mindre veje på landet samt 80 km grusveje harmoniseres, så de ændrer status til private fællesveje. Dette over en periode på seks år fra 2023.
Harmoniseringen i Rebild Kommune skal sikre, at grundejere på sammenlignelige veje får ens vilkår, uanset hvor de bor. I dag er der nemlig for store forskelle i serviceniveauet, og det betyder, at fællesskabets kommunekasse betaler for fx vedligehold og snerydning på veje, der stort set kun bruges af vejenes beboere.
Siden 2019 er hovedparten af alle nyetablerede veje ifm. nye udstykninger, blevet etableret som private fællesveje i Rebild Kommune.
-
Rebild Byråd har defineret nogle kriterier for, hvilke veje der kan og ikke kan harmoniseres fra offentlige veje til private fællesveje. Hvis en vej skal harmoniseres, skal den overvejende betjene tilgrænsende ejendomme. Det kan fx være lukkede villaveje eller stikveje, der primært bruges af vejens beboere.
Se de politisk vedtagne kriterier for harmonisering af offentlige veje i boksen nederst.
Vejene udvælges i puljer, som løbende bliver offentliggjort her på hjemmesiden.
Se de offentliggjorte veje her
Det er ikke alle offentliggjorte veje, der ender med at blive harmoniseret. Når en portion veje er udvalgt til omklassificering, skriver Rebild Kommune til de berørte grundejere og orienterer om den planlagte harmonisering. Herefter bliver der udarbejdet foreløbige tilstandsrapporter for alle offentliggjorte veje. Tilstandsrapporterne skal vise, om de offentliggjorte veje er i en stand, der gør, at de kan harmoniseres. Alle foreløbige tilstandsrapporter bliver sendt i minimum otte ugers partshøring. Berørte grundejere modtager et brev med opfordring til at kommentere på tilstandsrapporten. På baggrund heraf bliver der udarbejdet endelige tilstandsrapporter for de enkelte veje.
Du kan læse mere om tilstandsrapporter her
Der skal gå mindst fire og maksimalt seks år fra offentliggørelsen til den endelige beslutning om harmonisering.
Kriterier for harmonisering af vejnettet
I vurderingen af hvilke veje, der er egnede til en omklassificering i Rebild Kommune, indgår
- Bekendtgørelse af lov om offentlige veje m.v. – LBK nr. 421 af 25/04/2023
- Bekendtgørelse af lov om private fællesveje – LBK nr. 422 af 25/04/2023
- Sammensætningen af de veje, der i dag allerede er private fællesveje i Rebild Kommune. Desuden indgår den praksis, som Rebild Kommune hidtil har haft ved fastlæggelse af vejstatus ved udstykninger.
Med baggrund i vejloven kan følgende veje som udgangspunkt ikke omklassificeres:
- Trafikvejnettet, som er det overordnede sammenhængende vejnet i Rebild Kommune, der fremgår af hovedstrukturen i kommuneplanen.
- Veje med busruter. Der skal dog foretages en konkret vurdering, da der kan være undtagelser på særlige steder.
- Veje, der ikke er trafikveje, men udgør en væsentlig færdselsåre med gennemkørende trafik i det lokale vejnet. Dog undtaget veje, der er stamveje i et lukket område.
- Veje, der kan udgøre en vigtig omkørselsrute, hvis det nærliggende trafikvejnet bliver utilgængeligt.
Af bekendtgørelse af lov om private fællesveje fremgår det at veje, hvor mere end 50% af trafikken er gennemkørende, ikke bør være private fællesveje, men bør optages som offentlige veje. Ved eksisterende veje kan vurdering af dette foregå på baggrund af en trafiktælling.
De nuværende private fællesveje er typisk boligveje og (stam)veje ind i lukkede områder, der fortrinsvis er boligområder. Veje i ny-udstykninger af samme karakter som førnævnte vil oftest få status af private fællesvej jvf. Rebild Kommunes praksis fra 2019.
Kriterierne for harmonisering af vejnettet, hvor veje omklassificeres til private fællesveje, og overdrages til vejenes primære brugere er, at der er tale om veje, som overvejende betjener de tilstødende ejendomme. Som eksempel kan nævnes lukkede veje, stamveje i et lukket område eller veje, som ville kunne lukkes uden trafikale og betjeningsmæssige konsekvenser.
Der skelnes ikke mellem, om det er en offentlig institution, virksomhed, landbrug eller privat grundejer, der har vejret, og derved får overdraget vejen.
Kriterierne er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 8. juni 2023.
-
Ja. Hvis en vej skal harmoniseres, skal den overvejende betjene tilgrænsende ejendomme, men der er ingen krav om, at ejendommene på vejen skal være af en bestemt type som fx enfamiliehuse. Der gælder samme regler for erhvervsejendomme og offentlige institutioner som beboelsesejendomme; det er tilgrænsende grundejer, der bliver ansvarlig for vedligehold af vejen langs egen matrikel og ud til vejens midte.
-
Hvis din vej bliver harmoniseret, får du og øvrige grundejere langs vejen overdraget ansvaret for vedligehold og snerydning m.m. Hver grundejer har udgangspunkt pligt til at vedligeholde vejen langs egen matrikel og ud til vejens midte.
Men du behøver ikke stå med det hele selv. Du og dine naboer kan nemlig oprette et vejlav. Et vejlav er en sammenslutning af grundejere, der er gået sammen om at varetage grundejernes fælles interesser i forhold til drift og vedligeholdelse af en privat fællesvej.
Et vejlav giver mulighed for, at man i fællesskab kan opspare en kapital, så den enkelte grundejer ikke får en regning, når der fx engang skal ny belægning på vejen.