STU er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Den er til dig, der er udviklingshæmmet og andre unge med særlige behov, som ikke kan gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse.
Hvem kan få en STU?
Hvis du er ung og udviklingshæmmet eller ung med særlige behov i alderen 16-25 år, er du i målgruppen for en STU.
Det kan eksempelvis være, at du er:
- ung med svære bevægelseshandicap
- multihandicappet ung
- ung med autisme
- ung med ADHD eller andre psykiske lidelser
- ung med erhvervet hjerneskade.
Ungdomsuddannelsen er kun for dig, der er ung og ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selv om du får specialpædagogisk støtte.
Hvad er en STU?
STU betyder Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse.
Som ung udviklingshæmmet eller ung med særlige behov kan du med denne uddannelse få personlige, sociale og faglige kvalifikationer, så du så selvstændigt som muligt kan deltage i voksenlivet.
Ungdomsuddannelsen indeholder derfor udover undervisning både almen dannelse, udvikling af dine særlige evner og interesser og praktiske gøremål. Det kan også være, at du bagefter kan fortsætte til videre uddannelse og få et job.
Ungdomsuddannelsen er en ny start i dit liv, hvor du kan prøve dine færdigheder af. Og ungdomsuddannelsen foregår i et miljø sammen med andre unge mennesker.
Hvad skal du gøre?
Hvis du er interesseret i en STU, skal du kontakte UU Rebild. UU Rebild vurderer, om du er i målgruppen for en STU.
Hvis du er i målgruppen, så laver UU Rebild en indstilling til visitationsudvalget om, at du ønsker en STU. Sammen med indstillingen laver UU Rebild et udkast til en uddannelsesplan for dig. Du og dine forældre får en kopi af indstillingen og udkastet til uddannelsesplanen.
Visitationsudvalget skal derefter på et STU-møde godkende, at du er berettiget til en STU. Medlemmerne af visitationsudvalget er:
- en funktionsleder for Børne- og voksenhandicap
- en funktionsleder for Ungeenheden/Kommunale Ungeindsats
- en funktionsleder for PPR
- Arbejdsmarkedschefen
- Fagkonsulenten i Ungeenheden/Kommunale Ungeindsats
STU-møder
Der er planlagt STU-møder på følgende datoer:
2025
Fredag den 7. februar
Onsdag den 2. april
Onsdag den 28. maj
Fredag den 31. oktober
Hvornår kan du starte på en STU?
Du kan starte på en STU efter 9. klasse, eller efter at du eventuelt har fået fortsat undervisning (10.-11. klasse) i folkeskolen. Det kan også være efter, at du har gået på en fri grundskole eller en efterskole. Uddannelsen skal påbegyndes, inden du bliver 25 år, og den skal være gennemført senest 5 år, efter den er påbegyndt.
Hvor foregår din STU?
Når visitationsudvalget har godkendt din ansøgning om STU, skal du sammen med din UU-vejleder finde ud af, hvor du skal gennemføre din STU. Kommunen laver på baggrund af dine ønsker en individuel vurdering af hvilket sted, der bedst tilgodeser dine behov.
- Du kan komme med to ønsker om sted i prioriteret rækkefølge.
- Dit ønske tæller højest, hvis ikke det økonomisk, kvalitetsmæssigt eller transportmæssigt afviger fra de steder, du er vejledt omkring.
Kommunen laver kvalitetsaftaler med alle de STU-udbydere, vi samarbejder med. Kvalitetsaftalen indeholder:
- en beskrivelse af opgavefordelingen mellem kommunalbestyrelsen og uddannelsesstedet,
- en beskrivelse af undervisningens indhold, tilrettelæggelse og omfang,
- en beskrivelse af de økonomiske vilkår for uddannelsesstedets varetagelse af opgaven herunder budget og regnskab,
- en angivelse af eventuelle kvalitetsparametre for institutionens udførelse af opgaven og
- et krav om, at institutionen giver kommunalbestyrelsen de oplysninger, som kommunalbestyrelsen skønner nødvendige, om varetagelsen af opgaven.
Fra 01.01.2025 vil alle kvalitetsaftaler være offentligt tilgængelige på en STU-portal.
Hvad indeholder din STU?
Vi aftaler sammen med dig, hvad din STU skal indeholde, og vi udarbejder en forløbsplan ud fra dine ønsker, behov og fremtidsmuligheder.
Forløbsplanen indeholder:
- En oversigt over de aktiviteter, herunder praktikophold, som skal indgå i dit uddannelsesforløb
- Progressionsmål
- Løbende dokumentation af aktiviteter, der har til formål at afklare din overgang til videre uddannelse, beskæftigelse, fritidstilbud eller sociale aktiviteter.
Hvad sker der efter din STU?
Senest 12 måneder før din STU slutter, påbegynder kommunen et ressourcepapir, der beskriver, hvad du er god til, og hvad du har brug for hjælp til i forhold til det, du gerne vil efter din STU.
Senest 3 måneder før din STU slutter, holder vi et møde med dig om overgangen fra din STU til videre uddannelse, beskæftigelse, fritidsaktiviteter eller sociale aktiviteter. Til mødet deltager uddannelsesstedet, din UU-vejleder og eventuelt en jobcenterrådgiver og/eller en rådgiver fra Center Familie og Handicap. Du kan bede dine forældre eller andre, du har tillid til, om at deltage i mødet sammen med dig.
I forbindelse med afslutningen på din STU, får du et uddannelsesbevis. Uddannelsesbeviset beskriver hvilke kompetencer og mål, du har opnået i uddannelsen. Uddannelsesbeviset laves uanset, om du gennemfører hele uddannelsen eller afbryder den før tid.